• 18 Οκτωβρίου, 2015

Μεγάλες οι ζημιές στην περιοχή μας – Αθέριστο ακόμη χάνεται το βαμβάκι – Οδηγίες στους πληγέντες παραγωγούς

Μεγάλες οι ζημιές στην περιοχή μας – Αθέριστο ακόμη χάνεται το βαμβάκι – Οδηγίες στους πληγέντες παραγωγούς

Σημαντικά προβλήματα και ζημιές, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπερβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%, έχουν προκληθεί στη βαμβακοπαραγωγή της Μαγνησίας, στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσαήμερο.

Οι δυνατές βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην περίοδο της συγκομιδής είναι καταστροφικές και όσο παρατείνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, αφού επηρεάζει άμεσα τις ποσότητες συγκομιδής, αλλά και την ποιότητα του προϊόντος.

Παραγωγοί στον Αλμυρό ισχυρίζονται ότι η γενική ζημιά φέτος ξεπερνάει τα 50 ευρώ το στρέμμα και αυτό μόνο στα χωράφια εκείνα (περίπου 10% του συνόλου) που μπορούν να μπουν οι μηχανές και να κάνουν αλωνισμό.

Να σημειωθεί ότι άρχισαν ήδη οι πρώτες δηλώσεις ζημιάς των βαμβακοπαραγωγών του Δήμου Αλμυρού και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον ΕΛΓΑ.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι οι φετινές ζημιές στο βαμβάκι αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την ήδη χειμαζόμενη τοπική μας οικονομία.

 

ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τις δηλώσεις τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα βαμβακοχώραφα και στον κάμπο της Λάρισας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών καλούνται να υποβάλλουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου οι καλλιεργητές της περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα υπάρχουν εκτάσεις με βαμβάκια που είναι πλημμυρισμένες με νερό και δεν προσεγγίζονται από τους παραγωγούς, ώστε να συγκομισθούν, αλλά και χωράφια με τόση λάσπη που είναι αδύνατον να μπουν μέσα τα μηχανήματα.

Η απώλεια παραγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αν και ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως, διαφαίνεται μεγάλη, ενώ στα βαμβάκια εντοπίζεται απώλεια ειδικού βάρους, που οφείλεται και στην «καραμέλα», καθώς και αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, με άμεση συνέπεια μείωση της εμπορικής τιμής του προϊόντος.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις σε χωριά του νομού Λάρισας, καθώς αρκετά είναι τα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία έχουν προχωρήσει σε αναγγελία για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης από τους αγρότες. Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στον Πλατύκαμπο.

 

Μάρτυρες 4 σειρές στο κέντρο του κτήματος

Επισημαίνεται, με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, ότι οι παραγωγοί που θα κάνουν δήλωση ζημιάς, θα πρέπει να αφήσουν για μάρτυρες, τέσσερις σειρές στο κέντρο του αγρού.

Πιο αναλυτικά, τέσσερις σειρές στο μέσον του κτήματος με μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου και όχι, όπως γινόταν έως σήμερα, από ένα τμήμα (λωρίδα) που να έχει πλάτος ένα μέτρο και μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου στο κέντρο και στα δύο άκρα του αγροτεμαχίου πρέπει να αφήσουν ως μάρτυρες στις αροτραίες καλλιέργειες και δη στα βαμβάκια που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις οι καλλιεργητές.

 

Δύσκολη χρονιά για βαμβάκι

Ο µεγάλος κίνδυνος φυγής των αγροτών του Θεσσαλικού κάµπου από την καλλιέργεια του βαµβακιού επιβεβαιώθηκε -για µία ακόµη φορά- στην εκδήλωση – συζήτηση για τα προβλήµατα και το µέλλον της βαµβακοκαλλιέργειας, που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Λαρισαίων Αγροτών, την Πέµπτη 8 Οκτωβρίου στα γραφεία του στη Φιλιππούπολη, µε οµιλητές τον πρόεδρό του Χρήστο Σιδερόπουλο, τον Πρόεδρο του Συνδέσµου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιοµηχανιών και Πρόεδρο της «Επιλέκτου», Απόστολο ∆οντά, και τον Γεωπόνο Ιωάννη Ράγκο και στο οποίο παραβρέθηκε και η εφημερίδα Agrenda, απ’ όπου το σχετικό ρεπορτάζ.

«Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους συµµετέχοντες, βαµβακοπαραγωγούς, εκπροσώπους του γεωτεχνικού κλάδου και εκκοκκιστές τα στοιχεία των προηγούµενων ετών έδειχναν µεν ότι θα υπήρχαν αλλαγές στην καλλιέργεια, αλλά τα φετινά δεδοµένα δείχνουν ότι η φυγή και η εγκατάλειψη θα είναι σε πολύ µεγαλύτερους ρυθµούς και οι λόγοι είναι οι εξής:

-Το κόστος παραγωγής µε αύξηση πάνω από 30%

-Το κόστος ενέργειας (ρεύµα, πετρέλαιο), το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40%, βάσει του µνηµονίου

-Η τιµή της αγοράς που είναι καθηλωµένη στο 0,45 €/κιλό

-Μικρή συλλογή και υποβάθµιση της ποιότητας λόγω των ακραίων καιρικών φαινοµένων

-Το γενικό κλίµα της µη ρευστότητας των αγροτών δυσκολεύει τους παραγωγούς γιατί οι φροντίδες του βαµβακιού είναι πολύ µεγάλες και πολυδάπανες

-Το γενικό πλαίσιο της φορολογίας των αγροτών που έρχεται

-Και το τελικό χτύπηµα απ’ το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η συνδεδεµένη ενίσχυση θα δίδεται στους παραγωγούς µε παραγωγή 140 κιλά, γκρεµίζοντας έτσι τον καλό παραγωγό και την ποιότητα.

«Για να λάβει κάποιος την ενίσχυση των 68 ευρώ θα έπρεπε να συγκοµίσει τουλάχιστον 206 κιλά , φέτος το όριο έπεσε στα 140 κιλά, άρα θα αυξηθούν οι δικαιούχοι της συνδεδεµένης µε αποτέλεσµα να µειωθεί το ποσό που θα µοιραστεί. Το αρχικό ποσό της συνδεδεµένης έχει οριστεί στα 75 ευρώ ανά στρέµµα, εφόσον η επιλέξιµη έκταση προς ενίσχυση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια. Το περίεργο όµως είναι ότι οι παραγωγοί εκτιµούν πως η εθνική παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατοµµύρια στρέµµατα, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει λίγο πάνω από τα 2,5 εκατοµµύρια καλλιεργούµενα στρέµµατα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδερόπουλος.

 

Να επανέλθει η ρευστότητα στις τράπεζες

Στα προβλήµατα της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας και στον αντίκτυπό τους στις συναλλαγές µε τους βαµβακοπαραγωγούς αναφέρθηκε ο κ. Α. ∆οντάς υπογραµµίζοντας ότι «πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει ώστε να ξαναρθεί η ρευστότητα στις Τράπεζες για να χρηµατοδοτηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να ξανάρθουν στα ίσα τους οι συναλλαγές. Χρειάζεται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της µεταποιητικής βιοµηχανίας, µε την παράλληλη µείωση της τιµής της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού είναι διπλάσια σχεδόν σε σχέση µε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όσο για τον Αναπτυξιακό Νόµο, να ενεργοποιηθεί και να βελτιωθεί, να γίνει άµεση χρήση των κονδυλιών της αναπτυξιακής βοήθειας των 35 δισεκατοµµυρίων ευρώ από την Ε.Ε., όπως και η απορρόφηση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ».

Ακολούθησε συζήτηση µε τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την φετινή χρονιά.

 

Ολιστική θεώρηση της καλλιέργειας

Μια νέα προσπάθεια προσαρµογής της καλλιέργειας στην παγκοσµιοποιηµένη αγορά απαιτεί το βαµβάκι, σύµφωνα µε τον γεωπόνο Ιωάννη Ράγγο, ο οποίος προτείνει

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής.

-Βελτίωση της ποιότητας και τυποποίηση µε στόχο το επώνυµο ελληνικό προϊόν.

-Φιλικά και µε σεβασµό στο περιβάλλον στοιχεία, ολοκληρωµένη διαχείριση της παραγωγής και προστασία αυτής.

-Ορθολογική χρήση των εισροών και των συντελεστών παραγωγής για µείωση του κόστους παραγωγής και µεγιστοποίηση των αποδόσεων.

-Ενηµέρωση των αγροτών και η δηµιουργία οµάδων.

-Ορθή αξιοποίηση και διαχείριση του υδάτινου δυναµικού ειδικότερα για τη Θεσσαλία.

-Αξιοποίηση των νέων αγροτικών µέτρων και των ευκαιριών που περιλαµβάνονται σε αυτά όπως προγράµµατα µείωσης της νιτρορύπανσης, ολοκληρωµένης διαχείρισης, αγρανάπαυση κ.λπ.


Σχετικά Άρθρα

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Αλμυρού με γνώμονα τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καλεί όσους…
ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

Οι μαθητές /τριες των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης  δέχτηκαν με πολύ χαρά την επιλογή τους στην  ΚΘ’…
Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού σχετικά με την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής: Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί…