• 30 Ιουλίου, 2015

Δημοτικό Συμβούλιο εν μέσω καύσωνα και capital control

Δημοτικό Συμβούλιο εν μέσω καύσωνα και capital control

Ίσως η πιο περίεργη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αυτή της Τετάρτης 29 Ιουλίου. Η αφόρητη ζέστη, πραγματικά εμπόδιζε τη φυσική ροή της συνεδρίασης, αφού υπήρχαν στιγμές με πάνω από τους μισούς συμβούλους να αναζητούν ανάσες στα μπαλκόνια της αίθουσας διαβούλευσης.

Η μεταφορά οφειλών του καταργημένου ΝΠΔΔ του Δήμου Αλμυρού συζητήθηκε περισσότερο από δύο ώρες, και κατέληξε να ψηφιστεί κατά πλειοψηφία.

Ο λόγος της αναστάτωσης έγγραφα τα οποία δεν συνόδευαν την αρχική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ούτε προς την οικονομική επιτροπή, η οποία είχε ήδη αποφανθεί, αλλά ούτε προς τους Δημοτικούς Συμβούλους. Την αντίδραση των δυο επικεφαλής προκάλεσε η συζήτηση, του μεν Σπύρου Ράππου, ο οποίος απεχώρησε αναφερόμενος σε σχόλια συμβούλων «τι παντελόνια και Οτσαλάν μου λέτε, τι πράγματα είναι αυτά σήμερα, αυτό δεν είναι Δ.Σ., αποχωρώ», αλλά και του Νίκου Τσανή, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «γιατί δεν ενημερώθηκε η επιτροπή για τα υπόλοιπα έγγραφα; Μήπως είναι διακοσμητικός ο ρόλος της επιτροπής;».

Το ΝΠΔΔ θα απασχολήσει πολλές φορές ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς συνδέεται με τις υποθέσεις ΕΔΕ Δημοτικών Υπαλλήλων, αλλά και με περίοδο που η διαχείριση δεν έγινε τύποις, αφού κατά τη συνένωση 8 φορέων –όπως εξήγησε και ο κ. Τσούτσας- καθιστούσε δύσκολη την προσαρμογή. Παρά ταύτα αναφέρθηκαν τιμολόγια-φωτοτυπίες από τη Δημοτική Αρχή, με την παλαιά να στηρίζει «Σας ζήτησε κάποιος χρήματα που δεν πήρε από αυτά τα τιμολόγια; Ή βρέθηκαν διπλές πληρωμές;». Πράγμα που κανείς δεν απάντησε πως συνέβη.

 

Ερωτήσεις

Για να πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ερωτήσεις της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης για τους κάδους, την ανακύκλωση και τις λακκούβες. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για σχετικές ενέργειες, αλλά και για προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος κυρίως με την ανακύκλωση.

Στη συνέχεια ο Σάββας Τσόγκας ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά τις απολύσεις ή τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στη sovel.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης απάντησε: «Πρέπει να μας προβληματίζει η βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων της περιοχής μας πλέον. Προγραμματίζω ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να αποδεσμεύσουν χρήματα προς τις επιχειρήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών… Από τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τίποτε προς το Δημόσιο, μιλάμε για κατάρρευση του κράτους».

 

Φροντίδα και φιλοξενία για παιδιά

Συζητήθηκε και αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για το σχολικό έτος 2015-2016.

Η δράση στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση στην εργασία, με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων ΜΕΑ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνση των ωφελουμένων στην εναρμόνιση των απαιτητικών και αντικρουόμενων ρόλων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Φορείς/Δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων ΜΕΑ, που διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, όπως βρεφικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κ.λπ.

Ο Δήμος Αλμυρού διαθέτει την περίοδο που διανύουμε μία μόνο δομή, λόγω της έλλειψης προσωπικού, εκείνη του Παιδικού Σταθμού Αλμυρού η οποία φιλοξενεί και τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Ευξεινούπολης. Επομένως υποχρεούται να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στη δράση για τη δομή του Παιδικού Σταθμού Αλμυρού, η οποία όμως μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έγκρισή της, σε περίπτωση έναρξης λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Ευξεινούπολης.

Στην ίδια πρόσκληση η Ε.Ε.Τ.Α. καλεί τις μητέρες των βρεφών, νηπίων κ.λπ. που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας και οι οποίες έχουν το δικαίωμα σύμφωνα με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης, να υποβάλλουν αίτηση από τις 5/8/2015 έως τις 18/8/2015.

 

 

Υποδομές προώθησης της ανακύκλωσης

Με την αριθ. πρωτ.87.5.4/2015 Απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η αντικατάσταση του έργου του Δήμου Αλμυρού με τίτλο «Προμήθεια και μεταφορά ενός καινούργιου καλαθοφόρου οχήματος», πρoϋπολογισμού 86.000 €, με το έργο «Υποδομές Προώθησης της Ανακύκλωσης στο Δήμο Αλμυρού», προϋπολογισμού 86.000 €, το οποίο περιλαμβάνει προμήθεια και μεταφορά ενός μεταχειρισμένου μη ανατρεπόμενου φορτηγού 4Χ4, προϋπολογισμού 10.000 €, η αριθ. 6/2015 μελέτη για την προμήθεια και μεταφορά ενός μεταχειρισμένου φορτηγού τετραξονικού ανατρεπόμενου, πρ/σμού 50.000,00 και η αριθ.5/2015 μελέτη για την προμήθεια και μεταφορά ενός καινούργιου κλαδοθρυμματιστή, πρ/σμού 26.000 €. Η προμήθεια οχημάτων από τους Δήμους διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α. με δημόσιο ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

 

 

Χορήγηση 2.000 ευρώ στον Γ.Σ.Α.

Αποφασίστηκε η χορήγηση 2.000 ευρώ στον Γυμναστικό Σύλλογο Αλμυρού, για τη διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5, μικρής χοροεσπερίδας, συντήρηση των χώρων και των γραφείων του συλλόγου, με παράλληλη προσωπική εργασία των μελών.

 

 

Επέκταση στα LIDL Αλμυρού

Η Λιντλ Ελλάς & ΣΙΑ Ο.Ε. υπέβαλλε αίτηση η οποία εγκρίθηκε προκειμένου να επεκτείνει το κατάστημά της, για την προσθήκη νέων τμημάτων (από πληροφορίες του «Λαού» πρόκειται για προκατασκευασμένα αρτοσκευάσματα που ίσως ψήνονται και πωλούνται σε πρατήριο που θα προστεθεί).

 

Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες

Αναδημοσιεύουμε το ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αγρότες που ψηφίστηκε ομόφωνα την Τετάρτη:

 

Το προηγούμενο διάστημα από το Υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν στη δημοσιότητα προτάσεις που αφορούν στη φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων. Σύμφωνα με αυτές οι κυριότερες προτάσεις αφορούν:

  1. Αύξηση από 13% σε 25% στην φορολογία εισοδήματος ήτοι αύξηση 100%
  2. Αύξηση από 27,5% σε 100% στην προκαταβολή του φόρου εισοδήματος ήτοι αύξηση 365%.
  3. Τριπλασιασμός των εισφορών για τον ΟΓΑ και μελλοντική κατάργηση του ΟΓΑ με την ενσωμάτωσή του σε άλλο ταμείο.
  4. Θέσπιση φόρου αλληλεγγύης επί ακαθαρίστων εσόδων
  5. Κατάργηση του ορίου των 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και φορολόγηση ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ.
  6. Κατάργηση του αγροτικού ρεύματος με συνακόλουθη αύξηση κατά 40%
  7. Κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο καθώς υπάρχει άκουσον-άκουσον πρόβλεψη για μελλοντική πτώση των διεθνών τιμών.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτά τα μέτρα και σε ανάλογες σκέψεις και ζητούμε να τηρήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς όλοι καταλαβαίνουν, ότι πρόκειται να πληγεί ένας από τους ελάχιστους παραγωγικούς πυλώνες της χώρας.

Πιθανή ψήφιση μέρους ή του συνόλου των παραπάνω μέτρων θα έχει μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για πάνω από 1.500.000 αγρότες. Επισημαίνουμε την ανάγκη όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην οδηγήσουν τους αγρότες – κτηνοτρόφους σαν πρόβατα επί σφαγής.

Δεν θα δικαιούται κανείς να δικαιολογηθεί ότι δεν ξέρει, δεν έμαθε, ούτε ότι δεν το διάβασε.

Κύριοι όταν κάποιος προσπαθεί να επισκευάσει το οικοδόμημα της χώρας δεν γκρεμίζει τα θεμέλια.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…