• 17 Νοεμβρίου, 2015

Η παρουσίαση του Δελτίου της Φιλαρχαίου και η «Ημέρα Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» – έκδοση 14-11-2015

Η παρουσίαση του Δελτίου της Φιλαρχαίου  και η «Ημέρα Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» – έκδοση 14-11-2015

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία   Αλμυρού ”Όθρυς”, στο πλαίσιο των προαναγγελθεισών δραστηριοτήτων της, για το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2015, συμμετείχε στον εορτασμό της “Ημέρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας” στις 25/10/2015 και παρουσίασε  το 19ο Δελτίο της στις 7/11/2015.

Συνεχίζοντας τις ακάματες δραστηριότητές της για τη σωτηρία, καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη του αρχαιολογικού – ιστορικού και λαογραφικού πλούτου της περιοχής μας και σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετείχε στην οργάνωση των εκδηλώσεων για την 21η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως η ”Ημέρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”, που για το 2015 είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο ”Μνημεία σε κίνδυνο”.

Έτσι την Κυριακή 25/11/2015, πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εκδηλώσεις, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της κας Ροντήρη Βασιλικής, υπεύθυνης από την Εφορεία Αρχ. Μαγνησίας για το ”Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού”, αρχικά στο μουσείο, με ”Εκπαιδευτική Περιήγηση” στα εκθέματα και προβολή βίντεο για τις δραστηριότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο νομό κατά το έτος 2015 και κατόπιν με επίσκεψη – ξενάγηση σε δύο θολωτούς τάφους στη θέση ”Γρίτσα” Πτελεού, στο ”Μονοπάτι του Πρωτεσιλάου” και ακολούθως στον αρχ. χώρο του ”Σπηλαίου – Νυμφαίου” στη θέση ”Κρούνια”  Αχιλλείου.

Στη δράση συμμετείχαν το Δ.Σ της Φιλαρχαίου και μέλη της, καθώς και κάτοικοι του Δήμου μας, δράση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μεστή εμπειριών.

Η κ. Βάσω Ροντήρη, με πολλή αγάπη και αίσθημα ευθύνης, παρουσίασε το μέγεθος, την έκταση και την ιδιαίτερη αξία του αρχαιολογικού πλούτου του Δήμου μας και τόνισε την πιεστική ανάγκη για ανάδειξη, σωτηρία και διαφύλαξη του πλούτου αυτού, ως δημόσιου αγαθού ακόμη και μέσα από την εθελοντική δράση, λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Επίσης την ανάγκη περαιτέρω καλλιέργειας και συνειδητοποίησης της αντίληψης ότι η διάσωση των αρχαίων μας πρέπει να οδηγεί στην διασύνδεσή τους με την σύγχρονη παιδευτική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα του τόπου, υπό τη μορφή του κοινού και δημόσιου αγαθού, ώστε να μην πέφτουν θύματα αρχαιοκαπηλίας τα ιστορικά μνημεία μας, που μαρτυρούν  την εντοπιότητα και την ιστορική μας συνέχεια στον τόπο αυτό.

Συνεχίζοντας  η Φιλάρχαιος Εταιρεία, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ώρα 6.00 μ.μ., παρουσίασε με επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων  του Πολιτιστικού Κέντρου  του Δήμου Αλμυρού, το  νέο τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ του έτους 2015, με ομιλητές τους κ.κ. Βίκτωρα  Κοντονάτσιο, Χρυσούλα Κοντογεωργάκη και Κυριακή Θεοδώρου.

Το 19ο ΔΕΛΤΙΟ επιβεβαιώνει την ακάματη και αδιάλειπτη εκδοτική προσπάθεια της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, που αναδεικνύει και  φωτίζει πολλαπλά την τοπική ιστορία , αρχαιολογία, και λαογραφία, προβάλλοντας πνευματικά και ευρύτερα πολιτιστικά τον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού, τον δεύτερο σε μέγεθος αλλά σπουδαιότατο πολιτιστικά γεωπολιτικά και οικονομικά μέσα στο νομό Μαγνησίας! Τον Δήμο ο οποίος είναι φορέας της ανατολικής χερσαίας οδού της χώρας, του δήμου διαύλου – υποδοχής όλων όσων μετακινούνται από και προς τη Ν. και Β .Ελλάδα και Ευρώπη, από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης Δημήτριος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Καλλές, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας  κ. Χατζηκυριάκος Ευάγγελος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Καλτσογιάννης Γιώργος, ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Reinders του πανεπιστημίου Groningen της Ολλανδίας, που διενεργεί έρευνες επί σειρά ετών στην περιοχή μας, η επίτιμη Δ/ντρια  7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  κ. Άσπα Ντίνα, Δ/ντές και εκπ/κοί σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων, μέλη και φίλοι της Φιλαρχαίου.

Από το Δ.Σ της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΄΄Όθρυς”.

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…