• 21 Μαρτίου, 2016

Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΛΗΜΑ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ – Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ – έκδοση 19-3-2016

Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΛΗΜΑ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ – Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ – έκδοση 19-3-2016

Γράφει ο τέως Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος

Ο χρόνος περνά. Ελπίδα και προοπτική καμία. Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Η οικονομική κρίση βαθαίνει.. Και όλα όσα ζούμε, ήλθε και το προσφυγικό ζήτημα να επικαθήσει πάνω από την οικονομική κρίση, το οποίο πλέον, έχει σκεπάσει όλη τη χώρα δημιουργώντας ένα περιβάλλον τρόμου .

Οι μαξιμαλιστικές και αντιδημοκρατικές μορφές αντιπαράθεσης, που υποτάσσονται σε ακραίες μορφές λαϊκισμού και που μοιραία συναντούν υπολείμματα της πολιτικής μας ζωής, συνεχίζονται παρά τη βαθιά κρίση και την απογοήτευση του λαού.

Η ύπαρξη έστω και μιας μίνιμουμ εθνικής συσπείρωσης δεν υπάρχει. Το κλίμα διχασμού συνεχίζει ακάθεκτο και έρχεται να επιβεβαιωθεί ως πληγή ανεπούλωτη του ελληνικού έθνους.

Το ερώτημα που αμείλικτο, σήμερα τίθεται είναι : Υπάρχει έστω και την τελευταία στιγμή περιθώριο για συναίνεση;

Τα λαϊκά στρώματα ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, η μεσαία τάξη εξαφανίζεται, οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε μαρασμό. Όλα τα προβλήματα – όπως το ασφαλιστικό, το αγροτικό, το φορολογικό, η ανεργία, η δικαιοσύνη, η παιδεία, αντιμετωπίζονται όταν υπάρχουν ξεκάθαρες απόψεις. Έτσι θα υπάρχουν και ξεκάθαρες λύσεις.

Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις των κομμάτων για συγκεκριμένες λύσεις των παραπάνω προβλημάτων, τότε μόνο μπορεί να οριοθετηθεί ένα σωστό πλαίσιο υγιούς πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε ελάχιστη καταρχήν και σε ευρύτερη εφόσον χρειασθεί σύγκλιση.

Όσο αφορά τώρα το προσφυγικό και τα εθνικά ζητήματα, αυτά υπερβαίνουν την αντίθεση Αριστερά – Δεξιά και είναι απαράδεκτο το πολιτικό μας σύστημα, που δεν έχει καταφέρει να έχει μια μίνιμουμ συναίνεση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό ή ευρωπαϊκό, αλλά διεθνές ζήτημα. Είναι η συνέπεια των ιμπεριαλιστικών πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία – Ιράκ και σε πολλές άλλες περιοχές…

Η Ε.Ε δεν μπόρεσε δυστυχώς να εφαρμόσει μια ενιαία σοβαρή πολιτική για το προσφυγικό, όπως της αρμόζει και να σταθεί στο ύψος των αξιών, που πρεσβεύει.

Δοκιμάζεται πλέον η συνοχή της και η αποτελεσματικότητα των οργάνων της, το πρόβλημα την έχει ξεπεράσει με διάφορα κράτη της, να επικαλούνται την κυριαρχία τους, για λόγους εθνικής ασφάλειας για να λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Τίθεται το ερώτημα: Για ποιά Ευρώπη μπορούμε να μιλάμε σήμερα; Για την Ευρώπη που οραματίσθηκαν οι μεγάλοι ηγέτες της και έθεσαν τα θεμέλιά της, όταν καθημαγμένη υλικά και ηθικά, έβγαινε από τα ερείπια του πολέμου; ΄Η για την φοβική, ρατσιστική και ανελεύθερη Ευρώπη ; Καίριο είναι το ζήτημα. Θα συνεχίσει να υπάρχει, μέσα στην Βαβέλ της ασυνεννοησίας και των εθνικών στρατηγικών των κρατών μελών της; Τώρα κρίνεται και το μέλλον της. Κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, της δημοκρατίας και των αξιών της για τον άνθρωπο.

Το προσφυγικό πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη ,περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με τις αρχές της και τις συλλογικές της αποφάσεις.

Από τη πλευρά μας, το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό και με τον διαχωρισμό των ελληνικών εθνικών θεμάτων όπως:

1)Το κυπριακό

2)Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο

3)τις ενταξιακές συζητήσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε

4)Διμερής σχέσεις μας με FYROM (ΣΚΟΠΙΑ)

5) Γενικά με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα δυστυχώς στο προσφυγικό είναι δυσοίωνες .

Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής ή σχεδίου , η ιδεοληπτική αντιμετώπιση και η άγνοια κινδύνου έφεραν τη χώρα σε άσχημη θέση.

Γνωρίζαμε από μήνες το τι θα συμβεί. Γνωρίζαμε καιρό τώρα, ότι οι βόρειοι γείτονές μας, θα κλείσουν τα σύνορα. Γνωρίζαμε ότι ένας ικανός αριθμός πάνω από 100.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα τύχουν της φιλοξενίας μας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα στην Ειδομένη . Η Ευρώπη σταμάτησε στην Ειδομένη.

Άλλος ένας αιφνιδιασμός, άλλη μια προχειρότητα.

Λύσεις –προτάσεις- απόψεις υπήρχαν ή υπάρχουν. Ας διαλέξουν ένα δρόμο να πορευτούν. Ας διαλέξουν επιτέλους.

Πρόταση και άποψή μου η οποία ταυτίζεται με αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι :

1) Δημιουργία άμεσα, ενός εθνικού συντονιστικού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν πέραν της κυβέρνησης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

2) Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσφύγων, ο χώρος που πρόκειται να φιλοξενηθούν , το χρονικό διάστημα, που θα διαρκέσει η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει το εγχείρημα και ποιός θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.

3) Εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, χωρίς βέβαια μεσάζοντες.

4) Οφείλουμε να προστατεύσουμε την τοπική κοινωνία από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επανόρθωσή τους στη χώρα απ΄ όπου προέρχονται κυρίως με αεροπλάνα.

Εύχομαι και ελπίζω, παρά την απαισιοδοξία που με διακατέχει, για όσα στη χώρα μας και στην Ευρώπη συμβαίνουν, αυτές τις κρίσιμες στιγμές , που παίζονται οι τύχες ανθρώπων και της χώρας μας, αυτοί που έχουν το λόγο και αποφασίζουν, να δώσουν λύσεις άμεσες , για να σταματήσουν τα καραβάνια της προσφυγιάς. Να μην δούμε άλλες εικόνες ξεσπιτωμένων, και απελπισμένων προσφύγων να γυρεύουν μια γωνιά ειρήνης . Η Ειδομένη είναι ντροπή για την Ευρώπη.

Την αλληλεγγύη μας, σαν ΄Ελληνες, παρά την δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, την δείξαμε με το καλύτερο τρόπο , θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και είναι αυτό, ένα μάθημα πολιτισμού και αξιοπρέπειας για την Ευρώπη και τον «πολιτισμένο» κόσμο. Όμως δεν αρκεί.

Για τη χώρα μας, αυτή τη πιο κρίσιμη στιγμή για την ύπαρξή της ως χώρα και ως κοινωνία, τώρα που οι καμπάνες απειλητικά ηχούν, πριν χαθούν όλα οριστικά και αμετάκλητα, επιβάλλεται η εθνική συνεννόηση. Μας ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν . Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει τη συνεννόηση και την εθνική στρατηγική, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει.


Σχετικά Άρθρα

Νεκρολογία Ευσταθίας Κούργια – γράφει ο εγγονός Τσιρογιάννης Παναγιώτης

Νεκρολογία Ευσταθίας Κούργια – γράφει ο εγγονός Τσιρογιάννης Παναγιώτης

Αγαπημένη μου γιαγιά, Δεν μπορώ να πιστέψω ότι γράφω αυτό το κείμενο και ότι δεν σε…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Διαδοχικές επαφές στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Διαδοχικές επαφές στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε δυναμικά στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση, το World Travel Market (WTM) του…
Πηγάδι: Τραυματισμός γυναίκας από επίθεση αδέσποτου σκύλου

Πηγάδι: Τραυματισμός γυναίκας από επίθεση αδέσποτου σκύλου

Σε επώνυμη καταγγελία προχώρησε ο κος Βαγγέλης Αγριδόπουλος καθώς η σύζυγός του δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο…