- 26 Νοεμβρίου, 2015
Ο Αλμυρός οφείλει εσαεί ευγνωμοσύνη στον Νικ. Ι. Γιαννόπουλο – Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα της Φιλαρχαίου
Η ημερίδα – μνημόσυνο της Φιλαρχαίου στον Νικ. Ι. Γιαννόπουλο, μπόρεσε να προσφέρει στους ακροατές και μέσα από εξαιρετικούς ομιλητές, την πλήρη εικόνα του αυτοδίδακτου αρχαιολόγου και του έργου του.
Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, ακριβώς 70 χρόνια μετά το θάνατο του Νικ. Ι Γιαννόπουλου. Αναφέρουμε επιγραμματικά – όσα ακούσαμε- ότι για την 55χρονη αδιάλειπτη προσφορά του στον Γιαννόπουλο αναγνωρίστηκαν σημαντικές πρωτιές:
- ήταν ο πρώτος που προσέγγισε -συστηματικά- αρχαιολογικά την περιοχή της Μαγνησίας, καταγράφει αρχαιολογικές θέσεις και επιγραφές
- το Δελτίο της Φιλαρχαίου ήταν το πρώτο Φιλολογικό – Ιστορικό περιοδικό στη Θεσσαλία
- η αρχαιολογική συλλογή του Αλμυρού είναι η πρώτη στη Θεσσαλία απ’ όπου προκύπτει και το Μουσείο, πριν τη δημιουργία του Μουσείου του Βόλου
Αξίζει να αναφερθούν επίσης επιγραμματικά:
- οι πάνω από 160 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και άρθρα στον τοπικό Τύπο.
- οι πρωτοποριακές, αρχαιολογικές εκδρομές που διοργάνωνε με κλιμάκια της Φιλαρχαίου
- Η συμμετοχή του σε εκσκαφές κυρίως αυτή της Άλου
- Ο αγώνας του κατά της αρχαιοκαπηλίας
- Η διάσωση ενεπίγραφων λίθων και καταγραφή τους
- Ο κύκλος της επιστημονικής του συναναστροφής του στο εσωτερικό και εξωτερικό έκανε γνωστό τον Αλμυρό περισσότερο από τον Βόλο, με αποτέλεσμα την εξίψωση και διεθνοποίηση του Αλμυρού.
- Η συμμετοχή του στους «Φίλους των Γραμμάτων» με τους οποίους παρουσιάζει εξαιρετικά πονήματα
- Η κατασκευή του μουσείου έγινε χωρίς κρατικούς πόρους σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδος από τη σημερινή
Κλείνουμε με τρεις δηλώσεις των ομιλητών, ότι πρώτον όσοι ασχολούνται με την ιστορία και τη Θεσσαλία, θα έρθουν στον Αλμυρό κυρίως για τον Γιαννόπουλο, δεύτερον ο Αλμυρός θα ήταν γνωστός μόνο για τον πρωτογενή τομέα χωρίς τον Γιαννόπουλο και, τρίτον, ο Αλμυρός οφείλει εσαεί ευγνωμοσύνη στον Νικ. Ι. Γιαννόπουλο.
Σας προτρέπω, να διαβάσετε τα πρακτικά της ημερίδας της Φιλαρχαίου, τα οποία πρόκειται να τυπωθούν. Είναι πολλά αυτά που δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε, μέσα από λίγες αράδες. Δημοσιεύουμε video με την εισαγωγική ομιλία του κ. Γ.Α. Πίκουλα, η οποία εμπεριέχει βασικές πληροφορίες για τη ζωή του Γιαννόπουλου.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ως ομιλητές οι διακεκριμένοι επιστήμονες:
Γ. Α. Πίκουλας, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. (Ι.Α.Κ.Α.), με θέμα: Ο επιγραφικός Νικόλαος Γιαννόπουλος.
Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Δρ. Αρχαιολόγος, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα: Η συμβολή του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου στην αρχαιολογική έρευνα της Θεσσαλίας.
Γεώργιος Κοντομήτρος, φιλόλογος, Δρ. Ιστορίας Εκπαίδευσης, επίτιμος σχολικός σύμβουλος φιλολόγων, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, με θέμα: Ο Ν. Γιαννόπουλος και οι «Φίλοι των Γραμμάτων» του Βόλου.
Βασίλειος Φυτιλής, δικηγόρος, DEA, με θέμα: Γιαννόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη, ο Ηπειρώτης που δόξασε τον Αλμυρό.
Γιώργος Τσολάκης, δικηγόρος, συγγραφέας, με θέμα: Νικόλαος Γιαννόπουλος. Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του.
Ελένη Χ. Δημάκου, ΜΑ Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: Ο ευρωπαϊκός ορίζοντας του Νικόλαου Ι. Γιαννόπουλου.
Προβλήθηκαν φωτογραφίες των σωζομένων χειρογράφων και βιβλίων του Ν. Γιαννοπούλου, το πλήθος και η νοικοκυροσύνη των οποίων είναι άξια θαυμασμού.
Η ημερίδα έκλεισε με ανασκόπηση και συμπεράσματα από τον Βίκτωρα Κ. Κοντονάτσιο, πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας, εκπαιδευτικό, συγγραφέα.
Συντονίστρια της όλης εκδήλωσης και πρόεδρος των συνεδριών ήταν η Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, μέλος του Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ.