• 22 Ιουλίου, 2015

Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου – Καταγραφή των απόρων στην περιοχή του Αλμυρού

Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου – Καταγραφή των απόρων στην περιοχή του Αλμυρού

Συνεχίζεται το πρόγραμμα καταγραφής των απόρων της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού, από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, που άρχισε στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με την καταγραφή ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή, μακροχρόνια ανέργους και ΑμΕΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 27 άτομα (μεμονωμένα ή μέλη οικογενειών) στην περιοχή του Αλμυρού, 20 στην περιοχή της Σούρπης και 110 στην περιοχή του Πτελεού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού, όπου στεγάζεται και η υπηρεσία του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς και η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, ενώ για τη Σούρπη και τον Πτελεό στα αντίστοιχα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) των περιοχών αυτών.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι φωτοτυπία ταυτότητας, εκκαθαριστικό εισοδήματος, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, καθώς και κάρτα ανεργίας για τους ανέργους.

 

Ο Δήμος Αλμυρού συμμετέχει στην Κοινωνική Σύμπραξη Μαγνησίας, για τη μείωση της φτώχειας και την ανακούφιση των απόρων.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου 2015, ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Βόλου στην Κοινωνική Σύμπραξη των φορέων της Π.Ε. Μαγνησίας για τη σύσταση Τοπικού Δικτύου στα πλαίσια του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), ως επικεφαλής εταίρου, καθώς και τη συμμετοχή του Δήμου Αλμυρού, της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, του Συλλόγου Τριτέκνων Αλμυρού και της ΑΜΚΕ «Εν Δράσει», στην Κοινωνική Σύμπραξη, ως εταίρων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την περίοδο 2014-2020, και στοχεύει στη μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μέσω της μείωσης του αριθμού των παιδιών και των νέων που απειλούνται από τη φτώχεια.

Αντικείμενο του προγράμματος (ΕΠ-Ι) αποτελούν:

  1. Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα, καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη).
  2. Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες / κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κτλ).

Η ειδική ομάδα στόχος για τα τρόφιμα και τις βασικές υλικές στερήσεις είναι άπορα άτομα και κυρίως οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές/πολυμελείς οικογένειες), καθώς και οι άστεγοι, ενώ το πρόγραμμα δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή πλήθους συνοδευτικών μέτρων, όπως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, κοινωνικά φροντιστήρια, υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά, κ.ά.

Η υποβολή αιτήσεων των δυνητικά ωφελουμένων από το πρόγραμμα γίνεται ηλεκτρονικά, είτε ιδιωτικά, με τη χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστυμάτων (TAXIS), είτε μέσω των εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης.

Για την περιοχή του Αλμυρού, η υποβολή των αιτήσεων άρχισε την Τετάρτη 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου 2015 και γίνεται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο ισόγειο του Δημαρχείου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι από τη Σούρπη και τον Πτελεό μπορούν να απευθύνονται στα αντίστοιχα ΚΕΠ της περιοχής τους.

 

Σύσταση Επιτροπής Αλληλεγγύης

για απόρους και από τη ΔΕΥΑ.ΑΛ.

Στα πλαίσια των ανακατατάξεων που δημιουργεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση και στα κοινωνικά στρώματα των πολιτών της περιοχής μας, συστάθηκε πρόσφατα Επιτροπή Αλληλεγγύης, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ.ΑΛ., η οποία δέχεται αιτήσεις από άτομα που αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί δέκα περίπου αιτήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ.ΑΛ., και στις περιπτώσεις που πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, οι αιτούντες να ενταχθούν στο νέο καθεστώς της μείωσης ή -πιθανώς- και της απαλλαγής από το κόστος των παροχών της υπηρεσίας.

Παράλληλα, συνεχίζει να εφαρμόζεται το κοινωνικό τιμολόγιο, για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, που είναι πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, καθώς και άλλου είδους σοβαρές παθήσεις, το οποίο μειώνει το κόστος των παροχών σε ποσοστό 50%, όπως μας είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ.ΑΛ., Κώστας Μπέκας.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου


Σχετικά Άρθρα

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Αλμυρού με γνώμονα τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καλεί όσους…
ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

Οι μαθητές /τριες των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης  δέχτηκαν με πολύ χαρά την επιλογή τους στην  ΚΘ’…
Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού σχετικά με την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής: Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί…