• 29 Ιανουαρίου, 2016

Αλμυρός: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι απινιδωτές

Αλμυρός: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι απινιδωτές

Αγαπητοί φίλοι

Η τοποθέτηση των πρώτων απινιδωτών στην πόλη του Αλμυρού είναι πλέον γεγονός . Οι πρώτοι δυο απινιδωτές τοποθετήθηκαν:

  1. Στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού.
  2. Στο Εθνικό Στάδιο Αλμυρού στο γραφείο της Επιτροπής του σταδίου.

Θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον η τοποθέτηση ενός τρίτου στην πλατεία της Ευξεινούπολης και πιθανότατα ενός τετάρτου στη Σούρπη.

Το μοναδικό του όλου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι η ιδέα ξεπήδησε μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και αγκαλιάστηκε από το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας. Πρώτοι απ’ όλους οι μικροί μαθητές και οι καθηγητές τους και στη συνέχεια επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, στρατιωτικοί, αλλά και απλοί πολίτες κάθε ηλικίας συνεισέφεραν ότι μπορούσαν για να προμηθευτούμε τέσσερις αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (ΑΕD). Παράλληλα, στα σεμινάρια του Οκτωβρίου έλαβαν την πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) 81 άτομα από την ευρύτερη περιοχή, έτσι πλέον στο σύνολο (μαζί με άτομα που εκπαιδευτήκαν σε προηγούμενα χρόνια σε σεμινάρια στο Βόλο ) αγγίζουν τα 100.

 

Ανώνυμο-1

Όπως είναι φυσικό η παρουσία των απινιδωτών προκαλεί ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τη λειτουργία και τη χρήση τους από απλούς πολίτες αλλά και τους χώρους που θα πρέπει να τοποθετηθούν. Στα παραπάνω ερωτήματα μας απάντησαν με τον καλύτερο τρόπο ιατροί με ιδιαίτερη κατάρτιση και εμπειρία πάνω στο αντικείμενο αυτό και σας συστήνω να μελετήσετε με προσοχή τη σύντομη αρθρογραφία τους.

Τέλος, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους σας να παρακολουθήσετε τα επόμενα 2 σεμινάρια που θα οργανώσει ο Δήμος Αλμυρού και θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Ευξεινούπολης :

Σάββατο 14 Απριλίου 2016 ώρα 16.00 – 21.00

Κυριακή 15 Απριλίου 2016 ώρα 10.30 – 15.30

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

Γραμματεία Δημάρχου : κα Νικολέτα Δήμου 24223 50204

Κα Μαρία Σταυραντώνη: 6944 164 031

Το κόστος είναι μόλις 20 ευρώ, απευθύνεται σε όλους από την ηλικία των 12 ετών και πάνω και φυσικά φέρει την πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης με ισχύ ανά την Ευρώπη.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!

 

 

Με εκτίμηση

 

Μαρία Σταυραντώνη

Δ/ντρια Γυμνασίου Ευξεινούπολης

Εντεταλμένη Σύμβουλος Δημάρχου

 

Χαράλαμπος Παρίσης

Δ/ντης Καρδιολογικού Τμήματος 404 ΓΣΝ Λάρισας

Εκπαιδευτής ERC

 

Η αντίδραση της κοινότητας σώζει ζωές. Το μήνυμα των νέων κατευθυντήριων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

Επειδή το τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορες απόψεις για τους απινιδωτές και υπάρχουν εύλογες απορίες -εφόσον εμείς δεν είμαστε γιατροί αλλά εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης– σας παραθέτουμε την άποψη του Καθηγητή Καρδιολογίας Κρεμαστινού Δ. (από το 2006), της Εντατικολόγου κ. Μαγγίνα Ν., του Δημάρχου Πετρούπολης Καρδιολόγου Ιατρού κ. Βλάχου Σ., του Δημάρχου Αμαρουσίου Ιατρού κ. Πατούλη Γ., του Περιφερειάρχη Ηπείρου, του Ιατρού των Ιωαννίνων κ. Κιτσάκο Α., και γίνεται αναφορά για την τοποθέτηση απινιδωτών σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας όπως Άρτα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Αθήνα, Πτολεμαΐδα (υπάρχουν φυσικά και άλλες πολλές) με πρωτοβουλία διαφόρων συλλόγων, φορέων, επιχειρήσεων και απλών πολιτών κάτι ανάλογο με την πρωτοβουλία της εκπαιδευτικής κοινότητας του Γυμνασίου Ευξεινούπολης. Φυσικά σημαντική είναι η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ!!

 

«Δήμων Υγεία» TΡΙΜ. ΕΝΗΜ. ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΟΤΑ

Tεύχος 3 • A Y Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ – Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ – Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 6

 

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές από ανακοπή καρδιάς………

Τη μεγάλη χρησιμότητα των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ) σε σχέση με τον αιφνίδιο θάνατο υπογράμμισαν σε Συνέντευξη Τύπου ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, η Εντατικολόγος και Μέλος της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης του ΚΕ.Σ.Υ κ. Νίνα Μαγγίνα και ο Δήμαρχος Πετρούπολης και Καρδιολόγος κ. Στέφανος Βλάχος.

Καταλήγοντας, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι η εγκατάσταση των ΑΕΑ στους κατάλληλους δημόσιους χώρους θα αποβεί σωτήρια για πολλούς συνανθρώπους μας, εφόσον υπάρξει εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού. Αναφερόμενη στους ΑΕΑ, η κ. Μαγγίνα τόνισε ότι πρόκειται για ένα μικρό ελαφρύ μηχάνημα που χορηγεί ρεύμα στη καρδιά και την επαναφέρει σε λειτουργία. Ο χειρισμός του είναι πολύ εύκολος, καθώς διαθέτει φωνητικές οδηγίες στα ελληνικά για όλα τα βήματα της αναζωογόνησης και μπορεί να γίνει ακόμα και από το γενικό πληθυσμό με την κατάλληλη εκπαίδευση. Επιπλέον, είπε η κ. Μαγγίνα δεν υπάρχουν επικίνδυνες παρενέργειες από τη χρήση του μηχανήματος, καθώς έχει ευαισθησία που αγγίζει το 100%, με αποτέλεσμα μόνο το μηχάνημα να ανιχνεύει πότε χρειάζεται απινίδωση και πότε όχι.

O Δήμαρχος Πετρούπολης και καρδιολόγος Σ. Βλάχος, ο Καθηγητής Καρδιολογίας και Δ/ντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, η Εντατικολόγος και Μέλος της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης του ΚΕ.Σ.Υ κ. Νίνα Μαγγίνα.

Στέφανος Βλάχος, Δήμαρχος Πετρούπολης – Καρδιολόγος: «H Πετρούπολη πρωτοπορεί με την τοποθέτηση απινιδωτών σε δημόσιους χώρους» (2006)

4/10/2013 Προσφορά Ζωής: Ο Δήμος Αμαρουσίου εξασφάλισε δέκα αυτόματους απινιδωτές από τον όμιλο «Υγεία». Ο Δήμος Αμαρουσίου σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες προφύλαξης αλλά και άμεσης επέμβασης για την πρόληψη της Υγείας κάθε συμπολίτη μας, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Ιατρού Γ. Πατούλη, παρέλαβε σε ειδική τελετή από το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο «Υγεία» 10 αυτόματους απινιδωτές για χρήση από συμπολίτες μας σε περίπτωση ανάγκης.

Στιγμιότυπο από την επίδειξη της χρήσης της συσκευής από τον εθελοντή ιατρό του Δημοτικού Πολυιατρείου Θωμά Ριζόπουλο..

 

18/6/2015 ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δημιουργείται δίκτυο φορητών απινιδωτών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και με τη συνδρομή επιχειρήσεων και φορέων. Σήμερα έγινε η τοποθέτηση απινιδωτή στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Ήδη έχουν τοποθετηθεί απινιδωτές στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και ακολουθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το Δικαστικό Μέγαρο.

15/12/2015 Άρτα: Τοποθετήθηκε ο φορητός απινιδωτής με την παρουσία του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση.
Στην κεντρική πλατεία της Άρτας τοποθετήθηκε ο πρώτος φορητός απινιδωτής. Ήδη υπάρχουν άλλοι έξι απινιδωτές που θα τοποθετηθούν σταδιακά και σε άλλα σημεία, τόνισε ο περιφερειάρχης, ενώ οι προσφορές πολιτών, επιχειρηματιών ή ομάδων πολιτών και συλλόγων μπορούν να συνεχιστούν.

 

Τοποθετήθηκε στο Μέγαρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ένας φορητός απινιδωτής, δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Ιωαννίνων, με την ευχή να είναι… αχρείαστος. Το «παρών» έδωσε και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης.

 

Τοποθετήθηκε αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιογλή, σε δηλώσεις της, σημείωσε μεταξύ άλλων: «…..Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια, που μας έδωσε την έμπνευση και μπορέσαμε με τις εισφορές των μελών μας, να τοποθετήσουμε στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων τον απινιδωτή. Και ακόμα το ενδεχόμενο μια ζωή να σώσουμε είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

 

Τέλος, ο γιατρός Θανάσης Κιτσάκος υπογράμμισε πως η πόλη έπρεπε να είναι γεμάτη από απινιδωτές και απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Γιαννιώτες να εκπαιδευτούν στη χρήση του στα σεμινάρια που γίνονται κάθε μήνα στην πόλη.

Ο Περιφερειάρχης είπε:…« Ως Περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστούμε όλους όσοι έχουν δωρίσει απινιδωτές. Σε λίγο θωρακίζουμε το νομό, και ξεκινάμε και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.

Τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Εορδαίας οι δύο αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Ο πρώτος στο Αστυνομικό τμήμα της Πτολεμαΐδας και ο δεύτερος στο χώρο που στεγάζεται το Κ.Α.Π.Η Πτολεμαΐδας, στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς. Στους απινιδωτές υπάρχει άμεση πρόσβαση για όποιον πολίτη χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσει.

Έμαθαν να σώζουν ζωές δημοτικοί υπάλληλοι στα Τρίκαλα. Ακόμη μια δράση ενίσχυσης της πρωτοβουλίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας πραγματοποίησε ο Δήμος Τρικκαίων. Μετά την τοποθέτηση 5 απινιδωτών σε ισάριθμα πολυσύχναστα σημεία των Τρικάλων και την ενίσχυση των σεμιναρίων για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Τρικάλων.

 

Αγαπητοί φίλοι

Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία παγκοσμίως. Θεωρείται ότι είναι η κυριότερη αιτία θανάτου μετά την ηλικία των 40. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων καρδιακής ανακοπής οφείλονται σε απινιδώσιμους ρυθμούς δηλαδή η καρδιά μπορεί να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά μετά από έγκαιρη χορήγηση ηλεκτροσόκ (απινίδωση) με τη χρήση απινιδωτή, ενώ το υπόλοιπο 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε μη απινιδώσιμους ρυθμούς

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να τοποθετηθούν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED) όπου συναθροίζονται άνθρωποι π.χ σχολεία, γυμναστήρια, ΚΑΠΗ, γήπεδα, πολυκαταστήματα.

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια φορητή εύχρηστη συσκευή προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί απλές φωνητικές εντολές με στόχο την ασφαλή απινίδωση του θύματος καρδιακής ανακοπής από απλούς πολίτες που δεν ανήκουν στο χώρο της υγείας και έχουν απλά παρακολουθήσει ένα πιστοποιημένο πεντάωρο σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Δεν είναι δυνατόν να βλάψετε κάποιον με έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή παρά μόνο να σώσετε τη ζωή κάποιου θύματος καρδιακής ανακοπής. Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε. Μελέτες έχουν δείξει ότι στο 90% των περιπτώσεων ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να αναγνωρίσει έναν απινιδώσιμο ρυθμό όπως μπορεί να συστήσει να μη δοθεί απινίδωση όταν δεν ενδείκνυται.

Το πιστοποιημένο σεμινάριο σας καλύπτει νομοθετικά να χορηγήσετε θωρακικές συμπιέσεις, αναπνοές διάσωσης και να χρησιμοποιήσετε τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή χωρίς να είστε γιατρός ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 219 / 22 Φεβρουαρίου 2007 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Υ4α/οικ. 15576. Μάλιστα δεν έχετε καμία ευθύνη όποια κι αν είναι η έκβαση της ανακοπής.

Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία, ως γιατρός σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών την τελευταία δεκαετία, πολλοί άνθρωποι και δη νέοι θα είχαν σωθεί αν αντιμετωπιζόταν στο χώρο που συνέβη η ανακοπή από κάποιον (πολίτη) που είχε εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και είχε στη διάθεση του έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή…

Με εκτίμηση

Δρ.Πεϊτσίδου Ελένη

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός

Διευθύντρια ΤΕΠ Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου

Εκπαιδεύτρια ERC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης)

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δασκάλων Γενικής Ιατρικής, EURACT, της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής.

 


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…