• 23 Φεβρουαρίου, 2016

ΤΑ ΑΧΑΙΟΦΘΙΩΤΙΚΑ Δ΄ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – έκδοση 20-2-2016

ΤΑ ΑΧΑΙΟΦΘΙΩΤΙΚΑ Δ΄  ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – έκδοση 20-2-2016

Πριν από οκτώ χρόνια, στις 17-19 Οκτωβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό ένα μεγάλο πνευματικό γεγονός. Ήταν το Δ΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών. Και επειδή ίσως κάποιοι έχουν ξεχάσει το γεγονός επιθυμούμε να θυμίσουμε ότι τα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε πριν από 26 χρόνια.

Το Α΄ Συνέδριο αποφασίστηκε το 1990 και πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου -1 Σεπτεμβρίου του 1991. Το Συνέδριο εκείνο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του τότε Κ.Ε.Γ.Ε Αλμυρού, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, γιατί δεν είχε χτισθεί ακόμη το Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού. Ήταν μία πρωτοποριακή πνευματική κίνηση, μοναδική στο είδος της στον επαρχιακό χώρο του Νομού Μαγνησίας αλλά και της Θεσσαλίας, Τα Πρακτικά του Συνεδρίου εκδόθηκαν το 1993 σ’ έναν τόμο 534 σελίδων.

Το Β΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών πραγματοποιήθηκε πάλι στον Αλμυρό στις 3-4 Ιουνίου 1995 και τα Πρακτικά του, που αποτελούνταν από δύο τόμους με συνολικό αριθμό σελίδων 850, εκδόθηκαν το 1997. Με το Β΄ Συνέδριο παγιοποιήθηκε ο γενικός τίτλος των Συνεδρίων αυτών «Αχαιοφθιωτικά», που είχε αποφασισθεί από το Α΄ Συνέδριο. Ο τίτλος «Αχαιοφθιωτικά» αποφασίστηκε ως μόνιμος τίτλος για να θυμίζει σ’ όλους, το χώρο της Ελλάδας που στην αρχαιότητα καλούνταν Αχαΐα Φθιώτιδα και ο οποίος, σε γενικές γραμμές, συνέπιπτε με τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, Ο επεξηγηματικός υπότιτλος των Συνεδρίων αυτών, ο οποίος καθορίζει το γενικό πλαίσιο του θεματολογίου τους, είναι «Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία Αχαΐας Φθιώτιδας».

Στα πλαίσια του ευρύτατου αυτού θεματολογικού πλαισίου πραγματοποιήθηκε και το Γ΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών στις 13-15 Οκτωβρίου του έτους 2000 και τα Πρακτικά του, που αποτελούνταν από δύο τόμους που συνολικά ξεπερνούσαν τις 1.000 σελίδες, με υπέρτιτλο «ΑΧΑΙΟΦΘΙΩΤΙΚΑ Γ΄» και υπότιτλο «ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ Γ¨ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ», εκδόθηκαν το 2007.

Το επόμενο αμέσως έτος 2008 πραγματοποιήθηκε το Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, γιατί, σύμφωνα με τη πρακτική που ακολουθείται, απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, είναι η έκδοση και η κυκλοφορία των Πρακτικών του προηγούμενου Συνεδρίου.

Τα Πρακτικά του Δ΄ Συνεδρίου, τα οποία, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών των ετών αυτών, άργησαν λίγο να εκδοθούν, είναι ήδη έτοιμα και η έκδοσή τους αποτελεί τίτλο τιμής, καύχημα και παράδειγμα προς μίμηση του Δήμου Αλμυρού, ο οποίος – κόντρα στην οικονομική κρίση – κάνοντας τις σωστές επιλογές χρηματοδότησε για άλλη μία φορά την έκδοση.

Τίτλο τιμής και καύχημα αποτελεί αυτή η έκδοση αυτή για τους υπεύθυνους και επιμελητές της έκδοσης αυτής, οι οποίοι, «ποτέ απ’ το χρέος μη κινούντες», κατά τον Καβάφη, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έπαψαν να φυλάνε Θερμοπύλες, και εννοώ τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού, η οποία κατά βάση και κύριο λόγο είχε την αποκλειστική σχεδόν ευθύνη για την οργάνωση όλων των Συνεδρίων Αλμυριώτικων και για την φροντίδα και επιμέλεια της έκδοσής των Πρακτικών τους.

Έτσι το Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού, ο Δήμος Αλμυρού και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» με πολλή χαρά αλλά και ικανοποίηση οργανώνουν την σημαντική πολιτιστική εκδήλωση της Παρουσίασης των Πρακτικών του Δ΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών.

Τα Πρακτικά αποτελούνται από δύο τόμους, των 460 σελίδων έκαστος, πολυτελούς και επιμελημένης έκδοσης. Στους τόμους περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν κατά την διενέργεια των εργασιών του Δ΄ Συνεδρίου σε πολύ μεγαλύτερη και διευρυμένη έκταση. Σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθείται στα Συνέδρια αυτά, οι προφορικές ανακοινώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, είναι περιορισμένες στο χρονικό όριο των 15-20 λεπτών η κάθε μία, για εξοικονόμηση χρόνου, ενώ οι γραπτές μορφές που δημοσιεύονται στα Πρακτικά μπορεί να έχουν όση έκταση νομίζει απαραίτητη ο κάθε εισηγητής. Έτσι ο αναγνώστης – μελετητής έχει την δυνατότητα και την ευχέρεια άνετης και αναλυτικής μελέτης του θέματος που τον ενδιαφέρει.

Στα Πρακτικά του Δ΄ Συνεδρίου παρουσιάζονται περί τις τριάντα πέντε σοβαρές και μελέτες που αναφέρονται όλες σε ζητήματα της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού.

 

ΚΟΝΤΟΝΑΤΣΙΟΣ

 

 

Λεπτομερής ανακοίνωση των περιεχομένων των Πρακτικών δεν μπορεί να γίνει από τη θέση αυτή, χωρίς κίνδυνο επιπόλαιας και ρηχής αντιμετώπισης ενός πολύ σοβαρού θέματος αλλά, κυρίως, χωρίς τον κίνδυνο προσωπικής επιλεκτικής και μεροληπτικής παρουσίασης κάποιων.

Ωστόσο, μην θέλοντας να παρουσιασθεί ατμόσφαιρα σκότους, μυστηρίου και δημιουργίας εκπλήξεων κα μην αντέχοντας στον πειρασμό να προανακοινώσουμε κάποια πρωτόγνωρα θέματα θα τα θέσουμε υπό ερωτηματική μορφή για να δοθεί πλήρης και τεκμηριωμένη απάντηση από την ανάγνωση (μελέτη) των αντίστοιχων ανακοινώσεων.

Πόσα χωριά και πού υπήρχαν στην περιοχή του Αλμυρού κατά την Νεολιθική Εποχή; Τι σχέση έχει το Καραντζάνταλι με τα Ζερέλια; Γνωρίζετε κάτι για την Νικοβούλα, την θυγατέρα του Πολυκλείτου από την Άλο; Σας μίλησαν ποτέ ότι πάνω στην Όρθρη οι πρόγονοί μας λάτρευαν τον δικό τους Δία, τον Οθρύιο, ότι ο δικός μας Αχιλλέας παντρεύτηκε την Ωραία Ελένη ή τι ήταν τελικά ο Πρωτεσίλαος; Γνωρίζει κανείς τα απόρρητα μυστικά έγγραφα των Υπουργείων των Εξωτερικών που ανταλλάχτηκαν για το θέμα των Αλμυριωτών αγωνιστών του 1854; Πόσα ξέρουμε για τον Παλιό Πλάτανο, για τους Κοκκωτούς, τη Γούρα, τη Σούρπη; Ξεχωρίζει κάποιος το Καραντζάνταλι και το Καραντζαγλί;

Αυτά είναι ελάχιστα από τα πάμπολλα ερωτήματα που μπορεί να τεθούν και των οποίων η απάντηση δίνεται στα Πρακτικά του Δ΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών που θα παρουσιασθούν το Σάββατο 5 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…