- 25 Αυγούστου, 2015
Σε διαβούλευση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων – έκδοση 21-8-2015
Η Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλμυρού, στα πλαίσια εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, πραγματοποιεί μία έρευνα μέσα από την οποία αποσκοπεί να προσεγγίσει την κοινή γνώμη της τοπικής κοινωνίας, για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προσδοκίες για το μέλλον με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου.
Η τελευταία συνεδρίαση (Τρίτη 18-8-2015) της Επιτροπής Διαβούλευσης ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διάγνωση προβλημάτων και διατύπωση προτάσεων πριν την εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε από τη Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο καλούνται όλοι οι πολίτες να απαντήσουν, ώστε να συμβάλλουν και οι ίδιοι με τον τρόπο τους σε μια ουσιαστική βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου.
Το ερωτηματολόγιο απαντάται ανώνυμα και μπορεί κανείς να το βρει σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.almyros-city.gr ή σε έντυπη μορφή στο γραφείο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής στο Δημαρχείο Αλμυρού από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7:00-15:00. Τα ερωτηματολόγια πρέπει να έχουν συμπληρωθεί και επιστραφεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 24/8/2015 (πληροφορίες 2422 3 50204, 2422 3 50226).
Η εισήγηση του Δημάρχου
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε στο παγκόσμιο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων και συγκεκριμένα τοποθετήθηκε: μέχρι τώρα τα χρήματα που μπορεί να αποφέρει η ανακύκλωση πετιούνται και ενταφιάζονται σε σκουπιδότοπους… Αρχικά, θα δοθούν στους κατοίκους του Κροκίου και του Πλατάνου –χωριά, όπου μπορούμε να ελέγξουμε τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής- 2 κάδοι, ένας μπλε και ένας πράσινος, για τη διαλογή των σκουπιδιών και στοχεύουμε σε ποσοστό ανακύκλωσης 30%… Θεωρώ ότι δεν πρέπει να κολλήσουμε στον δημόσιο τομέα για τη διαχείριση των σκουπιδιών.. Θα δημιουργηθούν χώροι εναπόθεσης κλαδιών, όπου θα χρησιμοποιηθεί ο κλαδοθρυμματιστής…» Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το ανάλογο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο και ακολούθησαν προτάσεις των διαβουλευόμενων.
Προτάσεις – Παρατηρήσεις των μελών
- Ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου, αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται μέσα από μια υπερ-υπηρεσία την αποκομιδή σκουπιδιών, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί και αυτό δεν έχει να κάνει με τις δυνατότητες ή ικανότητες των εμπλεκομένων. Είναι τεράστιο το έργο της αποκομιδής και θα πρέπει να διαχωριστεί ως υπηρεσία.
- Χρειάζονται στοιχεία για συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτά που ακόμη συλλέγονται.
- Να δουλέψουμε δημιουργώντας τη σωστή νοοτροπία στα παιδιά, να ξεκινήσουμε από τα σχολεία, ώστε τα παιδιά στη συνέχεια να παρακινήσουν και τους γονείς.
- Να ασχοληθούμε και με το θαλάσσιο μέτωπο, με την προστασία υδάτων
- Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα δικλείδες ασφαλείας για τον ιδιώτη που μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση, εφόσον παρανομήσει. Μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον.
- Υπάρχει πτυχιακή εργασία για την περιοχή όσον αφορά τα πράσινα σημεία.
Τέλος, η Επιτροπή Διαβούλευσης ενέκρινε την εκπροσώπησή της από τον Κ. Ζούπη στην ομάδα εργασίας για την τελική εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης.