• 22 Μαρτίου, 2016

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» – έκδοση 19-3-2016

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» – έκδοση 19-3-2016

Ομιλητής : Καραζούπης Χρήστος – Οικονομολόγος, πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει»

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αγαπητοί προσκεκλημένοι, αξιολάτρευτε άνθρωπε, εμψυχωτή και φίλε Κύριε Σταύρο Μπένο, καλησπέρα σας.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, εκπροσωπώντας ως πρόεδρος την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει». Η χαρά μας δε γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και περιέχει συναισθήματα ενθουσιασμού και ικανοποίησης, καθότι η αποψινή συζήτηση διοργανώνεται αποκλειστικά από τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, με την έντονη παρουσία και συμπαράσταση πιστεύω, της κεντρικής διοίκησης καθότι κάτι παρόμοιο δεν νομίζω ότι έχει γίνει στο παρελθόν και μακάρι να μην είναι έτσι.

 

SERA

 

Η δική μας κατάθεση για το ιστορικό αυτό μνημείο όπως είναι φυσικό δεν έχει να κάνει με επιστημονικά ή τεχνικά θέματα, τα οποία με μοναδικό τρόπο μας παρουσίασε η Κα Αδρίμη, αλλά με τη συμβολή της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει», στη προσπάθεια και μαγεία της αποκάλυψής του, στις προοπτικές και προσδοκίες ανάδειξής του, όπως αναπτύχθηκαν και στη ομιλία της.

Μα θα μου πείτε τη δουλειά έχει μία περιβαλλοντική – οικολογική οργάνωση να ανακατεύετε στα πόδια των εφορειών αρχαιοτήτων, οι οποίες έχουν εδώ και αιώνες έχουν την αποκλειστικότητα των ανασκαφών ανά την Ελλάδα.

Η φιλοσοφία, ο σκοπός και οι στόχοι της οργάνωσής μας, βάσει και του καταστατικού μας, είναι η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ποιανού περιβάλλοντος όμως, του φυσικού, αστικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς.

Στα δώδεκα λοιπόν χρόνια της ύπαρξης μας, η κυριότερη δράση μας με το μεγαλύτερο προστιθέμενο όφελος στη κοινωνία, και μέσα στους σκοπούς και στους στόχους μας, ήταν αυτή η προσπάθεια μας για την ανάδειξης του«ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ των ΦΘΙΩΤΊΔΩΝ ΘΗΒΩΝ». Οι ενεργοί πολίτες και η οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών όταν επιχειρούν, στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, παράγουν έργο και υπηρεσίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημερινή μας εκδήλωση. Υπάρχει κανείς εδώ μέσα ο οποίος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η σημερινή μας συγκέντρωση είναι αποκλειστικό προϊόν της δράσης των ενεργών πολιτών και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με πρωτεργάτη και πρωτομάστορα το Διάζωμα και τον Κο Μπένο με μία μικρή ή μεγάλη επικουρία από τους εθελοντές – ενεργούς πολίτες και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ανάμεσα των οποίων βρίσκεται και η δική μας οργάνωση. Εξ άλλου τι είναι Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα η παραγωγή προϊόντος ή υπηρεσιών από τους πολίτες.

Και πως έγινε αυτή η ανάμειξη ή όσμωση της οργάνωσής μας, στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας μας, που λέγεται ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ; Τον Μάιο του 2011 πληροφορηθήκαμε πως ο κύριος Μπένος θα έκανε μία ομιλία παρουσίασης του θεάτρου, στη πόλη μας τον Αλμυρό. Εκτιμώντας τον άνθρωπο και πολιτικό Σταύρο Μπένο, για το έργο που άφησε στον πολιτισμό, αλλά και τη σφραγίδα του στην δημόσια διοίκηση με την ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ στην Ελλάδα, μαζί με πολλούς φίλους και μέλη της «Εν Δράσει» παραβρεθήκαμε στην ομιλία όπως και στην επίσκεψη του χώρου του αρχαίου θεάτρου την επόμενη ημέρα 14/05/2011 και έκτοτε δαγκώσαμε τη λαμαρίνα που λένε και η προσπάθεια για την ανάδειξή του έγινε πρώτο μας μέλημα.

Λίγους μήνες μετά το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε την εκπόνηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στο οποίο μπορούσαν να είναι δικαιούχοι και σύλλογοι όπως ο δικός μας, στόχος των προγραμμάτων αυτών ήταν η μείωση της ανεργίας των νέων κάτω των 30 ετών. Θεωρήσαμε πως για μας και το στόχο μας ήταν η καλύτερη ευκαιρία, ανασκουμπωθήκαμε και μετά από αλλεπάλληλες επαφές με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών και την προϊσταμένη Κα Έλσα Νικολάου, τους αρμοδίους στο υπουργείο εργασίας, αλλά και πολλή δουλειά πάνω σε ένα αντικείμενο πρωτόγνωρο για εμάς, καταφέραμε και καταθέσαμε την πρότασή μας για την αποκάλυψη του κοίλου του θεάτρου, στην αρμόδια αρχή του υπουργείου εργασίας.

Αργότερα πληροφορηθήκαμε πως η πρότασή μας εγκρίθηκε. Δεν θα αναφερθούμε στο γραφειοκρατικό λαβύρινθο της δημόσιας διοίκησης, ούτε στις νεφελώδεις σχέσεις υπουργείων και υπηρεσιών θεωρώντας αυτές κοινό σε όλους μας τόπο και επειδή σήμερα είναι μέρα χαράς για όλους μας, δεν θα αναφερθώ σ΄ αυτά τα προβλήματα αλλά κάποτε πρέπει να τα βγάλουμε κάτω από το χαλί, να μιλήσουμε και να βρούμε λύσεις αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του. Ο Κύριος Μπένος θα θυμάται που μου έλεγε με τη χαρακτηριστική φωνή του, ανήσυχος, ρε Χρήστο παιδί μου πως καταφέρατε και πήρατε αυτό το πρόγραμμα, πως θα πληρωθούν τα παιδιά και άλλα προβλήματα. Με τη βοήθειά του όμως λύσαμε όλα τα προβλήματα, νικήσαμε, πρόσκαιρα βέβαια τη γραφειοκρατία και δουλέψαμε μαζί την επόμενη χρονιά, για την προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού .

Η ουσία λοιπόν είναι πως στις 23/04/2012 μια ομάδα από 76 νέα παιδιά ως επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, βρέθηκαν στο χώρο του θεάτρου έτοιμοι για επτά μήνες να δεχθούν τις οδηγίες της Κας Αδρίμη και των καθ’ ύλη αρμόδιων επιστημόνων του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, για την ανάδειξη του κοίλου του θεάτρου.

Μετά από μία μεγάλη και υποδειγματική εθελοντική προσπάθεια του Δ.Σ των μελών και φίλων της Εν Δράσει, διαχείρισης αυτών των νέων παιδιών, μέσα από ένα απέραντο γραφειοκρατικό κυκεώνα, μίας παράξενης συμπεριφοράς από το Υπουργείο Πολιτισμού, εκτός, βέβαια να επισημάνω της Διαχειριστικής Αρχής και του προϊσταμένου αυτής Κου Νταή Παναγιώτη, στις 30/10/2012 σήμανε το τέλος των εργασιών και χαρά μας ήταν μεγάλη για την πλήρη αποκάλυψη του υπέροχου αυτού οστράκου, θαμμένου επί αιώνες στην πλαγιά ενός λόφου.

Την επόμενη χρονιά, η Εν Δράσει σε συνεργασία με την ΙΓ ΕΠΚΑ, την 7η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το ΑΙΘΣ έχοντας πλέον αποκομίσει αρκετές εμπειρίες, εντάξαμε ξανά το αρχαίο θέατρο ΦΘΙΩΤΊΔΩΝ ΘΗΒΩΝ με 27 εργάτες και τρεις αρχαιολόγους , όπως τη φύλαξη και ανάδειξη όλων των Αρχαιοτήτων του Ν. Μαγνησίας, στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για πέντε αυτή τη φορά μήνες, συνεχίζοντας το ανασκαφικό έργο για την αποκάλυψη και άλλων τμημάτων του χώρου, εργασία που απέδωσε σημαντικούς καρπούς.

Το θέατρο ήταν πλέον έτοιμο για το επόμενο βήμα, τη μελέτη αναστύλωσης του, κάτι που ανέλαβε το Διάζωμα και έφερε σε πέρας αρκετά σύντομα και με υποδειγματική πληρότητα.

Εδώ θέλουμε να κλείσουμε αυτή την ολιγόλεπτη ευκαιρία που μας δόθηκε να ακουστούμε και εμείς ως οργανωμένοι ενεργοί πολίτες με ένα παράπονο, μια ευχή και ένα στόχο.

Το παράπονο είναι πως ενώ η Εν Δράσει, παρά τις πολλές και αντίξοες συνθήκες, σε μια ανασκαφική περίοδο και το Διάζωμα σε λίγους μήνες καταφέραμε να προχωρήσουμε αυτό το έργο σε επίπεδο ωριμότητας, σήμερα όμως, δυστυχώς δεν έχει ακόμη βρει τους δρόμους χρηματοδότησης για την αναστύλωσή του, και η σημερινή παρουσία όλων μας θα συμβάλει τα μέγιστα πιστεύουμε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η ευχή μας είναι μέσα σε αυτό τον ιερό χώρο να ξανακούσουμε την Ελληνίδα φωνή.

Και τέλος ως στόχο έχουμε θέσει (και εδώ θα θέλαμε τη συμπαράσταση όλων) την ανάδειξη του συνόλου των μνημείων της ελληνιστικής πόλης των Φθιωτίδων Θηβών.

Τέλος πιστεύουμε ότι: ενεργοί πολίτες, εθελοντές, μαζί με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σε συνεργασία με το οργανωμένο κράτος, μπορούν να κάνουν θαύματα και να ανοίξουν πολλά κοχύλια, σαν αυτό του Αρχαίου Θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους σας, ιδιαίτερα το Διάζωμα και τον μοναδικό αυτόν άνθρωπο και εμψυχωτή Κο Σταύρο Μπένο, τους εργάτες και αρχαιολόγους που εργαστήκαν και συνεργάστηκαν μαζί μας για την ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου μας.

Να γνωρίζετε δε όλοι σας ότι εμείς στην οργάνωσή μας, πορευόμαστε πάντα με τη ρήση του Ν. Καζαντζάκη: Να αγαπάς την ευθύνη, να λες, εγώ έχω χρέος να σώσω τη γης, άμα δεν σωθεί εγώ θα φταίω.

Με κάθε ειλικρίνεια, σας ευχαριστούμε όλους, από καρδιάς.

 


Σχετικά Άρθρα

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της  δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. – Η δυναμική της δημοσιογραφίας στην ελληνική περιφέρεια

Το 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ε.Σ.Ε.Τ. από την Αλεξανδρούπολη έδωσε το στίγμα και την δυναμική…
Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

Αποδοτικό το συνέδριο της ΕΣΕΤ στην φιλόξενη Αλεξανδρούπολη

To 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου του 2024, είχε…
Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…