• 23 Φεβρουαρίου, 2016

Ρεπορτάζ στα ΣΕΑ Αλμυρού με τους πρόσφυγες από ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΚ και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ρεπορτάζ στα ΣΕΑ Αλμυρού με τους πρόσφυγες από ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΚ και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Μετά την είδηση ότι εξι λεωφορεία με πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς Ειδομένη σταμάτησαν χθες στις τρεις το απόγευμα στο σταθμό ΣΕΑ  Σούρπης επί της εθνικής οδού, σπεύσαμε να δούμε την κατάσταση με τα μάτια μας, κάνοντας ερωτήσεις στους πρόσφυγες που συναντήσαμε.

Μεταφραστής μας εξήγησε ότι οι πρόσφυγες που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στα ΣΕΑ, προέρχονταν από πόλεις της Συρίας και του Ιράκ, ενώ πριν από λίγες ώρες, είχαν αποχωρήσει άλλοι πρόσφυγες προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, οι οποίοι όδευαν πεζοί προς τα σύνορα, καθώς έχουν μικρότερο χρόνο πριν τη λήξη της άδειας παραμονής στη χώρα μας.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, κοντά στους πρόσφυγες και σε άπταιστα Ιρακινά, επικοινωνούσε μαζί τους, καθησυχάζοντάς τους ότι θα βοηθήσει και ότι έχει καλέσει ασθενοφόρο, γιατρούς και εθελοντές ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες τους, αλλά και ότι παρενέβη ζητώντας από την αστυνομική διεύθυνση να τους επιτραπεί να συνεχίσουν στην πορεία τους.

Ο μεταφραστής μας εξήγησε ότι οι περισσότεροι πέρασαν από τη Μυτιλήνη και τη Χίο στην Ελλάδα. Πολλοί μας πλησίασαν και με τη βοήθεια του μεταφραστή μας είπαν τη δική τους ιστορία. Γνωρίσαμε τραυματίες πολέμου… Έναν άνδρα με ακρωτηριασμένα το ένα χέρι και τα δυο πόδια, ο οποίος μας εξιστόρησε ότι κοιμόταν στο σπίτι του, όταν βομβαρδίστηκε. Δεν είμαι στρατιώτης… μας είπε. “Δεν υπάρχει καμία επαφή με την κυβέρνησή μας. Δεν υπάρχει κράτος. Θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Θέλουμε να δουλέψουμε.” Ζήτησε να μη δείξουμε το πρόσωπό του. Μια άλλη μητέρα μας έδειξε το λαιμό του παιδιού της και το πρόσωπο τα οποία είχαν “ανοίξει” από την αλμύρα και τον ήλιο, “νερό και γάλα για τα παιδιά θέλουμε. Θα φύγουμε, δεν θα μείνουμε στην Ελλάδα. Βοηθήστε μας να φύγουμε.”

Ζήτησα να φωτογραφίσω το παιδί. Στην αρχή δεν με άφησε. Αργότερα ο μεταφραστής της εξηγούσε ότι ίσως βοηθήσει, ώστε να ευαισθητοποιηθούν εθελοντές και η κυβέρνησή μας. Λίγο πριν φύγω και αφού τους προσφέραμε νερό και μας εμπιστεύθηκαν, ήρθε με δάκρυα και μου έδειξε το λαιμό του γιού της και την κάμερα. Εν τω μεταξύ είχε έρθει και βοήθεια από κέντρο μεταναστών του Βόλου και η κυρία Μαρία με την κουζίνα της, ώστε να ανακουφίσουν όπως μπορούν τους πρόσφυγες. Θεώρησε η γυναίκα ότι έπρεπε να με ευχαριστήσει και μου έδωσε ευχές, μαζί με άλλες γυναίκες που ήταν κοντά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή να  σταματούν σε σταθμούς ΣΕΑ τα λεωφορεία που κατευθύνονται προς την Ειδομένη, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση εκεί. Στα ΣΕΑ οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να φάνε και να πάνε στην τουαλέτα και η αστυνομία θα  επιτρέπει τη σταδιακή αναχώρηση των λεωφορείων. Το ίδιο έγινε και σε άλλα σημεία της εθνικής οδού, στους νομούς Φθιώτιδας, Λάρισας, Τρικάλων κ.α.

Επιστρέφοντας στον Αλμυρό, συναντήσαμε καραβάνι Αφγανών, οι οποίοι όδευαν προς τα σύνορα…

Επικοινώνησα με την φίλη μου στον Αλμυρό, με σκοπό να ζητήσω βοήθεια και είχε ήδη ετοιμάσει με άλλους εθελοντές Αλμυριώτες, μια καρότσα με μπουκάλια νερό, ψωμί, μπισκότα και ρούχα, προλάβαμε να δώσουμε και γάλα για τα μωρά… και έφυγαν για τα ΣΕΑ.

Στην εφημερίδα, συγκεντρώνουμε σήμερα και αύριο τρόφιμα, γάλα, νερό… Αν τους προλάβουμε αυτούς ή άλλους θα παραδοθούν σε δρομολόγια αυτές τις δυο μέρες. Αν δεν τους προλάβουμε θα δοθούν στην αλληλεγγύη του Αλμυρού, όπου επίσης δραστηριοποιούμαστε.

 

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…