- 27 Ιουλίου, 2015
Στην τελευταία Επιτροπή Διαβούλευσης Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας και ο Αιολικός Σταθμός Ανάβρας Αναπόδοτα 72.738 ευρώ στους Αναβριώτες
Τη Δευτέρα 20/7/2015 συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού με δύο θέματα. Το πρώτο αφορούσε συζήτηση επί του θέματος «Περιβαλλοντική αδειοδότηση του αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 17MW, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρίας «Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» στη θέση «ΑΛΟΓΟΡΑΧΗ» του Δήμου Αλμυρού, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας»
Το Δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρει:
«Σκοπός του παραπάνω έργου, είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας. Η αιολική ενέργεια εντάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η εκμετάλλευση των οποίων δε ρυπαίνει το περιβάλλον και βοηθά σημαντικά στη μερική απεξάρτηση της χώρας μας από τα συμβατικά καύσιμα με όλα τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται.
Αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ΑΠΕ στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει έμπρακτα τη σε μεγάλο βαθμό διείσδυση της αιολικής ενέργειας και γενικότερα όλων των ΑΠΕ, στο ενεργειακό ισοζύγιο των κρατών – μελών.
Η κατασκευή και η λειτουργία του Αιολικού Πάρκου «Αλογοράχη» έχει επιφέρει θετικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι για την κατασκευή του και για τη λειτουργία του απασχολείται ντόπιο δυναμικό. Ακόμη, ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της, προ ΦΠΑ, τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές της Ανάβρας, μέσω πίστωσης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επιπρόσθετα, ποσοστό της τάξης του 1,7% επί των ακαθάριστων εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλεται δια νόμου ως ανταποδοτικό τέλος στο Δήμο Αλμυρού.»
Αναπόδοτα 72.738,58 ευρώ
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης η Πρόεδρος των Απανταχού Εγκατεστημένων Παντζαίων κα Έφη Δρόλια – Καλλέ έθεσε το ερώτημα της αιτίας της μη απόδοσης των παρακρατήσεων.
Θυμίζουμε σχετικό δημοσίευμά μας με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2015:
«Υπεγράφη στις 23/12/2014 (ΦΕΚ 3497) η κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ».
Με την συγκεκριμένη απόφαση, προβλέπεται η απόδοση του ποσού που έχει παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές των Δήμων, στους οποίους λειτουργούν οι σταθμοί Α.Π.Ε., μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις εν λόγω περιοχές συμπεριλαμβάνεται η Ανάβρα με παρακρατημένο το ποσό των 72.738,58 ευρώ.»
Οι Ευθύμιος Ζιγγιρίδης και Δημήτρης Ζούπης ενημέρωσαν τα μέλη της διαβούλευσης γύρω από τη νομοθεσία και την ασφαλή λειτουργία των αιολικών πάρκων.
Νέος ΟΕΥ
Όπως πρώτος ο «Λαός» στα σχόλια της εφημερίδος μας ανακοίνωσε, άρχισε η συζήτηση για έναν ανανεωμένο ριζικά ΟΕΥ, στα μέτρα της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου αναφερει:
«Το δεύτερο θέμα, αφορούσε συζήτηση για την εκπόνηση του σχεδίου του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού, ο οποίος πρόκειται να συνταχθεί με σκοπό την επίλυση ζητημάτων που δυσχεραίνουν την άσκηση διοίκησης των δημοτικών υποθέσεων. Διατυπώθηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες όμως είχαν ως κοινό σημείο αναφοράς τη δημιουργία ενός ΟΕΥ που θα συμβάλλει στην ορθολογικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Αρμοδιότητες σωστά κατανεμημένες με κύριο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε τη διαβούλευση τονίζοντας τη σημαντικότητα της εν λόγω επιτροπής και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τα μέλη της, με τα οποία πάντα διεξάγει μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα ζητήματα.»
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αλμυρού, κατά ενημέρωση των μελών της διαβούλευσης, είπε: Είναι μεγάλο το πρόβλημα του ΟΕΥ. Δεν μπορεί να παίζει ο Δήμαρχος τον Διαιτητή. Ο νέος κανονισμός θα στηρίζεται στο καρότο και στο μαστίγιο. Πρέπει να σταματήσουν οι παραβάσεις, ήδη έγιναν 2 ΕΔΕ και θα ακολουθήσουν και άλλες και ίσως και απόλυση υπαλλήλου με εντολή Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει να σταματήσουν οι παραβάσεις και για όλους τους υπαλλήλους να προέχει η εξυπηρέτηση των πολιτών. Βεβαίως και τα παράπονα δεν ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους. Κάποιοι εργάζονται σωστά και αφιερώνοντας πολλές ώρες και από τον προσωπικό τους χρόνο.»
Ο Αλέξανδρος Γαλατσίδας, αναφέρθηκε στη δυσκολία να αλλάξουν οι νοοτροπίες των παλαιότερων υπαλλήλων.
Ο Κωνσταντίνος Ζούπης πρότεινε να τοποθετηθεί γραμματέας στην είσοδο του Δημαρχείου, ο οποίος θα κατευθύνει τους πολίτες, ανάλογα με την αιτία επίσκεψής τους στις υπηρεσίες του Δήμου και όταν αυτοί θα εξέρχονται να κρατά ο γραμματέας στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και για τις υπηρεσίες που ζητούν περισσότερο, ώστε να ενισχυθούν με υπαλλήλους.
Ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης πρόσθεσε στη συζήτηση «όταν τροποποιούμε ένα οργανόγραμμα, αλλάζει η καρδιά της εσωτερικής λειτουργίας. Το οργανόγραμμα δεν έχει ονόματα, αλλά θέσεις με αρμοδιότητες. Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από μετρήσιμους στόχους και με δείκτες μέτρησης που κανένας να μην μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.»
Άρχισαν οι Γκρίνιες
Άρχισαν οι γκρίνιες από μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης και αναγνώστες της εφημερίδας μας, ότι θέματα που τίθενται από τα μέλη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης δεν συζητιούνται στην επιτροπή, αλλά μόνο τα θέματα που η Δημοτική Αρχή αναγκάζεται να φέρει ώστε να προχωρήσει στις εργασίες του ο Δήμος.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχε συμμετοχή και τα θέματα συζητήθηκαν σε δεύτερη ημερομηνία αναβολής.