- 13 Ιουλίου, 2015
Η ατζέντα του «Λαού» του Αλμυρού – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη – έκδοση 11/07/2015
Χωρίς τραγουδάκι, ΔΕΝ γίνεται. Αφιερωμένο στα απανταχού ΑΤΜ:
Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου
για να τραβήξω στερνή φορά
αύριο κλείνεις όλα τελειώνουνε
σβήνει για μένα κάθε χαρά
Ειν’ η εξηντάδα η τελευταία μου
μέσα στης νύχτας τη σιγαλιά
κλαίνε μαζί μου τα σκαλοπάτια σου
κλαίνε μαζί μου και τα πουλιά
Σαν τον αλήτη στα σκαλοπάτια σου
στέκω μονάχος και τραγουδώ
για μένα ο κόσμος είναι η κάρτα σου
και το capital control με φέρνει εδώ
Ειν’ η εξηντάδα η τελευταία μου
στων διαπραγματεύσεων τη σιγαλιά
κλαίνε μαζί μου και οι εταίροι μου
κλαίνε κι οι πίσω, σ’ αυτή την ουρά
Δοσού
Βρε! Λες να ξαναδούμε τα… «περιπλανώμενα καταστήματα» και τους δοσατζήδες να αναβιώνουν τις παλιές ταινίες; Να ξανατραγουδήσουμε… «όλα τα ‘χει ο Θεοδόσης, όλα τσάμπα και με δόσεις…. και γαζώνει ο Θεοδόσης, όσους δεν πληρώνουν δόσεις… κι αν θες να παντρευτείς και σκοινί να κρεμαστείς, όλα τα ‘χει ο Θεοδόσης, όλα τσάμπα και με δόσεις».
Επίκαιρο ξανά
Τι κοινό έχει ένα κρεμμύδι και ένα πορτοφόλι;
Και τα δυο, όταν τα κοιτάς, κλαίς.
Αντιλαβού;
Δεν ξέρω πόσοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει… Όταν ανοίγεις το κανάλι και ακούς άι, όου, γιούζ… κάπιταλ κοντρόλ… κτλ κτλ πώς να παρακολουθήσεις, κυρία μου; Πώς να αντιληφθείς;… Στην προσπάθειά τους να δείξουν την εξειδίκευσή τους, έχουμε μάθει όρους που μέχρι τώρα οι οικονομολόγοι κατείχαν… μάλιστα κυκλοφορεί στο ιντερνέτι και το εξής:
«Κουβέντα συνταξιούχων σε ουρά ΑΤΜ: – Νίκο τι ψήφισες; – Κάρεντ πρόγκραμ μπιγίοντ! Εσύ; – Ντεπτ σαστεναμπίλιτυ!»
Αντέχει τη σύγκριση;
Αξίζει να συγκρίνουμε τα μέτρα που με δημοψήφισμα αρνήθηκε ο ελληνικός λαός, με τα μέτρα, της όπως μέχρι σήμερα φαίνεται συμφωνίας… δεν αξίζει;
Η έννοια του κράτους
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώντας φίλους, γνωστούς, συναδέλφους, πολιτικούς… θεώρησα σκόπιμο, από το βιβλίο του γιού μου να δημοσιεύσω κάποια δεδομένα (;) που θα ‘πρεπε να θυμόμαστε:
Η έννοια του κράτους περιλαμβάνει τρία στοιχεία: το έδαφος, τον λαό και την εξουσία.
Η κρατική εξουσία εκδηλώνεται με τρεις μορφές: τη νομοθετική (ασχολείται με τη θέσπιση των νόμων), την εκτελεστική (ασχολείται με τη διακυβέρνηση) και την δικαστική που ελέγχει αν τηρούνται οι νόμοι.
Στο δημοκρατικό πολίτευμα οι άνθρωποι έχουν:
- Ατομικά δικαιώματα, όπως να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, να μιλούν ελεύθερα και να εκφράζουν την άποψή τους για διάφορα θέματα.
- Κοινωνικά δικαιώματα, όπως να μορφώνονται, να έχουν περίθαλψη όταν αρρωσταίνουν και να βρίσκουν εργασία. (τα σχόλια δικά σας)
Επίσης έχουν και υποχρεώσεις:
Ο σεβασμός προς το κοινωνικό σύνολο που εκφράζεται με την προσπάθεια κάθε πολίτη να προστατεύει το περιβάλλον, να σέβεται την ιδιοκτησία των συμπολιτών του και του κράτους και να προσφέρει ό,τι μπορεί για το συμφέρον του συνόλου.
Η τήρηση του συντάγματος και των νόμων, δηλαδή η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας η οποία είναι αντίθετη με αυτά που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Η υπεράσπιση της δημοκρατίας
Επιπλέον τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βοηθούν στην διατήρηση της Δημοκρατίας, ενημερώνουν και ψυχαγωγούν, εφόσον τηρούν κανόνες δεοντολογίας και νόμους. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα, να μαθαίνουν όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γι’ αυτό και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Φιλιούνται… αγκαλιάζονται…
Παρακολουθώ τις εξελίξεις εις τας Ευρώπας, όπου φιλιούνται, αγκαλιάζονται… Ελπίζω να μην είναι για το “δεύτε, λάβετε τελευταίον ασπασμόν”
Εξάλλου «κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν, οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν» (Αντισθένης) (καλύτερα να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες, διότι τα μεν τρώνε νεκρούς, οι δε ζωντανούς), αλλά είναι και… «το να αποκηρύσσει ένας ηγεμόνας την κολακεία, είναι σαν να αποκηρύσσει ο Πάπας το αλάθητο» (Βολταίρος)… όμως… Έπαινος χωρίς αιτία είναι μεταμφιεσμένη σάτιρα. Alexander Pope… Διαλέχτε!