• 16 Νοεμβρίου, 2015

Β. Γκάτση: Δείκτης πολιτισμού ο σεβασμός προς τα μνημεία – έκδοση 14-11-2015

Β. Γκάτση: Δείκτης πολιτισμού ο σεβασμός προς τα μνημεία – έκδοση 14-11-2015

Από την εκπαιδευτικό Βασιλική Γκάτση λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Φαντάσου όλοι μας να βάζουμε σε κάθε πάρκο κι ένα εκκλησάκι τι θα γινόταν», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος κ. Βαλαμούτης μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής, όταν γκρεμίστηκε το εκκλησάκι στο τρίγωνο ανάμεσα σε Αλμυρό και Ευξεινούπολη στην οδό Αχιλλέως, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου κ. Τσιντσίνη.

Πραγματικά εξεπλάγην από την απάντηση του κ. Αντιδημάρχου, γιατί δύο μέρες πριν την δήλωση του, σε επικοινωνία μου με τον ίδιο και τον κ. Δήμαρχο, μου ειπώθηκε, ότι «το δέντρο έπεσε πάνω στο εκκλησάκι από αδεξιότητα των υπαλλήλων, ο δήμαρχος θα κάνει ΕΔΕ στους «ανεγκέφαλους και άχρηστους» υπάλληλους και θα αποκατασταθεί η ζημιά στο εκκλησάκι άμεσα με ευθύνη του Δήμου» .

Ποια είναι η αλήθεια για το εν λόγω εκκλησάκι …

Το εκκλησάκι αυτό τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο από τον παππού και τη γιαγιά μου, εις μνήμην του γιου τους, που έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 21 έτους, όταν τον χτύπησε και τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο ασυνείδητος οδηγός, το Δεκέμβρη του 1969. Το σημείο αυτό επιλέγει, τους πρώτους μήνες του 1970, με υπόδειξη της τότε δημοτικής αρχής, γιατί αυτή ήθελε να χρησιμοποιήσει το τμήμα του οικογενειακού οικοπέδου που θα γινόταν η τοποθέτησή του για την κατασκευή δρόμου και προφανώς η οικογένεια μου συμφώνησε. Στο τμήμα του οικοπέδου – πάρκου που παραχωρήθηκε από την τότε δημοτική αρχή, για την τοποθέτηση έγινε περίφραξη, ώστε να μην έχει καμία σχέση με το δημόσιο πάρκο, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο και την ιδιωτικότητα του χώρου.

Βέβαια, αν μετά από 45 χρόνια αποφασίστηκαν αλλαγές στο συγκεκριμένο σημείο, το λιγότερο που θα έπρεπε να πράξει η Δημοτική Αρχή ήταν να επικοινωνήσει με την οικογένειά μου, για τη διευθέτηση οποιουδήποτε ζητήματος. Αντί αυτού ως «ταύροι σε υαλοπωλείο» κατέστρεψαν την περίφραξη και γκρέμισαν το εκκλησάκι.

Δυστυχώς για τη Δημοτική Αρχή, με νοοτροπίες του τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» οξύνονται και φυσικά δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που προκύπτουν. Οι φωνές, η μετάθεση των ευθυνών, οι απειλές για ΕΔΕ και μηνύσεις, προφανώς δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα. Οι άστοχες δηλώσεις στον Τύπο δεν καλύπτουν, αλλά αναδεικνύουν την ανεπάρκεια και την νοοτροπία αυτών που τις κάνουν.

Οι κ.κ. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος, ως δημοτικοί άρχοντες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση ενός προβλήματος επιτυγχάνεται μέσα από το διάλογο και την ειλικρινή διάθεση για την επίλυσή του. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι ως οικογένεια είχαμε κάθε διάθεση να διευκολύνουμε το έργο της Δημοτικής αρχής και αντιδρούμε σήμερα για ηθικούς και συναισθηματικούς λόγους. Προφανώς δε μας δόθηκε κανένα περιθώριο να διαφυλάξουμε οικογενειακά κειμήλια και τις εικόνες που βρίσκονταν μέσα στο εκκλησάκι πριν την καταστροφή του, ούτε φυσικά να το μετακινήσουμε σε άλλο ιδιωτικό χώρο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Πλέον μας αναγκάζουν να επιφυλαχθούμε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας, ανάλογα με την πορεία των πράξεων της Δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι κ.κ. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος, ως δημοτικοί άρχοντες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο σεβασμός σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας είτε είναι έμψυχο, είτε άψυχο είναι δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας και των μελών της.

Γκάτση Βασιλική


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…