• 29 Φεβρουαρίου, 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν από τη χώρα μας αναζητώντας ένα άλλο τόπο για μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς πολέμους και καταστροφή. Ενώ στην πλειοψηφία τους είναι θύματα της εμπόλεμης κατάστασης στις πατρίδες τους που έχουν επιβάλλει τα συμφέροντα των ισχυρών, έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική της διαμόρφωσης μιας Ευρώπης «φρούριο» με κλειστά σύνορα, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές, μετατρέποντας τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η εκρηκτική διάσταση του προσφυγικού πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι διεθνείς παγκόσμιοι οργανισμοί πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Εκατοντάδες πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Σ.Ε.Α. Αλμυρού από το απόγευμα της Τρίτης 23/2 λόγω του κλεισίματος των συνόρων προς το Βορρά. Ο αριθμός τους αλλάζει απροειδοποίητα, στην πλειοψηφία τους είναι νέοι, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι με πολλά προβλήματα υγείας. Η απουσία σχεδιασμού, μέριμνας και ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής, αφήνει την τύχη αυτών των ανθρώπων αποκλειστικά στο δημοκρατικό ήθος, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των ελλήνων πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

 

Ο Δήμος Αλμυρού, από την πρώτη στιγμή, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του και βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των τραγικών αυτών ανθρώπων.

Σε συνεργασία με τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σίτισή τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αλλά και εργάτες καθαριότητας, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συγκεντρωμένους στον ΣΕΑ.

Ο Δήμος Αλμυρού, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, μοχθεί με αξιοπρέπεια να ανταπεξέλθει στους κανόνες φιλοξενίας που ταιριάζουν στις τραγικές αυτές καταστάσεις.

–  Θεωρεί απαράδεκτη την στάση της Πολιτείας, η οποία δεν έρχεται σε καμιά επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα.

–  Απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να αντιμετωπίσουν με αλληλεγγύη  την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

– Ζητά την ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού.

– Ζητά να διατεθούν επαρκή κονδύλια από τους Ευρωπαϊκούς πόρους και τον κρατικό προϋπολογισμό για την φιλοξενία και υποστήριξη των προσφύγων. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης, με επαρκή χρηματοδότηση.

 

Το Δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού :

– Ενέκρινε αρχική πίστωση για την σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας.

– Καλεί τους δημότες και τις συλλογικότητες που θέλουν να εκφράσουν τον ανθρωπισμό τους για αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου που εδρεύουν δίπλα στο Πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης όλων μας.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…