• 3 Νοεμβρίου, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30-10-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30-10-2015

 

Μόνον εδώ τους πρόσφυγες;

Των Συνεταίρων μας «λαδιά»,

μεγάλη αδικία.

Και στο Αιγαίο ύπουλα

να μπάζουν την Τουρκία.

 

«Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το ποια είναι τα σύνορα το καθορίζουμε εμείς, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και η κυρίαρχη Ελληνική Πολιτεία και τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες δυνάμεις, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία και την κυριαρχία μας. Εκπτώσεις σε αυτό δεν υπάρχουν.» Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού. Σωστός… Αλλά ακόμη κι αν συμφωνεί μαζί του η Κυβέρνηση, τι συναποφάσισε τις προάλλες με τους εταίρους ο κ. Τσίπρας, στις Βρυξέλλες, με θέμα την «καυτή πατάτα» του προσφυγικού; Μήπως μας χαζο-ξεπουλάνε οι Εταίροι μας, με αβάντες στην Τουρκία, μόνο και μόνο για να μας φορτώσουν αποκλειστικά την… «πατάτα» και να έχουν ήσυχο το δικό τους κεφαλάκι; Μήπως εμείς κάνουμε το «μούγκα στη στρούγκα», για λίγα όβολα που θα έρθουν για τους πρόσφυγες;

 

Πέρα και πάνω από τον επιβαλλόμενο ανθρωπισμό μας και την αλληλεγγύη μας, για αυτήν την τεράστια τραγωδία που εκτυλίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο με τους πρόσφυγες, φοβάμαι τελικά πως από αυτήν την ιστορία η Ελλάδα θα βγει πολύ και άσχημα μπερδεμένη. Ειδικά κάτω από τις σημερινές τραγικές οικονομικές συνθήκες που την κατατρύχουν. Γιατί όταν είσαι αδύναμος και ανήμπορος, σε «χουφτώνει» άσχημα όποιος προλάβει… Και η πρόσφατη Ελληνική Ιστορία βρίθει τέτοιων αποκαρδιωτικών παραδειγμάτων, που κόστισαν καταστροφές, πολέμους και εξανδραποδισμούς των Ελλήνων, ακόμη κι όταν ήταν νικητές.

 

Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι ιδανικότερες, ο λαός της περιοχής μας συμμετείχε μαζικά στις εκδηλώσεις και τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου και την ηρωική επέτειο του «ΟΧΙ». Η θαρραλέα μάχη και αντίσταση των Ελλήνων του 1940 θα διδάσκει για πάντα τους επιγενόμενους, σε πείσμα όσων έχουν (μια αυτοκαταστροφική, θα έλεγα) μανία να προσπαθούν να υποβαθμίσουν ή και να αμαυρώσουν τέτοιες λαμπρές εθνικές επετείους.

 

Σε νέα παράταση για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τη λήψη οριστικών αποφάσεων για το θέμα. Η προθεσμία που είχε δοθεί για την υποβολή δηλώσεων ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το θέμα που εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Η κατάσταση εγκλωβίζει την Κυβέρνηση σε αδιέξοδα (που εν πολλοίς εκείνη δημιούργησε με την επιλογή της), αφού η κοινωνία βοά και εξεγείρεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι γονείς, που «ματώνουν» πληρώνοντας στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζητούν να μην κοπούν αποδείξεις για τα δίδακτρα, προκειμένου να αποφύγουν το χαράτσι του ΦΠΑ.

 

Πότε θα καταλάβουν οι κρατούντες, πως όταν παίρνεις ιδιαίτερα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα, εκείνο που τελικά καταφέρνεις είναι να υποθάλπεις τη …φοροδιαφυγή. Αλλιώς, πώς θα τα πάρεις από τον μη έχοντα;

 

«Πλημμύρισε» ο Βόλος από χιλιάδες τουρίστες, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, που κατέπλευσε στο λιμάνι του το υπό ιταλική σημαία κρουαζιερόπλοιο «Costa Pacifica», με περισσότερους από 4.500 επιβαίνοντες και πλήρωμα 1.027 άτομα. Όπως έγραψαν και αθηναϊκά φύλλα, «ο κύριος όγκος των τουριστών επισκέφτηκε το εμπορικό κέντρο του Βόλου -δίνοντας μεγάλη «ανάσα» στην τοπική αγορά- και θαύμασε τα μνημεία της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, κυρίως το Αρχαιολογικό Μουσείο με τις μοναδικές στον κόσμο Επιτύμβιες Πλάκες των Παγασών. Άλλοι τουρίστες επισκέφθηκαν με λεωφορεία τα Μετέωρα, τα μοναδικής αρχιτεκτονικής χωριά του Πηλίου ή έφτασαν ως τις Μηλιές, με το τρενάκι του Πηλίου.»

 

Διαβάζουμε τα παραπάνω και …ζηλεύουμε, που ο δικός μας τόπος εξαιρείται από τέτοια «μπερεκέτια»… Και πώς να γίνει αλλιώς, αφού στερούμαστε τις υποδομές και δεν έχουμε τις διασυνδέσεις, για να αναδείξουμε τις σπάνιες ομορφιές και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής Αλμυρού, της Όθρυος, του θαλάσσιου μετώπου, του Δάσους Κουρί, των Μοναστηριών μας κ.ο.κ. Κάτι πάει ν’ αρχίσει ο Δήμος, αλλά χρειάζονται κονδύλια, οργάνωση, κατάλληλοι άνθρωποι να τρέξουν. Μπορούμε μεσοπρόθεσμα να τα καταφέρουμε, αλλά όχι με τον …αραμπά. Ένα σοβαρό τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας θα φέρει μια απρόσμενη και διαρκή «άνοιξη»…

 

Χωρίς εισόδημα από τις ελιές φέτος και με μισοχαμένη τη σοδειά στο βαμβάκι, η «μαχαιριά» είναι πολύ μεγάλη για τους ντόπιους αγρότες και την τοπική οικονομία, κατ’ επέκταση. Σαν να μην έφτανε η γενικότερη πτωτική εικόνα που έχουν όλα τα οικογενειακά εισοδήματα, τα δυο αυτά προϊόντα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των καλλιεργητών της γης στον τόπο μας, αλλά εμμέσως επηρεάζουν και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, που χρειάζεται πόρους για να διατηρηθεί. Κι όλα αυτά, την ώρα που έρχεται το φορομπηχτικό τσουνάμι σε βάρος του αγροτικού κόσμου, να τους αδειάσει κυριολεκτικά τις τσέπες. Επομένως, μην αμφιβάλλετε για το «μαύρο» χειμώνα που θα έχουμε μπροστά μας. παρακαλέστε μόνο να είναι σύντομος και ήπιος…

 

Ξέρω ότι απευθύνομαι στο αυθύπαρκτο φιλότιμο των περισσοτέρων συμπατριωτών μου, αλλά και στο ισχνότατο βαλάντιό τους (έτσι όπως ήρθαν οι «καταιγίδες» για όλους μας), αλλά ο αρχικός στόχος, «να μην πεινάσει κανείς στην περιοχή Αλμυρού», παραμένει ο ίδιος, όπως στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Όσο κι αν σκουραίνουν τα πράγματα, θα το παλέψουμε, με νύχια και με δόντια. Γι’ αυτό, βοηθείστε τους εθελοντές της «Αλληλεγγύης», την τοπική Εκκλησία, κινηθείτε ακόμη και ατομικά, όπου διαπιστώνετε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη επιβίωσης. Έστω και με τα …ρέστα σας, βοηθείστε να βγει -με αξιοπρέπεια για όλους- ακόμη ένας δύσκολος χειμώνας. Όλοι ξέρουμε ότι κάπου δίπλα μας ζουν κάποιοι πολύ χειρότερα, από όσο χειροτέρεψε η ζωή για μας τους ίδιους. Μπορούμε πάλι να τα καταφέρουμε… Αρκεί να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας και τις ανάγκες του διπλανού. Από εκεί και πέρα, η καρδιά σας θα κάνει πρόθυμα όλα τα υπόλοιπα…

 

ΕΝΦΙΑ και φόροι πλήττουν τα «Παιδικά Χωριά SOS», αναφέρει ο γενικός διευθυντής τους Γιώργος Πρωτόπαπας, εξηγώντας ότι «με απόφαση που είχε πάρει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ο τόκος που δημιουργούν οι χρηματικές δωρεές θεωρείται επιχειρηματικό κέρδος και φορολογείται με 26%, αντί για 15% που ήταν μέχρι σήμερα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, τα οποία δεν λαμβάνουν καμία κρατική επιχορήγηση για τα προγράμματά τους, καλούνται να καταβάλουν 73.750 ευρώ, που είναι ο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα, τα οποία έχουν κληρονομήσει και δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Παιδικών Χωριών SOS το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη λειτουργία, για ένα ολόκληρο χρόνο, ενός Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που μπορεί να υποστηρίξει 200 οικογένειες με 350 παιδιά και να παρέχει εργασία σε 7 εργαζομένους.» Μα, καλά, βάλετε που βάλατε τα άτσαλα χέρια σας βαθιά στις τσέπες των συνταξιούχων, τώρα πάτε να διαλύσετε και τις εθελοντικές ανθρωπιστικές δράσεις, που βοηθούν μικρά και απροστάτευτα παιδιά;

 

Παρελθόν θα αποτελεί, σε λίγο καιρό, η ταλαιπωρία των οδηγών στο δρόμο με τα «σαμάρια» από Βελεστίνο προς Βόλο. Η εργολαβία της Περιφέρειας, ύψους 9,2 εκατ. ευρώ, θα βάλει τέρμα στον εφιάλτη του… ανώμαλου δρόμου με τις κακοτεχνίες, που εξελίχτηκε σε καρμανιόλα, καθώς κόστισε ακόμη και ανθρώπινες ζωές, ιδίως σε ανυποψίαστους ξένους οδηγούς, καθώς αποτελεί την είσοδο του Βόλου από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από την περιοχή μας, αφού πολλοί ντόπιοι οδηγοί προτιμούν να κάνουν το ταξίδι τους στο Βόλο, όχι από Νέα Αγχίαλο, αλλά μέσω του κόμβου Βελεστίνου.

 

Μετά από μακρά περίοδο αβεβαιότητας -λόγω της τιμωρίας της ΕΠΣΘ από την ΕΠΟ- και εξ αυτής μια «μετ’ εμποδίων» προετοιμασία, αρχίζουν επιτέλους το Σαββατοκύριακο τα τοπικά πρωταθλήματα. Ως προς τη Β’ κατηγορία, μοναδικός εκπρόσωπος της περιοχής είναι οι Αργοναύτες της Αμαλιάπολης. Στο 2ο όμιλο της Α’ κατηγορίας όμως, οι 8 από τις 12 ομάδες είναι τοπικές και όλα δείχνουν πως δύσκολα θα …ξεφύγει το πρωτάθλημα και φέτος από την περιοχή Αλμυρού, όσο κι αν αυτός ο «συνωστισμός» ανεβάζει το ντόπιο ανταγωνισμό. Ίσως βέβαια έτσι να είναι ακόμη καλύτερα… Να ευχηθούμε καλό πρωτάθλημα λοιπόν και -πάνω απ’ όλα- υγεία, στους αθλητές, τους τεχνικούς και τις Διοικήσεις του τοπικού μας ποδοσφαίρου. Επίσης, προτρέπουμε τους φιλάθλους να πλαισιώσουν μαζικά τις προσπάθειες των ομάδων, που -κακά τα ψέματα- στέκονται όρθιες με πολύ κόπο και θυσίες, στους δύσκολους καιρούς μας.

 

Δεν πρέπει να το λένε «τέλος ακίνητης περιουσίας», αλλά «ακίνητη περιουσία τέλος».

 

Η μεγαλύτερη εκδίκηση είναι να μη γίνεις ποτέ σαν κι αυτόν που σε πλήγωσε.

 

Πάντα θα υπάρχει ένας Πέτρος να σ’ αρνηθεί, ένας Ιούδας να σε προδώσει κι ένας Πιλάτος να σε σταυρώσει. Συνέχισε… Ο Θεός θα σ’ αναστήσει.

 

«Η μεγαλοσύνη των εθνών δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα.» (Κωστής Παλαμάς).


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…