• 17 Αυγούστου, 2015

Προτάσεις της «Εν Δράσει» για τη διαχείριση αποβλήτων – έκδοση 14-8-2015

Προτάσεις της «Εν Δράσει» για τη διαχείριση αποβλήτων – έκδοση 14-8-2015

Προτάσεις της «Εν Δράσει» προς τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων αναφέρουν τα παρακάτω:

Η εφαρμογή της νέας εθνικής πολιτικής διαχείρισης των αποβλήτων υποχρεώνει τους ΟΤΑ, να λάβουν άμεσα μέτρα και πολιτικές στα παρακάτω:

Α΄ Κατάρτιση ολοκληρωμένου πλαισίου σχεδιασμών διαχείρισης αποβλήτων

Β΄ Διασφάλιση της υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας

Γ΄ Εφαρμογή της διαλογής στην πηγή, ως του πλέον δόκιμου τρόπου συλλογής με σκοπό την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

Δ΄ Ορθολογισμός κόστους υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και προώθηση οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων, με στόχο τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού οφέλους προς τον πολίτη από την ανακύκλωση

Τα μέτρα και τις πολιτικές σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), για τις Α, Β, Δ, παραπάνω υποχρεώσεις τον κύριο λόγο εφαρμογής τους έχει ο Δήμος, συνεπικουρούμενος πάντοτε μέσα από διαβούλευση με τους δημότες και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή, ως του πλέον δόκιμου τρόπου συλλογής με σκοπό την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης, οι δημότες, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σύλλογοι, άτυπες ομάδες πολιτών, μεμονωμένοι ενεργοί πολίτες κ.λ.π, σε συνεργασία με τον Δήμο πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Στα πλαίσια αυτά θέτουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης τις παρακάτω προτάσεις:

 

1) Ανάπτυξη δικτύου “Πράσινων Σημείων”

Για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που θέτει ο Νόμος 4042/2012 και την προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, προτείνεται η δημιουργία δικτύου “Πράσινων Σημείων” σε επίπεδο Δήμου, όπου θα συλλέγοντα χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί.

Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει σε πρώτη φάση, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί. Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών, με στόχο:

  • Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
  • Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.
  • Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση υλικών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ένα πράσινο σημείο θα πρέπει να εξυπηρετεί μία περιοχή εντός ακτίνας (οδική απόσταση) 7 χλμ.

Στην περίπτωση του Δήμου Αλμυρού, για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας, πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν έξι ολοκληρωμένα πράσινα σημεία, με έδρες, δύο στον Αλμυρό, Ευξεινούπολη, Σούρπη, Πτελεό και Ανάβρα.

Η λειτουργία και η διαχείριση των πράσινων σημείων θα γίνεται από τα Τοπικά Συμβούλια σε συνεργασία με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Βασικά στοιχεία – χαρακτηριστικά και κατάταξη πράσινων σημείων:

-Οι πολίτες παραδίδουν χωριστά συλλεγέντα είδη ανακύκλωσης με δικό τους μεταφορικό μέσο στο Πράσινο Σημείο.

-Ο Δήμος τροφοδοτεί το Πράσινο Σημείο απ’ ευθείας με υλικά που δεν συγκεντρώθηκαν από τους πολίτες στο Σημείο Συλλογής.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται στο πράσινο σημείο μπορούν να οδηγηθούν για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, ανάλογα πάντα και με την προσφορά και ζήτηση στην αγορά.

 

2) Ανάπτυξη του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης

Ήδη στον Δήμο Αλμυρού λειτουργεί πιλοτικά με επιτυχία από το έτος 2008, ένα πρόγραμμα με διανομή δωρεάν από τον Δήμο 40 κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε ισάριθμα νοικοκυριά. Στον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2015 είναι εγγεγραμμένη πίστωση 5.000, για προμήθεια κάδων κομποστοποίησης. Με το ποσό αυτό μπορεί ο Δήμος να προμηθευτεί άμεσα μέχρι 100 κάδους οικιακής κομποστοποίησης, του οποίους θα διανείμει σε ανάλογα νοικοκυριά. Η πλήρης εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης μπορεί να μειώσει τον όγκο των οικιακών αποριμμάτων μέχρι 60%, με ανάλογη γενναία μείωση του κόστους αποκομιδής αυτών, πέραν της αρίστης ποιότητας κομπόστ που θα κάνουν χρήση τα νοικοκοιριά.

Η λειτουργία και διαχείριση αυτού του προγράμματος θα γίνεται από τον Δήμο σε συνεργασία με τους συλλόγους και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

3) Ενίσχυση των σημείων ανακύκλωσης ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών, ηλεκτρικών λαμπτήρων, μπαταριών, μελανιών (toner).

Στα όρια του Δήμου Αλμυρού, λειτουργούν σημεία ανακύκλωσης των παραπάνω υλικών από, τον Δήμο, επαγγελματίες, οργανώσεις κ.α., η καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των ανακυκλώσιμων αυτών υλικών, θα επιφέρει ένα μεγαλύτερο όφελος στο περιβάλλον, αλλά και στην περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών.

 

  • Δράσεις ενημέρωσης, υποκίνησης, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Δημιουργία ενός άτυπου κέντρου συντονισμού όλων των παραπάνω δράσεων, με συμμετοχή Δήμου, των συλλόγων και οργανώσεων, των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενεργών πολιτών για την καλύτερη διοχέτευση των πληροφοριών προς του δημότες.

Οι προτάσεις μας αυτές, πιστεύουμε είναι ρεαλιστικές, έχουν ελάχιστο κόστος υλοποίησής, συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των Δημοτών.

Στη διάθεσή σας για συνεργασία

Με εκτίμηση

 

Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΖΟΥΠΗΣ

 

 


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…