• 30 Ιουλίου, 2015

Χρ. Μπουκώρος: Ταφόπλακα στην προμήθεια φαρμάκων των Δημόσιων Νοσοκομείων με απόφαση του Υπουργού Υγείας

Επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, σχετικά με την ματαίωση τεσσάρων ηλεκτρονικών ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, για την προμήθεια 108 δραστικών ουσιών φαρμάκου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας για ένα έτος. Την ερώτηση συνυπογράφουν 11 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι διαγωνισμοί αυτοί έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί καθώς έχουν προκηρυχτεί από το 2014 προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να καλύπτουν πλήρως και αξιόπιστα τις ανάγκες τους για φάρμακα και ταυτόχρονα να περιορίσουν σημαντικά τη φαρμακευτική τους δαπάνη.

Εντούτοις, αντί για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαγωνισμών, όπως το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει, η νέα διοίκηση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, με την από 24.7.2015 ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε την ματαίωση και των τεσσάρων ηλεκτρονικών ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών, χωρίς να αναφέρει τον λόγο της ματαίωσης.

Οι διαγωνισμοί αυτοί που με ευθύνη του ο Υπουργός Υγείας ματαίωσε, προκηρύχτηκαν για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα από το ελληνικό δημόσιο, με στόχο οι υγειονομικές μονάδες να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό επισφραγίστηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Οι προσπάθειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί μείωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε ποσοστό άνω του 65% μετά την ολοκλήρωση αντίστοιχων προηγούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Τελικά, το μόνο που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη, παντελώς αναιτιολόγητη, έωλη και νομικά αβάσιμη απόφαση της ΕΠΥ για παύση των διαγωνισμών είναι τα «γνωστά συμφέροντα» που λυμαίνονται για πολλές δεκαετίες τον πολύπαθο χώρο της υγείας.

 

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι τα εξής: «

 

 

  1. Για ποιον λόγο ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας καθώς ήταν οι μόνοι που διασφάλιζαν μέσω της διαδικασίας της συμφωνία πλαισίου, να μην υπάρχει ένας και μόνος μειοδότης στην προμήθεια φαρμάκου;
  2. Πως θα γίνονται οι προμήθειες φαρμάκου στο μέλλον στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί σχετικοί διαγωνισμοί και όλες οι σχετικές προμήθειες πραγματοποιούνται με απευθείας αναθέσεις;
  3. Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η απρόσκοπτη τροφοδοσία των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας σε φάρμακα όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχες συμβάσεις;».

Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…