- 29 Ιουλίου, 2015
Στο Παραλίμνι της Κύπρου το Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου
Λάβαμε και δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου σχετικά με το τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων που συμμετέχει στο 8ο φεστιβάλ «Παραλίμνια»:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη Μεγαλόνησο βρέθηκε το Περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχοντας στο 8ο φεστιβάλ «Παραλίμνια». Ένας ετήσιος πολιτιστικός θεσμός με μεγάλη απήχηση που διοργανώνεται από τον Δήμο Παραλιμνίου σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη Λίμνη», ένα δυναμικό πολιτιστικό σύλλογο, μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης I.O.V. (UNESCO) και του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID με σημαντικότατη παρουσία στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κορυφαία στιγμή του εν λόγω φεστιβάλ, όπου συμμετείχε και η χορευτική ομάδα του Αλμυρού του ΛΕΒ με χορούς και τραγούδια από τη Θεσσαλία, ήταν η εκπληκτική μουσικοχορευτική–θεατρική παράσταση με τίτλο “Γέννημαν νήλιου έρκουμαι…Τζιαι δύμμαν νήλιου φεύκω”, το Σάββατο 11 Ιουλίου, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου. Η εκδήλωση αυτή που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Αμύνης Κύπρου, Χριστόφορου Φωκαΐδη ήταν ένα αφιέρωμα στην μεγάλη μαστόρισσα του κυπριακού τραγουδιού Κυριακού Πελαγία, με στιγμές και γεγονότα από τη ζωή της, αλλά και κατ’ επέκταση στην κάθε παραλιμνίτισσα γυναίκα. Την επιμέλεια της παράστασης είχε η χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Εργαστηρίου κα Ιωάννα Μάρκου. Πριν τη μεγάλη αυτή παράσταση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου αλλά και μετά, την Κυριακή 12 Ιουλίου η ομάδα συμμετείχε σε χορευτικές παρελάσεις στους κεντρικούς δρόμους του Πρωταρά και της Περνέρα τραγουδώντας και χορεύοντας παρέα με ντόπιους και τουρίστες, με συνοδεία, εκτός της ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, ντόπιου κρασιού και ζιβανίας (παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα).
Ήταν ένα ταξίδι διάρκειας πέντε ημερών γεμάτο χορευτικές εμφανίσεις και πλούσιες εμπειρίες για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι γεύτηκαν την απλόχερη κυπριακή φιλοξενία, την σε κάθε επίπεδο φιλική προσέγγιση τόσο από τους διοργανωτές, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη όσο και από τους εθελοντές και τους απλούς πολίτες που εγκάρδια συνόδευαν και παρακολουθούσαν τα δρώμενα. Ένθερμο ήταν το καλωσόρισμα και από πλευράς του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου μέσω του π. Ηρακλειδίου στην παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Παράλληλα η συμμετοχή αυτή ήταν μια ευχάριστη διαφυγή στην Κύπρο και μια έξοχη ευκαιρία για γνωριμία με το όμορφο Παραλίμνι, το μεγαλύτερο δήμο της πλούσιας πεδιάδας της επαρχίας Αμμοχώστου, στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου, σημείο από το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει την πρώτη ανατολή του ήλιου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής οι ανεμόμυλοι και το κόκκινο χώμα του εδάφους. Έχει πάρει το όνομα του από την εποχική λίμνη, η οποία συγκαταλέγεται στους προστατευόμενους βιότοπους του Δικτύου NATURA 2000, στην οποία είναι κτισμένο. Σήμερα, αριθμεί 20.000 κατοίκους και είναι χωρισμένο σε αστική και τουριστική ζώνη. Η τουριστική ζώνη αποτελείται από τον Πρωταρά, παραθαλάσσιο προάστιο του Παραλιμνίου με όμορφες αμμώδεις παραλίες, με καθαρά και καταγάλανα νερά και πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Το γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο, η καμάρα του Κόρακα, η Αγία Νάπα και το μοναστήρι της, το πολιτιστικό κέντρο της Αμμοχώστου με θέα την κατεχόμενη Αμμόχωστο, η επίσκεψη σε γαλακτοκομείο παρασκευής χαλουμιού ήταν μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής όπου ξεναγήθηκε η ομάδα μας.
Την χορευτική ομάδα της αποστολής του ΠΤΧ Αλμυρού του ΛΕΒ αποτέλεσαν οι: Χουσιάδας Κώστας, Καζής Στέλιος, Παπανικολάου Νίκος, Μητράκος Βασίλης, Τσιγκώνης Θωμάς, Λυπημένος Δημήτρης, Κουκολέτσος Γιώργος, Γιαννιός Αποστόλης, Δαλακούρα Αλεξία, Καλομοίρη Κατερίνα, Ριζάκη Αγγελική, Δήμου Νικολέττα, Ζαβού Ζαχαρούλα, Χρόνη Χαρά, Γεωργίου Γιόλα, Μπόσινα Ειρήνη. Συνόδευσαν ο δάσκαλος χορού του τμήματος Φώτης Σκαμαγκούλης και η αντιπρόεδρος και έφορος ιματιοθήκης του ΛΕΒ Άσπα Καπουρνιώτη.