• 7 Σεπτεμβρίου, 2015

“Αιωνία η μνήμη στους Αθάνατους νεκρούς” – Το Μνημόσυνο για τους 63 πεσόντες στην Όθρυ – Συγκλονιστική η αύρα του μνημείου

“Αιωνία η μνήμη στους Αθάνατους νεκρούς” – Το Μνημόσυνο για τους 63 πεσόντες στην Όθρυ – Συγκλονιστική η αύρα του μνημείου

Συγχωρέστε με αν δεν κάνω μόνο το ρεπορτάζ για το μνημόσυνο των πεσόντων στην Όθρυ, αλλά τοποθετώ πολλά προσωπικά στοιχεία. Ήταν η πρώτη φορά που στάθηκα, περιηγήθηκα στο σημείο και με συνεπήρε η αύρα του.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε χθες Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, στην κορυφή του όρους Όθρυς, στη θέση «Τσατάλι», το ετήσιο μνημόσυνο των ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι στις 5/2/1991 έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος κατά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του C-130.

Στο Παρρεκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων που με τόσο μεράκι και αγάπη συνετέλεσε ο ακάματος π. Γεώργιος Καλακανίδας, να ολοκληρωθεί, τελέστηκε θρησκευτική εκδήλωση με Θεία Λειτουργία για την εορτή του εν Χώναις θαύματος του Ταξιάρχου Μιχαήλ, κατά την οποία πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 63 αδικοχαμένων παλικαριών της Πολεμικής Αεροπορίας. Της εκδήλωσης χοροστάτησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αλμυρού π. Γεώργιος Μπέκας, ο οποίος επίσης εξήρε το έργο του π. Γεώργιου Καλακανίδα, “μετέτρεψε τον πόνο του σε αγώνα δημιουργίας” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύλλογος Αποστράτων Αλμυρού, δεν άφησε τίποτε στην τύχη, αποδίδοντας έτσι τις τιμές που αξίζουν στους ήρωες,  όπως δηλαδή έκλεισε τον λόγο του ο κ. Μπουκουβάλας “Αιωνία η μνήμη στους Αθάνατους νεκρούς”.

Τη μνήμη των πεσόντων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, ο βουλευτής και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κλιμάκιο του κόμματος, ο Διοικητής της 111 Π.Μ. Σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, ο Διοικητής της βάσης καυσίμων Μικροθηβών Αντισμήναρχος Σωτήρης Ταμπάνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Βόλου Υπτγος ε.α. Γκουζής Αθανάσιος, ο Πρόεδρος Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Μαγνησίας Γεώργιος Παπανικολάου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και  Υποπτέραρχος ε.α. Γρηγόρης Ιγγλέσης, ο Β΄Κλαδάρχης ΑΤ Αεροπορίας Ταξίαρχος Τζουμερκιώτης Δημήτρης, ο Μοίραρχος ΜΕΕΠ Επισμηναγός Γ. Δεληγιάννης, ο Επισμηναγός Αντώνης Βαρσαμής μετεωρολόγος στην 111 Π.Μ., ο Επισμηναγός Κ. Γαβρήιλας εκπρόσωπος της 341 Πολεμικής Μοίρας,  ο Διοικητής του Α.Τ. Αλμυρού Μπαλατσούκας Δημήτρης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης Αργύρης Τέφογλου, και σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποστράτων Αλμυρού.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, λεωφορεία της ΓΕΑ από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας έφερναν τους συγγενείς, οι οποίοι σιωπηλοί και βαθιά συγκινημένοι προσέγγιζαν το μνημείο. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, από τον συγγενή θύματος που “ζωντάνευε” τα χαραγμένα γράμματα της επιμνημόσυνης στήλης, που ο καιρός είχε ξεθωριάσει…

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -61

Στον τίτλο αναφέρομαι στην αύρα. Η ανθρώπινη αύρα θεωρείται ότι είναι μια ισχυρή και έντονα αισθητή ουσία, ένα φωτεινό πεδίο, αυτό ακριβώς αισθάνθηκα στο μνημείο των πεσόντων, εκεί που τον Σεπτέμβριο ανθίζουν τα κυκλάμινα τα Γραικά (όπως ονομάζονται), άγρια, περήφανα και όμορφα.

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -79

Είναι αδύνατο να μη συγκινηθείς από τις επιγραφές στα μνημεία, από τις εικόνες-θρήνου που ξεπηδούν μέσα από την πρόσφατη ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας.

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -13

 

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -8

 

 

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -10

 

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -7

Παρατηρούσα τους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και σκεφτόμουν πόσα παιδιά, πόσα ελληνόπουλα περνούν από τα χέρια τους. Την ευθύνη που έχουν απέναντι σε όλες αυτές τις μάνες, στο Έθνος. Εκείνη τη στιγμή, λες και ψήλωσαν εμπρός μου. Την ευθύνη παίρνουν οι γενναίοι. Όπως και τα παιδιά που κατά τη θητεία τους, έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα.

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -107

Τραγικό το δυστύχημα. Ασυγχώρητα τα λάθη. Γι’ αυτό και το μνημείο πρέπει πάντα να έχει ζωή. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε, να μην επαναλάβουμε τα λάθη.

Το e-almyros.gr ετοιμάζει ένα video-αφιέρωμα το οποίο θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα.

Η λίστα των ονομάτων των 63 πεσόντων… Αιωνία τους η μνήμη…:

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -74

Μνημείο πεσόντων αεροπόρων Όθρυς 5-9-2015 e-almyros.gr -22

Μετά το μνημόσυνο, ακολούθησε δέηση στο χώρο συντριβής, όπου οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και τέλος η φιλοξενία-κέρασμα από το Σύλλογο Αποστράτων.

Τσιντσίνη Βιβή

 

 


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…