• 14 Ιανουαρίου, 2016

Την Κυριακή η πίτα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου – Αφιέρωμα στην Ανατολική Ρωμυλία

Την Κυριακή η πίτα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου – Αφιέρωμα στην Ανατολική Ρωμυλία

Αφιερωμένη στην Ανατολική Ρωμυλία θα είναι η εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου – περιφερειακού τμήματος χορού του Αλμυρού, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 στις 1 το μεσημέρι, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του κτήματος Παπαθανασίου-Τιμπλαλέξη στον Αλμυρό.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση περιλαμβάνει: Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας με τις χορευτικές ομάδες (ενηλίκων και παιδικής) του περιφερειακού τμήματος Αλμυρού. Θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα και φαγητό. Tιμή συμμετοχής 10 ευρώ.

 

Η πολιτιστική, εκπαιδευτική και κοινωνική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β σήμερα: Σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου αναπτύσσει έντονη εκπαιδευτική και πολιτιστική δραστηριότητα με τα τμήματα παραδοσιακού χορού. Οι χορευτικές του ομάδες συμμετέχουν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και ανάλογες διοργανώσεις, του εσωτερικού και του εξωτερικού, αποσπώντας σημαντικότατες διακρίσεις. Η διδασκαλία των ελληνικών παραδοσιακών χορών, από έμπειρους δασκάλους με επικεφαλής τον καταξιωμένο δάσκαλο Γιάννη Πραντσίδη (Καθηγητή του ΑΠΘ), δράση που αποτελεί και την κορωνίδα των δραστηριοτήτων του με την εγκυρότητα και τη γνώση του Λυκείου των Ελληνίδων- απευθύνεται σε παιδιά, νέους και ενήλικες, που συγκροτούν ένα σημαντικό αριθμό για το Βόλο καθώς και το παράρτημα χορού μας, που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, τα τελευταία χρόνια στον Αλμυρό.

Επίσης το ΛΕΒ παρουσιάζει σημαντικότατη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα με διοργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων, εσπερίδων, βιβλιοπαρουσιάσεων, τιμητικών εκδηλώσεων για προσωπικότητες και φορείς της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Λειτουργεί πέντε εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών για ενήλικες στην καρδιά της πόλης του Βόλου (υφαντικής, κεντήματος, κοπτικής-ραπτικής και πλεκτικής καθώς και εργαστήριο κατασκευής κούκλας με λαογραφικό περιεχόμενο).

Από πέρυσι ξεκίνησε δημιουργικά ψυχαγωγικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας προσχολικής και όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, με τον παραδοσιακό Καραγκιόζη, θέατρο και κατασκευή χάρτινων φιγούρων, μουσειοπαιχνιδισμάτων και παραμυθιού, προσεγγίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης.

Τα τελευταία χρόνια εκπονήθηκαν και υλοποιούνται από ειδικούς επιστήμονες μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο μουσειακό χώρο του Λυκείου στο Βόλο (Κοραή 79) με μεγάλη επιτυχία για θέματα λαϊκού πολιτισμού.

Παρέχει ακόμη δωρεάν μαθήματα ελληνικού πολιτισμού σε γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές, μετανάστριες και πρόσφυγες και από το 2009 λειτουργεί λέσχη ανάγνωσης και βιβλίου με παράλληλες ανάλογες εκδηλώσεις.

 

Εν κατακλείδι ότι το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, με την υποστήριξη των τοπικών φορέων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, αποτελεί ένα σημαντικό φορέα πολιτισμού του Βόλου και του Αλμυρού, με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία της. Με τα παραπάνω τμήματα αλλά και άλλες δράσεις και παρεμβάσεις του αποτελεί ένα ζωντανό και αστείρευτο οργανισμό, τόσο στα θέματα του χορού όσο και στα θέματα της ιστορικής έρευνας, της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού μας.

Η συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου που φέτος συμπληρώνει 96 χρόνια σημαντικής προσφοράς και έργου στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας είναι πολύ σημαντική. Ενός σωματείου που από τα πρώτα ακόμη χρόνια της ίδρυσής του κατόρθωσε να ενεργοποιήσει τις γυναίκες εκείνης της εποχής, που πάντα έπαιζαν κύριο ρόλο στη διατήρηση της Ελληνικής Λαϊκής Παράδοσης. Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου κατόρθωσε σε δύσκολες εποχές, διαθέτοντας όμως το μεράκι και την έμπνευση της γυναικείας ευρηματικότητας να διατηρήσει αμείωτο το ζήλο για την ενδυμασία, το χορό, το τραγούδι στο πλαίσιο μιας πλούσιας δραστηριότητας και προσφοράς έως τις μέρες μας. Για το έργο του και την προσφορά του το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…