• 22 Σεπτεμβρίου, 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 19-9-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 19-9-2015

 

Είναι για όλους κρίσιμο

στην κάλπη τι θα ρίξεις.

Πρέπει καλά να το σκεφτείς

και ψύχραιμος να δείξεις.

 

Είχε και τα καλά της η προεκλογική περίοδος, ως προς τη συντομία της… Δεν πονοκεφαλιάσαμε και πολύ από τις ειρηνικές «επιθέσεις» κομμάτων και υποψηφίων Βουλευτών, αν και η τηλεόραση κράτησε τα σκήπτρα της σχετικής ενημέρωσης, περισσότερο κι απ’ τις εφημερίδες. Τώρα μπροστά μας είναι η κάλπη της Κυριακής και επιβάλει σε όλους και όλες, πρώτον συμμετοχή (η αποχή δεν λύνει κανένα πρόβλημα), νηφαλιότητα και ψήφο ευθύνης. Ανεξάρτητα από την ατομική μας επιλογή πάντως, από Δευτέρα θα είμαστε όλοι στο ίδιο Μαγγανοπήγαδο, τα ζόρια είναι μπροστά μας και θα είναι πολλά, πάρα πολλά… Το να παραμείνουμε ως λαός όσο γίνεται πιο ενωμένοι είναι ένα εκ των ουκ άνευ αυτονόητο και πρέπει να το επιδιώξουμε, με το χέρι στην καρδιά.

 

Δεν είναι μόνο η λιτότητα, το μνημόνιο, η οικονομική κρίση, τα προβλήματά μας, οι συμπληγάδες μας. Τα «σύννεφα» πολέμων πυκνώνουν στη γειτονιά μας και μόνο οι υπερ-αισιόδοξοι πιστεύουν, ότι θα μας προσπεράσουν, χωρίς τάχα να μας …πιτσιλίσουν έστω. Σ’ αυτή τη φάση -θεωρητικά τουλάχιστον- είναι πολύ αδύναμη η Ελλάδα, για να την αφήσουν ήσυχη, τα κάθε είδους «γεράκια». Χωρίς πανικό λοιπόν λέω, ο Θεός να βάλει το χέρι του.

 

Δεν ξέρω αν είναι υπερβολή, αλλά με ελάχιστο κοινό πολιτών έγιναν σχεδόν όλες οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων στον Αλμυρό. Η υποτονική παρουσία του κόσμου -παρά την οριακή και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που τελειώνει αύριο- αν μη τι άλλο, δείχνει ότι το εκλογικό σώμα τηρεί μια κριτική στάση απέναντι στα κόμματα. Ανάλογα πολύ χαμηλά κινήθηκαν και τα likes στις κομματικές αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν εξαιρέσεις λοιπόν μια μικρή μάζα φανατικών, οι περισσότεροι φαίνεται πως θα κάνουν την κάθε επιλογή τους, με «κρύα καρδιά». Είναι τόσα τα προβλήματα και το τσουνάμι μέτρων που έρχεται, που δεν αφήνει σε κανέναν -ούτε και στους υποψήφιους, αν το καλο-εξετάσεις- πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η αυριανή νύχτα πάντως ίσως αποδειχθεί μεγάλη….

 

Φάνηκαν καθαρά, σ’ αυτήν τη σύντομη προεκλογική περίοδο, ποιοι ανέλαβαν τη «λάσπη» και τον …ανεμιστήρα, προσπαθώντας έτσι να επιπλεύσουν κομματικά. Ελπίζω ο λαός να τους τιμωρήσει με το «μαύρο» στην κάλπη, που -όταν θέλει- ξέρει καλά να το διαχειρίζεται.

 

Τα χρονικά περιθώρια μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης (Παρασκευή μεσημέρι), δεν μας επέτρεψαν να διαπιστώσουμε στα σίγουρα, αν η προσέλευση των ετεροδημοτών για ψήφο στη γενέτειρά τους θα είναι η αναμενόμενη, αυτή τη φορά. Τα πρόσθετα έξοδα της αρχής του Φθινοπώρου (σχολικά, φροντιστήρια, προμήθειες για το χειμώνα κτλ.) προβληματίζουν πολλά νοικοκυριά, ώστε να διστάζουν να υποβληθούν στις δαπάνες ενός ταξιδιού για ψήφο. Κι όλοι φοβούνται την αυξημένη αποχή, παρά την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης. Θα δούμε, το βράδυ της Κυριακής…

 

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ίσως πάρουν άσχημη τροπή, καθώς φαίνεται πως υπάρχει κρυφή ατζέντα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία. Φήμες λένε πως, σύμφωνα με κρυφό σχέδιο της Αμερικανοτουρκικής σύμπραξης, θα προκληθεί στημένο επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο χώρο του Αιγαίου, με σκοπό την τρομοκρατία των Ελλήνων, το οποίο ως αποτέλεσμα θα φέρει την Αμερική πιο κοντά στην εκμετάλλευση των ελληνικών πετρελαίων, ενώ παράλληλα θα εκτονώσει την εσωτερική ένταση στην Τουρκία, που βλέπει την πολιτική της σκηνή και την οικονομία της να καταρρέει, λόγω των εχθροπραξιών με τους Κούρδους. Αν όλα αυτά έχουν μια βάση αλήθειας, εμείς …καλά κάνουμε και ασχολούμαστε με …άχρηστες εκλογές, ποιος είναι το «παλιό» και ποιος είναι το «νέο» και άλλες τέτοιες παρλαπίπες. «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν»…

 

Ίσως είναι το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο της πολιτικής μας σκηνής… Ο λόγος για τον Βασίλη Λεβέντη, αρχηγό της Ένωσης Κεντρώων, που -ούτε λίγο ούτε πολύ- διέσπειρε στα ψηφοδέλτια όλης της επικράτειας οκτώ άτομα (!) του άμεσου συγγενικού του περιβάλλοντος και μάλιστα οι περισσότεροι σε εκλόγιμη θέση της κάθε λίστας. Μόνο την ….πεθερά του -ως φαίνεται – άφησε απ’ έξω.

 

«Αν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν με θέλουν στη Βουλή, δεν θα είμαι στη Βουλή», είπε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και αποκάλυψε ότι εάν δεν μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή, θα αποχωρήσει από την πολιτική. Με το μπαρντόν, κύριε Πάνο, αλλά τέτοια λόγια τα ζυγίζουμε πάντα αργά το βράδυ της Κυριακής.

 

Σκαμπρόζικες λεπτομέρειες καταχωρούν οι Αθηναϊκές εφημερίδες γύρω από τις φαρμακερές ατάκες του Μεϊμαράκη, στην τηλεμαχία του με τον Τσίπρα, αλλά κυρίως η έμμεση αιχμή προς την σκηνοθετική κάλυψη από την ΕΡΤ, όταν σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πιο ψηλός στα πλάνα που φαίνονται και οι δύο τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε συγκεκριμένα: «Θα παρακαλούσα τον σκηνοθέτη, επειδή βλέπω πιο ψηλό τον κ. Τσίπρα. Ψήλωσε πολύ ε; Είπαμε εντάξει, να μας έχει ισοϋψείς. Ξέρετε πόση ώρα το παρακολουθώ ε; Δεν ήθελα να το πω». Ο Τσίπρας χαμογέλασε, απαντώντας «Δεν έχει σημασία αυτό». Όπως αποκάλυψε ειδικότερα το iefimerida.gr, το θέμα του τηλεοπτικού πλάνου, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζονταν πιο κοντός από τον Αλέξη Τσίπρα, είχε απασχολήσει τους επιτελείς της ΝΔ. Το είχαν θέσει εξ αρχής στη διοίκηση της ΕΡΤ, με το που ξεκίνησε το ντιμπέιτ και διορθώθηκε στο πρώτο λεπτό. Ωστόσο, λίγο πριν το δεύτερο διάλειμμα, το πλάνο εμφανίστηκε εκ νέου, προκαλώντας την δημόσια αντίδραση του Μεϊμαράκη.

 

Εξ ίσου ποικίλα σχόλια προκάλεσε και το αλληγορικό ανέκδοτο του Τσίπρα, με τον μεθυσμένο εκείνο που ήπιε τρία μπουκάλια ουίσκι και στο τέλος του ’δωσαν κι ένα σφηνάκι. Την άλλη μέρα, που ξύπνησε στο νοσοκομείο, είπε ότι «αυτό το σφηνάκι με κατέστρεψε». Όπου τα τρία μπουκάλια πιθανώς παραπέμπουν στη μακρά διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το …σφηνάκι στη δική του 7μηνη διακυβέρνηση. Ίσως εδώ ταιριάζει και το γνωστό «τι πίνεις και δεν μας δίνεις;»

 

Δεν έχει αρχή και τέλος η προεκλογική φαντασία στις διάφορες ιστοσελίδες… Μια απ’ αυτές, η Ladylike, που απευθύνεται στις γυναίκες, ανέβασε κουίζ με θέμα: «Το νέο είδος άντρα είναι πραγματικότητα και ακούει στο όνομα Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Είσαι έτοιμη;». Και συνεχίζει, προτρέποντας τις αναγνώστριες: «Πάνω από όλα τα ερωτικά σου, κορίτσι μου. Θα γίνουν οι εκλογές, αλλά εσύ να είσαι μόνη, χωρίς να ξέρεις ποιος τύπος άντρα σου ταιριάζει; Η πολιτική συναντά τη ζωή στο κουίζ που ακολουθεί. Είναι ο άντρας που ψάχνεις, ανάλογου στιλ με εκείνο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη; Αναζητείς το λαϊκό και ταυτόχρονα το ντοκτορά στην Οξφόρδη ή δεν αντέχεις να ακούς εκφράσεις όπως «να ‘ούμ’, ψευτράκος και αυτοφωράκιας»; Όσο η μάχη στο πολιτικό σκηνικό κορυφώνεται εσύ βρίσκεις το άλλο σου μισό. Ξέρεις τουλάχιστον προς τα πού να κινηθείς. Κάτι είναι κι αυτό. Πάρε βαθιά ανάσα και απάντησε με ειλικρίνεια.»… Η «είδηση» και η έκπληξη βέβαια, δεν είναι σ’ αυτό – καθαυτό το κουίζ, αλλά στο γεγονός πως διαπίστωσα ότι αρκετές φίλες μου στο διαδίκτυο (κάποιες πολύ σοβαρές και συντηρητικές) ενέδωσαν στον πειρασμό και απάντησαν στο σχετικό κουίζ. Έλα …Βουλή στον τόπο σου…

 

Άμεσα και ουσιαστικά ήταν τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο Δήμος Λαρισαίων, όπως γράφει η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», για το θέμα που ανέδειξε η ίδια η εφημερίδα και αφορούσε σε τετραμελή οικογένεια Ελλήνων, που το τελευταίο διάστημα διέμενε μέσα στο μικρό της Ι.Χ. λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και έξωσης. Ο Δήμος ανέλαβε αστραπιαία να τοποθετηθεί η οικογένεια για το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχείο της πόλης και -στη συνέχεια- να μεταφερθεί στους ξενώνες. Από εκεί και έπειτα η κοινωνική λειτουργός των κοινωνικών υπηρεσιών της αντίστοιχης Αντιδημαρχίας θα επιληφθεί επιστημονικά του περιστατικού. Ενδιαφέρον για το ζήτημα έδειξε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας. Ιδιαίτερη όμως μνεία θα πρέπει να γίνει στα δεκάδες τηλεφωνήματα που δέχθηκε η «Ελευθερία», από ανώνυμους πολίτες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, τον άνεργο πατέρα, αλλά κυρίως τα παιδιά της οικογένειας (15 και 16 ετών). Όσο υπάρχουν άνθρωποι…

 

Λίγο μέτρησε τελικά το γεγονός, ότι ο νόμος που προστατεύει τα ζώα και τιμωρεί όσους τα κακομεταχειρίζονται έγινε πιο αυστηρός. Παρά τις εκκλήσεις και τι προσπάθειες των ζωόφιλων επίσης, οι φόλες που δηλητηριάζουν τα αδέσποτα καλά κρατούν και κανένας δεν συλλαμβάνεται, δεν τιμωρείται. Κρίμα…

 

Έχασε τελικά την «αγκαλιά» μ’ ένα μετάλλιο η Εθνική Ελλάδος, παρά την πολύ καλή πορεία της στα προκριματικά του φετινού Eurobasket. Δεν πειράζει… Μας έδωσε χαρές και περηφάνια. Και δεν ήταν η πρώτη φορά, που ο αθλητισμός δίνει χαρές σ’ αυτήν την πικραμένη χώρα.

 

Η λέξη «προσέχω» τελειώνει με το «..έχω». Γι’ αυτό να προσέχεις ό,τι έχεις, πριν το χάσεις.

 

Ό,τι δεν έχεις πάρεις σαν παιδί, σπάνια μπορεί να το δώσεις ως ενήλικας.

 

«Το μόνο που χρειάζεται για τον θρίαμβο του κακού είναι κάποιοι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα.» (Έντμουντ Μπερκ).

 


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…