• 26 Οκτωβρίου, 2015

Εκδρομή στο νυμφαίο, σπήλαιο του Πάνα και άλλες δράσεις για την Ημέρα Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Εκδρομή στο νυμφαίο, σπήλαιο του Πάνα και άλλες δράσεις για την Ημέρα Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Στα πλαίσια της “ημέρας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας” η Φιλάρχαιος Αλμυρού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας μας αφιέρωσε ένα πρωϊνό ενημέρωσης, περιήγησης και γνώσης, γύρω από τις δράσεις της Εφορείας, αλλά και με ξεναγήσεις εντός και εκτός μουσείου, χθες Κυριακή πρωί 25 Οκτωβρίου.

Το ταξίδι στην ιστορία ανέλαβε η αρχαιολόγος κα Βάσω Ροντήρη, λαμπερή και ακούραστη. Το πρόγραμμα άρχισε με εκπαιδευτική περιήγηση στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, όπου προβλήθηκε και σύντομο βίντεο με τις δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας την περασμένη χρονιά.

Μέσα από τα ερωτήματα των επισκεπτών, προέκυψαν εύλογα ερωτήματα, για έργα που σταμάτησαν στις έρευνες και δεν αναδείχθηκαν. Η έλλειψη κονδυλίων και η απουσία εθελοντών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ενώ όμορροι Δήμοι και οι σχετικές υπηρεσίες, έχουν έσοδα από δεκάδες χιλιάδες εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους, η Άλος, οι θολωτοί τάφοι, το “Καστράκι” και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής μας έχουν αφεθεί μετά τις ανασκαφές στα ζιζάνια και στους καταπατητές.

Η αρχαιολογική υπηρεσία ακάματα προσφέρει πολυσχιδές έργο, πολύ πιο δύσκολο από αυτό που μπορεί να φανταστεί κανείς, αν δεν ασχοληθεί με το ζήτημα. Θα ασχοληθούμε εκτενέστερα με ρεπορτάζ γύρω από το θέμα τις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε σε λεωφορείο που προσέφερε για την ημέρα ο Δήμος και ακολουθήσαμε μέρος του μονοπατιού του Πρωτεσίλαου, που ανέδειξαν μαθητές του Πτελεού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Επισκεφθήκαμε δυο θολωτούς τάφους στη διαδρομή από Πτελεό προς Αχίλλειο στη θέση “Γρίτσα”, όπου και εκεί… οι φθορές λόγω εγκατάλλειψης και έλλειψης φύλαξης, σιγά – σιγά καταστρέφουν το μνημείο. Ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου – Νυμφαίου στη θέση «Κρούνια» του Αχιλλείου. Ναός του Πάνα; Εκεί κατέληξαν οι μέχρι τώρα έρευνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκτεταμένης σύλησης δυστυχώς το Νυμφαίο. Από τα αγάλματα που κοσμούσαν την -από τον σμιλεμένο βράχο του σπηλαίου- αυλή, έμειναν οι βάσεις… και στο εσωτερικό του λιγοστά εργαλεία της εποχής. Το υδραυλικό σύστημα του σπηλαίου, με τις δεξαμενές και το πηγάδι καλά διασωσμένα, περιμένουν τον επισκέπτη.

Τι μπορεί να κρύβει η πεδιάδα κάτω από το ύψωμα; Σε μια Μαγνησία με 600 θέσεις-Μαγούλες της Νεολιθικής εποχής, σε μια Μαγνησία με περιοχές που αποδείχθηκε ότι κατοικούνταν από την εποχή εκείνη έως και σήμερα αδιάλειπτα, μπορεί να κρύβει ακόμη έναν αρχαιολογικό θησαυρό.

Αξίζει να αναφερθούμε στην ομορφιά της φύσης, στη λεγόμενη “δεύτερη Άνοιξη”, με τα κυκλάμινα τα γραικά ανθισμένα, διάσπαρτα, με άλλα πανέμορφα ευωδιαστά αγριολούλουδα, αλλά και τα μυρωδικά του βουνού μας, να στέκουν και να περιμένουν σημασία και αγροτική-εμπορική εκμετάλλευση… Απολαύσαμε τον περίπατό μας μέχρι το μνημείο, περιεργαζόμενοι την πλούσια χλωρίδα.

Μια μέρα γεμάτη φως, με καλή παρέα και πλούτο γνώσεων, εμπειριών και προσμονής της επόμενης εξόρμησης. Ευχαριστούμε τη Φιλάρχαιο και την κα Βάσω Ροντήρη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μαγνησίας.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…
Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Δημ. Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της» Σπουδαίοι άνθρωποι…