- 3 Νοεμβρίου, 2015
ΤΟ 19ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ» – έκδοση 30-10-2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, συνεπές στους στόχους του, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως και φέτος, για 19η συνεχή χρονιά, έχει ετοιμάσει το νέο της τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ του έτους 2015. Σε μια εποχή με οικονομικά, πολιτιστικά και ηθικά προβλήματα, η Φιλάρχαιος κατάφερε, με αρκετούς κόπους, υπομονή και κυρίως αγάπη για τον τόπο, να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά την ετήσια περιοδική της έκδοση. Μια έκδοση μοναδική στο είδος της όχι μόνο για τον Αλμυρό, αλλά ίσως και για την Ελλάδα. Δεν βρίσκει κανείς εύκολα περίπτωση μικρής επαρχιακής πόλεως να κυκλοφορεί διεθνούς εμβέλειας έντυπο, σοβαρό, με εργασίες επιστημονικές, καταξιωμένο ανάμεσα στον πνευματικό κόσμο.
Το νέο τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ, με το γνωστό πλέον σχήμα του, 17Χ24, αριθμεί 307 σελίδες και περιλαμβάνει 8 θέματα, εξαιρετικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, που αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.
Επιμελητής και αυτής της εκδόσεως είναι ο ακάματος συμπολίτης μας, εμβριθής ιστορικός μελετητής και πολυγραφότατος συγγραφέας, πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας, κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος.
Το εξώφυλλό του κοσμεί μία ιδιαίτερης σημασίας φωτογραφία του Στουρνάρα με λεζάντα: «Αλμυρός – Χορός χωρικών», στην οποία εικονίζονται Αλμυριώτες και Αλμυριώτισσες με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές να χορεύουν σε κάποια εκδήλωση. Στην εικόνα του οπισθοφύλλου υπάρχει χάρτης της περιοχής του Αλμυρού κατά τον Μεσαίωνα, σχεδιασμένος από τον Νικόλαο Ι. Γιαννόπουλο, με βάση τον χάρτη του Μ. Θ. Χρυσοχόου, που χρησιμοποίησε στην εργασία του «Οι Δύο Μεσαιωνικοί Αλμυροί και ο νύν».
Στην αρχή παρατίθεται o πίνακας των περιεχομένων του Δελτίου.
Ακολουθούν τα «Προλογικά» του επιμελητού και της συντακτικής επιτροπής σε δύο σελίδες, και αμέσως μετά οι οκτώ αναφερόμενες παρακάτω μελέτες.
- « Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού». της Ιωάννας Μαμαλούδη, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
- «Επιστολή Γαβριήλ Καμπούρη, του εκ Φουρνά Αγράφων (1700)», του Γεωργίου Αθ. Κλήμου, εκπαιδευτικού.
Δημοσιεύονται δύο μελέτες του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου:
- «Πολίτες της Αχαΐας Φθιώτιδας ( Κάτοικοι Περιοχής Αλμυρού στην Αρχαιότητα)».
- «Το Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης, 1906 – 1940».
- «Η Ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Κοκκωτών», της Χρυσούλας Δ. Κοντογεωργάκη.
Και τέλος υπάρχουν τρείς εργασίες του Γεωργίου Τσολάκη:
- «Καντήρ Αγάς, το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του».
- «Η επίσκεψη του Όθωνα και της Αμαλίας στη Σούρπη και την Αμαλιάπολη το έτος 1845».
- «Οι Βλάχοι στην περιοχή του Αλμυρού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το νομαδικό βίο στη μόνιμη εγκατάσταση».
Στη συνέχεια παρατίθεται δισέλιδη Βιβλιοπαρουσίαση, από τον Βίκτωρα Κοντονάτσιο, όλων των νέων εκδόσεων που έχει λάβει η Φιλάρχαιος Εταιρεία.
Το τεύχος κλείνει με την αναφορά των νέων μελών που έχουν εγγραφεί κατά το τελευταίο έτος.
Το νέο αυτό τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ θα παρουσιασθεί επισήμως στο κοινό του Αλμυρού το Σάββατο, στις 7 Νοεμβρίου 2015, στις 6 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και καλούνται όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του Αλμυρού να παρευρεθούν και να στηρίξουν με την παρουσία τους και αυτή την εκδοτική προσπάθεια της Φιλαρχαίου.
ΤΟ Δ. Σ. ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ