- 14 Ιουλίου, 2015
Νέα συμφωνία: Τι αλλάζει για τους αγρότες και το εισόδημά τους
Ακριβαίνουν πολλά γύρω από τους αγρότες και το αγροτικό εισόδημα, φέρνοντας πολλές αλλαγές, σε όσα ξέραμε ως σήμερα και όσα συνέβαιναν στην άσκηση του αγροτικού εισοδήματος. Η «μαχαιριά» θα είναι μεγάλη, ειδικότερα σε αγροτικές κυρίως περιοχές, όπως η περιοχή Αλμυρού και ήδη η απογοήτευση είναι διάχυτη στις τάξεις, γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
Συγκεκριμένα, μετά τη νέα Συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στα ακόλουθα μέτρα:
Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ).
Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 26%.
Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες. Σημειώνεται ότι κατά το 2013 επιστράφηκε στους αγρότες (3 δόσεις) συνολικό ποσό ύψους 184,3 εκατ. ευρώ.
Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Πρόκειται για γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.
Σε δεύτερη φάση και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Επίσης θα υπάρξει σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ. Η επιβάρυνση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για να επιβιώσει ο ΟΓΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε τριπλασιασμό της καταβαλλόμενης εισφοράς, μιας και στο εξής δεν θα έχει κρατική στήριξη. Εναρμόνιση συνταξιοδοτικών κανόνων παροχών του ΟΓΑ, με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία, αφού ο ΟΓΑ θα συγχωνευτεί με τα άλλα Ταμεία.
Επιβάρυνση των αγροτικών εφοδίων με συντελεστή ΦΠΑ 23% αντί του 13%, που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται ότι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν ως εξής:
-23% όπου μεταφέρεται η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
-13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση, αλλά όχι αποχέτευση.
-6% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
Επίσης όπως όλα δείχνουν, το ειδικό καθεστώς στα νησιά, που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%, θα καταργηθεί.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στην συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους της, τονίζοντας προς τους ομολόγους του τα εξής:
«Η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη χώρα μου. Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αλλά και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές της αλληλεγγύης και της συνοχής.
Η συμφωνία είναι δύσκολη. Η εφαρμογή της θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό. Αποτελεί όμως, εκ των πραγμάτων, μονόδρομο για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Δεσμευόμαστε ότι θα την υλοποιήσουμε με συνέπεια».
Η ΠΑΣΕΓΕΣ
«Τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές είναι πολύ σκληρά και δυσβάσταχτες θα είναι οι συνέπειές τους για τους Έλληνες αγρότες, όπως ήδη είχαμε προβλέψει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ. Καραμίχας και πρόσθεσε:
«Θα ήταν όμως πολύ χειρότερα τα πράγματα αν δεν είχε επέλθει συμφωνία και οδηγούμαστε στην καταστροφική έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κάποιοι συστηματικά επεδίωκαν.
Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο αγροτικός τομέας είναι πολιτική σταθερότητα, σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την Ελληνική γεωργία σε συνεργασία και διαβούλευση με τους θεσμούς και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες και να μπορέσει η Ελληνική γεωργία να μείνει όρθια στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΕΓΕΣ θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις όπως έκανε πάντα».