• 1 Δεκεμβρίου, 2015

Ενωτική Δημοτική Κίνηση: Δελτίο Τύπου για τη Συνεδρίαση της Δευτέρας

Ενωτική Δημοτική Κίνηση: Δελτίο Τύπου για τη Συνεδρίαση της Δευτέρας

 

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης για τις παρεμβάσεις-ερωτήσεις με τις οποίες οι σύμβουλοί της ανέδειξαν τα εξής  ζητήματα:

 

Ενωτική Δημοτική Κίνηση Δελτίο τύπου
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/11/2015, η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση» με την μορφή παρεμβάσεων-ερωτήσεων ανέδειξε τα εξής ζητήματα:

α) Με ερωτήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης

  1. Από 20/10 είχαμε ζητήσει, μετά από τα έντονα παράπονα δημοτών, να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους ιδιαίτερα υψηλούς λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες περιοχής Σούρπης και Πτελεού με πρόταση να ακυρωθούν οι άδικες – αυθαίρετες χρεώσεις για το διάστημα μέχρι 31/12/2014 και οι καταναλωτές να πληρώσουν μόνο τις πάγιες χρεώσεις που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο διάστημα.

O πρόεδρος και η Δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα. Η απάντηση που λάβαμε ήταν « δεν υπάρχει θέμα για καμιά συζήτηση» γιατί υποτίθεται «οι πρόεδροι των κοινοτήτων και προφανώς οι σύμβουλοι  της πλειοψηφίας που κατάγονται από αυτές συμφωνούν με το δίκαιο των χρεώσεων.»

2.Για τις αναδρομικές χρεώσεις, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις σε παρατάσεις εργοταξιακού ηλεκτρικού ρεύματος παλαιότερων ετών, κατά πόσο εφαρμόζεται σωστά ή καταστρατηγείται σε βάρος των δημοτών η απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου την οποία είχε πάρει η δημοτική πλειοψηφία.

Η Δημοτική Αρχή δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει και μας παρέπεμψε στις υπηρεσίες του Δήμου. Μήπως αγνοεί  ότι αυτή έχει την ευθύνη να εποπτεύει και να ελέγχει την σωστή εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ.; Δυστυχώς επαληθευτήκαμε όταν είχαμε καταγγείλει ότι η δημοτική αρχή είχε στόχο να διαιωνίζει το πρόβλημα επιβαρύνοντας άδικα τους δημότες και όχι να το λύσει.

 

β. Για τα θέματα ημερήσιας Διάταξης

  1. Δημοτικά τέλη για το 2016. Προφανώς μετά την κριτική που κάναμε για το θέμα, τις ολοκληρωμένες προτάσεις που είχαμε καταθέσει από πέρυσι και την δικαίωση των προσφυγών μας στην αποκεντρωμένη διοίκηση, η Δημοτική αρχή αναγκάστηκε να υιοθετήσει την λογική των δικών μας προτάσεων για τις χρεώσεις δημοτικών τελών, οι οποίες αίρουν τις αδικίες μεταξύ ομοειδών κοινοτήτων, μειώνουν τα δημοτικά τέλη στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες εκτός σχεδίου πόλεως.  Αγκυλωμένη όμως στην φοροεισπρακτική λογική ιδιαίτερα σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά, αρνήθηκε να δεχτεί την μείωση που προτείναμε για τα καταστήματα του Αλμυρού ( εκτός τραπεζών και πολυκαταστημάτων) την στιγμή μάλιστα που πλήττονται όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και την εκτέλεση των έργων. Επίσης αρνήθηκε να δεχτεί μείωση δημοτικών τελών κατά 50% σε αποθηκευτικούς χώρους, υπόγεια και πυλωτές την στιγμή που ζούμε σε αγροτική –κτηνοτροφική περιοχή.
  2. Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016. Με χρηματοδότηση κάτω των υπαρκτών αναγκών λόγω εφαρμογής της σκληρής μνημονιακής πολιτικής από την μία και την ανυπαρξία έστω και του ελάχιστου προσανατολισμού από την πλευρά της δημοτικής αρχής για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αξιοποίησης της Όθρυος, του παραλιακού μετώπου και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας από την άλλη, χαρακτηρίσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής φτωχή , ανεπαρκή και λάθος  προσανατολισμένη. Προφανώς, προτάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας πέφτουν στο κενό και προσκρούουν στην έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση από την πλευρά της Δημοτικής αρχής.
  3. Πολεοδομικό σχέδιο Κωφών Η Δημοτική αρχή με ισχνή πλειοψηφία απέρριψε ένσταση του Συλλόγου των κατοίκων που αφορούσε μικρή αναπτυξιακή επέκταση του σχεδίου όταν ο πρόεδρος της κοινότητας, όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ακόμη και σύμβουλοι της πλειοψηφίας την στήριξαν. Ένα ακόμη δείγμα της έλλειψης διάθεσης για συναίνεση στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας από τη δημοτική αρχή.

 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Νίκος Τσανής, Δημήτρης Τσούτσας

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …