• 13 Ιουλίου, 2015

Πρωτοφανές σκληρό παζάρι που ακόμα …συνεχίζεται

Πρωτοφανές σκληρό παζάρι που ακόμα …συνεχίζεται

Υπό ασφυκτικό κλοιό για την Ελλάδα εξελίσσεται από το απόγευμα της Κυριακής η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης. Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ, σε διακοπή της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής. Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε εκ νέου τα ξημερώματα της Δευτέρας προκειμένου οι ηγέτες να συζητήσουν μια συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα.
Αυτήν την στιγμή η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά. Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.
Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακοπεί για πάνω από τέσσερις ώρες ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα, πληροφορίες που μεταδίδονταν από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το grexit πλέον απομακρύνεται, ωστόσο, όπως είχαν σχολιάσει αργά το βράδυ της Κυριακής κυβερνητικές πηγές «δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup».
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα μέσω του ELA για να αποφευχθεί κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), επισημαίνεται.
Έλληνας αξιωματούχος, που επικαλείται το Associated Press, δήλωσε ότι στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να καταλήξει σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό άμεσo κίνδυνο και η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας είναι πιεστική.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε πολλά μέτωπα, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση για Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων είναι από «άλλο πλανήτη» και σκοπεύει στο να ταπεινώσει την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Οι εταίροι βάζουν ιδιαίτερα σκληρούς όρους στην ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Θέτουν μια σειρά από προαπαιτούμενα, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, θα πρέπει να νομοθετηθούν έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου.
Ταυτόχρονα, πληροφορίες που μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Bild θέλουν το ΔΝΤ να απαιτεί κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά. Ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας αναδεικνύεται ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αντικρούοντας τα σενάρια και τις προτάσεις περί προσωρινού grexit επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος νωρίτερα την Κυριακή εκτιμούσε ότι ήταν εφικτός ένας συμβιβασμός σήμερα.
Σ’ αυτό το σκηνικό των ασφυκτικών πιέσεων το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Π.Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε «Ως εδώ» και έθεσε ως όριο υποχώρησης τα σημεία σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών όπως διατυπώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…