- 13 Ιουλίου, 2015
Ο Δήμαρχος Αλμυρού και η Φιλάρχαιος στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Αχιλλέα
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 2ο Διεθνές Συνέδριο, προς τιμήν του ήρωα του Τρωικού Πολέμου, Αχιλλέα, που πραγματοποιήθηκε στις 26/6/2015 στο Τουριστικό Περίπτερο του Αγίου Λουκά στη Λαμία, από τον Δήμο Λαμίας και το « Συμβούλιο για τον Αχιλλέα».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου, που είχε λάβει χώρα πριν ένα χρόνο ( 20-21/6/2014), στη Φθιωτική πρωτεύουσα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος των Η.Π.Α, πρώην Γερουσιαστής και σήμερα (κύριος υποστηρικτής της Χίλαρυ Κλίντον για την προεδρία) πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», όπως και ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Σουρτζής, οι Δήμαρχοι, Λαμίας κ.Σταυρογιάννης Νικόλαος ,Αλμυρού κ. Εσερίδης Δημήτριος, Φαρσάλων κ.Άρης Καραχάλιος, Θήβας κ.Σπύρος Νικολάου, οι Αντιδήμαρχοι Λαμίας, Γιάννης Ρούλιας, Βίβιαν Αργύρη και Δημήτρης Μώ- ρης, Δομοκού Σταμάτης Πουτουρούδης και Κώστας Καφαρατζής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λαμιέων Γιώργος Λάμπρου, Δημήτρης Κυρίτσης, Κώστας Κερπινιώτης, Κώστας Μουστάκας, ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Δρ Χριστοφίλης Μαγγίδης ( Dichinson College USA) Πρόεδρος του ΜυκηναΪκού Ιδρύματος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Γκλας, Στερεά Ελλάδα, η προΪσταμένη της ΙΔ’ Εφορείας ΠροΪστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μάνη Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» κ.Κοντονάτσιος Βίκτωρ και τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Κοντογεωργάκη Χρυσούλα και κ. Θεοδώρου Κυριακή, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα μέλη του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, Ιωάννης Μακρής, εκπ/κός Πρόεδρος, Νίκος Κοντογιάννης, εκπ/κός 1ος Αντιπρόεδρος,Prof.James Dimitri Brianas Καθηγητής Παν/μίου Florida Tech USA και «ψυχή» του συνεδρίου 2ος Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Οικονομολόγος Γραμματέας, ο Δρ.Ευθύμιος Αδάμης καθ/τής φιλολογίας, Σπυρίδων ΜπαΪκούσης ΜSc Αρχαιολόγος- Έρευνα ,Βασίλειος Κανέλλος Εκπ/κός Πρωτόκολλο, Τάκης Ευθυμίου Εκπ/κός και Μπενιάτα Ελένη, Δρ Παιδαγωγικής κ’ Διδακτικού Σχεδιασμού-Προϊσταμένη Επιστημονικής Καθοδήγησης Στερεάς Ελλάδας, η οποία είχε και το συντονισμό της όλης εκδήλωσης.
Το συμβούλιο για τον Αχιλλέα συγκροτείται από εθελοντές, που έχουν στόχο την ανακάλυψη των ανακτόρων του Αχιλλέα -και του πατέρα του Πηλέα- του ομηρικού ήρωα και πρωταγωνιστή του ΤρωΪκού Πολέμου και της Ιλιάδας, στη γη της Φθίας, της «εριβώλου Φθίης», που κατοικούνταν από τους Μυρμιδόνες, τους Αχαιούς (της Αχαΐας Φθιώτιδας) και της Ελλάδας, πόλεως στο όρος Όθρυ, την οποία ίδρυσε ο Έλληνας γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
Από τη φύση του, το Συμβούλιο για τον Αχιλλέα (Counsil of Achilles) αποτελεί έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η εμπλοκή των μελών είναι εθελοντική. Συνεργάζεται στενά με το Achilles Foundation, Florida USA (President Prof.James-Dimitri Brianas) και αποτελεί την «προέκτασή» του στην Ελλάδα.
Στους στόχους του εντάσσεται η προσπάθεια προσέλκυσης ,συντονισμού και αξιοποίησης επιστημόνων, ερευνητών και υποστηρικτών -φυσικών προσώπων ή οργανισμών- όπου γης, που είναι σε θέση να συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικού αυτού στόχου.
Όλοι οι ομιλητές κατέθεσαν την επιστημονική άποψή τους, υποστηρίζοντας τις έρευνες και ιδιαίτερα ο αρχαιολόγος καθηγητής κ.Μαγγίδης, ο οποίος ,ως ειδικός επιστήμων επαίνεσε ιδιαίτερα την ΙΔ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εξαιρετική, όπως είπε οργάνωση, δραστηριότητα και αποδοτικότητα σε κρατικό επίπεδο. Την αυτοχθονία του Αχιλλέα διεκδίκησαν στο Συνέδριο η Λαμία, τα Φάρσαλα και ο Αλμυρός. Έτσι ανακοινώθηκε, ότι ο Δήμος Λαμιέων έχει παραχωρήσει δημοτικό κτίριο στην πλατεία Διάκου, για να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Μελετών στις έρευνες για τον Αχιλλέα, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος ανακοίνωσε, ότι υψώθηκε μαρμάρινος ανδριάντας του ήρωα Αχιλλέα ύψους 2,70 μ.,στο κέντρο των Φαρσάλων, ο οποίος θα συμπληρωθεί από ένα γλυπτό σύμπλεγμα με τον Πηλέα και τη Θέτιδα να «βαφτίζει» τον μικρό Αχιλλέα στα νερά της Στυγός, ενώ τέλος ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Εσερίδης Δημήτρης, διεκδικώντας δυναμικά τον Αχιλλέα, ως τοπικό ήρωα του Αλμυρού, εξέφρασε την πρόθεσή του και πρότεινε να πραγματοποιηθεί το 3ο Συνέδριο του 2016, στους συνεδριακούς χώρους της γνωστής, για τον υποδειγματικό σχεδιασμό της, κοινότητας Ανάβρας Αλμυρού στην Όθρυ. Η πρόταση έγινε, όπως είπε, επειδή η Όθρυς αποτελεί κατά τη γνώμη του κοινό σημείο συνάντησης για τους όμορους δήμους που διεκδικούν τον ήρωα, συμπληρώνοντας, ότι σε όποιον κι αν κατοχυρωθεί τελικά, το βέβαιο είναι το κράτος του Αχιλλέα, σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας, ξεκινούσε κάπου από τα Φάρσαλα και κατέληγε κάπου στη Λαμία, οπότε η υπόθεση είναι υψίστης σημασίας για όλους, ιδιαίτερα όμως για τον Δήμο Αλμυρού, στον οποίο βρίσκεται η Φυλάκη, η γνωστή ομηρική Φυλάκη, πατρίδα του γενναίου της βασιλιά Πρωτεσιλάου, που αν και γαμπρός μιας μέρας, αναχώρησε με σαράντα πλοία για την Τροία, μένοντας αθάνατος στην ιστορία ως ο πρώτος νεκρός του ΤρωΪκού πολέμου, ακολουθώντας τον Αχιλλέα, που, όπως λέει ο Όμηρος στο Β 681-685, εξεστράτευσε κατά της Τροίας, επικεφαλής του Πελασγικού Άργους, της Άλου, της Αλόπης και της Τραχίνας και εδώ, ας λάβουμε υπόψη, ότι σε όλη την αρχαιότητα ο Παγασητικός κόλπος ονομαζόταν Πελασγικός.
Παρεμφερείς απόψεις υποστήριξε και ο πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, κος Κοντονάτσιος Βίκτωρ, παραθέτοντας και ερμηνεύοντας περαιτέρω, μυθολογικά στοιχεία για τη σχέση του Πηλέα και του Αχιλλέα με την Όθρυ και τονίζοντας, ότι δεν θα έχει αξία μόνο ο σκοπός, αλλά περισσότερο ίσως η κοινή πορεία όλων προς τη γνώση, σ΄ αυτό το γοητευτικό ερευνητικό ταξίδι, που προσκαλούμαστε να κάνουμε στον ίδιο μας τον τόπο.
Στη συνέχεια ο κ. Κοντονάτσιος επέδωσε ως τιμητικά δώρα τις εκδόσεις της Φιλαρχαίου, Πρακτικά του 3ου Συνεδρίου Αλμυριωτικών Σπουδών, ολόκληρη τη σειρά των ετήσιων Δελτίων της για την τοπική ιστορία του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού και το βιβλίο του «Η περιοχή του Αλμυρού στην Αρχαία Μυθολογία», στο Συμβούλιο για τον Αχιλλέα, στον γερουσιαστή κ.Κρις Σπύρου και στον εμπνευστή της όλης προσπάθειας κ.Μπριάνα Δημήτρη, ο οποίος υπογράμμισε, ότι 3200 χρόνια είναι αρκετή αναμονή και λήθη και ότι επιτέλους, ο κεντρικός και μέγιστος ήρωας της Ιλιάδας, πρέπει να αναδειχθεί στον τόπο που τον γέννησε, όπως έγινε και για τους άλλους, γνωστούς πλην υποδεέστερους ήρωες, όπως ο Αγαμέμνων από τις Μυκήνες, ο Μενέλαος από τη Σπάρτη, ο Νέστορας από την Πύλο, ο Οδυσσέας από την Ιθάκη κ.α.
Κατόπιν και ο Δήμαρχος Αλμυρού χάρισε τις ίδιες εκδόσεις τιμητικά, στον Δήμαρχο της Λαμίας κ.Σταυρογιάννη Νικόλαο και εκείνος ανταπέδωσε προσφέροντας, ως αναμνηστικό δώρο στους προσκεκλημένους, από μια καλαίσθητη γκραβούρα, που απεικόνιζε τη συνδιοργανώτρια του συνεδρίου πόλη, τη Λαμία.
Ακολούθησε συζήτηση και δείπνο μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και πίστης προς την κατεύθυνση των ερευνών για το θέμα της ανεύρεσης της ακρόπολης του Αχιλλέα και την οριοθέτηση του κράτους του, ένα θέμα υψίστης σημασίας, που θα βάλει τον τόπο και την Ελλάδα στο κέντρο του παγκόσμιου αρχαιολογικού, ιστορικού, πολιτιστικού και κατά συνέπεια οικονομικού ενδιαφέροντος, ένα θέμα, τολμούμε να πούμε, εθνικό.
Θεοδώρου Κυριακή