• 3 Νοεμβρίου, 2015

Γυμνάσιο Ευξεινούπολης: Εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τον πρώτο εξωτερικό απινιδωτή στον Αλμυρό

Γυμνάσιο Ευξεινούπολης: Εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τον πρώτο εξωτερικό απινιδωτή στον Αλμυρό

Μια εκστρατεία ζωής άρχισε το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τον πρώτο εξωτερικό απινιδωτή στον Αλμυρό. Στην ανακοπή καρδιάς, τα πρώτα λεπτά είναι τα μοναδικά που μπορούν να επαναφέρουν τη λειτουργία της καρδιάς… Η τοποθέτηση απινιδωτών σε πολυσύχναστα σημεία στην πόλη μας, είναι μια κίνηση που μαρτυρά την αγάπη μας για τον συνάνθρωπό μας, αλλά και την ίδια τη ζωή μας, αφού δεν υπάρχει ηλικιακή κατηγορία που να μη χρειάστηκε (έστω σε διαφορετικά ποσοστά) ανάλογη βοήθεια.

Από τα μέσα που διαθέτουμε, της εφημερίδας και της ιστοσελίδας, θα στηρίξουμε την προσπάθεια προβάλλοντας τους χορηγούς, με τον καλύτερο τρόπο. Ας στηρίξουμε την πρωτοβουλία των φορέων του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και του ιατρού κ. Χ. Χαρίση. Ας αλλάξουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών:

 

ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΣ – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Με τον όρο καρδιακή ανακοπή ορίζεται η αιφνίδια διακοπή της καρδιακής λειτουργίας. Καθημερινά χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη καταρρέουν και πεθαίνουν από καρδιακά αίτια που οδηγούν σε καρδιακή ανακοπή. Ο αριθμός των ανακοπών ανά την Ευρώπη υπολογίζονται περίπου σε 700.000 ανά έτος με τις μισές από αυτές να λαμβάνουν χώρα νοσοκομειακά και τις άλλες μισές εξωνοσοκομειακά και κυρίως στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ή ακόμα και στα γήπεδα και τις παραλίες της χώρας μας. Παρά τον μεγάλο αριθμό των καρδιακών ανακοπών η ενημέρωση του κοινού είναι ελάχιστη ιδίως στη χώρα μας και η εκπαίδευση του κοινού αλλά και των επαγγελματιών υγείας ελλιπής.

O Δήμος Αλμυρού διοργάνωσε στο χώρο του Γυμνασίου Ευξεινούπολης πρόσφατα, 3 πιστοποιημένα σεμινάρια BLS/AED υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), στα οποία εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν 81 συμπολίτες μας, σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (μεταξύ αυτών 6 εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης).

Η έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση και η χρήση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή μπορεί να αποσοβήσει το θάνατο. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα απέχει πολύ από το ιδεατό και μόλις ένα στα πέντε θύματα καρδιακής ανακοπής σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον λαμβάνει την απαιτούμενη φροντίδα από τους παραβρισκόμενους. Η έγκαιρη έναρξη καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και η χρήση απινιδωτή είναι ο μόνος τρόπος που αποδεδειγμένα αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Οι απινιδωτές σώζουν ζωές,  όταν υπάρχουν!!!

Τα βήματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει είναι απλά και περιγράφονται στην αλυσίδα

της επιβίωσης.

  1. Έγκαιρη αναγνώριση της ανακοπής και η κλήση για βοήθεια (166)
  2. Έναρξη ΚΑΡΠΑ με αναλογία 30 θωρακικές συμπιέσεις : 2 εμφυσήσεις για εξοικονόμηση χρόνου
  3. Χορήγηση απινίδωσης για επανεκκίνηση της καρδιάς
  4. Φροντίδα μετά την αναζωογόνηση για αποκατάσταση της ποιότητας ζωής

Με αφορμή τα ανωτέρω ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Διευθύντρια και οι μαθητές   του Γυμνασίου Ευξεινούπολης με τη συμβολή του Στρατιωτικού Ιατρού κ. Παρίση Χαράλαμπου, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και ξεκινούμε μια εκστρατεία να συγκεντρώσουμε χρήματα για να αγοράσουμε τον πρώτο εξωτερικό απινιδωτή και να τον τοποθετήσουμε στο κέντρο της πόλης, στο Δημαρχείο, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Στην κατεύθυνση αυτή και άλλοι φορείς της Θεσσαλίας κινήθηκαν συλλογικά και αγόρασαν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, τους οποίους και τοποθέτησαν σε πολυσύχναστα σημεία. Ευελπιστούμε να συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα ώστε να μπορέσουμε να προμηθευτούμε και άλλους δύο απινιδωτές στο Εθνικό Στάδιο και στο Δάσος Κουρί όπου συχνάζει αρκετός πληθυσμός. Μπορούμε όλοι μαζί ως ενεργοί πολίτες να συνεργαστούμε, να συμβάλλουμε στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας και να μην περιμένουμε την πολιτεία να κάνει πράγματα για εμάς!!!

Με εκτίμηση

                                               Ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Διευθύντρια

και οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης

                                               O Παρίσης Χαράλαμπος,

Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος 404 ΓΣΝ, Εκπαιδευτής ERC

                                               Πληροφορίες: Σταυραντώνη Μ. – Πετρά Ε. – Σιαμέτη Α.- Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

                                             

 

    Τηλ. Επικοινωνίας : 2422023262

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…