• 6 Μαρτίου, 2016

Για φτωχούς δημότες, πρόσφυγες και μετανάστες Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης από απλούς συμπολίτες – Το πρώτο κείμενο – κάλεσμα για όλους τους εθελοντές – έκδοση 5-3-2016

Για φτωχούς δημότες, πρόσφυγες και μετανάστες  Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης  από απλούς συμπολίτες – Το πρώτο κείμενο – κάλεσμα για όλους τους εθελοντές – έκδοση 5-3-2016

Μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού του εθελοντισμού στην περιοχή μας γίνεται από συμπολίτες, με το παρακάτω κείμενο – κάλεσμα, που αναφέρει τα εξής:

«Μας ξάφνιασε όλους –ευχάριστα– η ανταπόκριση που είχε στον κόσμο της περιοχής μας η έκκληση για εθελοντισμό και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα ΣΕΑ Αλμυρού.

Μας ξάφνιασε επίσης δυσάρεστα –αυτήν τη φορά – η κοινή διαπίστωση, ότι δεν έχουμε τρόπο να διοχετεύσουμε όλη αυτή την ανθρώπινη προσφορά.

Προέκυψε λοιπόν αυθόρμητα η ανάγκη από ανθρώπους που βρεθήκαμε εκεί στα ΣΕΑ, τις προηγούμενες ημέρες, να γνωριστούμε πρώτα από όλα, να γνωρίσουμε τις διαθέσεις και τις δυνατότητες καθενός και να συντονιστούμε για να μπορέσουμε να γίνουμε αποτελεσματικοί ως εθελοντές.

Ξεκαθαρίσαμε -πρώτα από όλα- ότι αφήνουμε κατά μέρος πολιτικές αντιπαραθέσεις και ότι εκπροσωπούμε πρωτίστως ο καθένας τον εαυτό του, για να μπορέσουμε να είμαστε ουσιαστικά και ανθρώπινα αποτελεσματικοί, σε ό,τι προσπαθήσουμε.

Σαφώς η κατάσταση που βιώνουμε έχει βαθιά πολιτικά αίτια, σαφώς όλοι έχουμε τη δική μας ανάλυση, για το τι μας έχει φέρει ως εδώ, σαφώς επίσης το πράγμα δεν σταματάει εδώ.

Γι’ αυτό λοιπόν οφείλουμε να προετοιμαστούμε, για τους Έλληνες που φτωχοποιούνται, να προετοιμαστούμε για την επόμενη «καραβιά» προσφύγων στον τόπο μας και να σκεφτούμε και χειρότερες ακόμη καταστάσεις.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Αποδείχτηκε ότι έχουμε δυνάμεις και κουράγιο για προσφορά, αποδείχτηκε όμως ότι πολλές φορές αυτά δεν είναι αρκετά.

Οι διαπιστώσεις πολλές και ουσιώδεις:

1) Έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης για τον αριθμό των ανθρώπων που αναμένονται στην περιοχή.

2) Πόσο θα μείνουν;

3) Που θα μείνουν; Μήπως πρέπει να προβλεφθεί και να οργανωθεί στοιχειωδώς ένας χώρος για τέτοιες περιπτώσεις; Προείπαμε ότι σίγουρα τα χειρότερα έρχονται και πρέπει να μην εφησυχάζουμε.

4) Εθελοντική διάθεση υπάρχει, όμως τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας, πότε μπορεί, πού θα τον βρούμε;

5) Πώς θα επικοινωνήσουμε με τους πρόσφυγες, πώς θα τους συντονίσουμε, για να αποφευχθεί η οχλοκρατία, ακόμη και η βία;

Όλα αυτά μας απασχόλησαν και επειδή σίγουρα αφορούν και απασχολούν πολλούς γύρω μας, αποφασίσαμε να συντονίσουμε ακριβώς αυτή την εθελοντική διάθεση και να την κάνουμε αποτελεσματική.

Καχυποψία και προσωπική ή κομματική προβολή ορισμένων, μας ανάγκασαν να αφήσουμε κατά μέρος υπηρεσίες και ανθρώπους, που ενδεχομένως να έχουν να προσφέρουν πολλά.

Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε την εθελοντική διάθεση στη βάση που αναφερθήκαμε παραπάνω: α) τι μπορεί να προσφέρει κάποιος β) πότε μπορεί γ) πού θα τον βρούμε και σε αυτή την βάση φτιάχτηκε μια επιτροπή συγκέντρωσης του εθελοντισμού, που να επικοινωνεί και να συντονίζει, στηριγμένη στην προσωπική γνωριμία αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τους ανθρώπους που έχουν κάτι να προσφέρουν.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977 733 933, 6975 748910 και 6974 374 582.

Φυσικά και είμαστε στη διάθεση των φορέων της Αυτοδιοίκησης αρκεί να μπορούμε να νοιώθουμε ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και συγκεκριμένο σχέδιο για το τι πρέπει να πράξουμε.»


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…