• 8 Ιουλίου, 2015

Τι είναι τα IOUs που εισηγούνται αντί ευρώ;

Τι είναι τα IOUs που εισηγούνται αντί ευρώ;

Σας μεταφέρουμε κάποια στοιχεία που βρήκαμε από τις ιστοσελίδες newsbeast.gr και newsbomb.gr σχετικά με τα IoUs που κάποιοι δηλώνουν ότι ίσως μπουν στα συναλλακτικά μας ήθη το επόμενο διάστημα.

Τι είναι τα IOUs, το διπλό νόμισμα

Η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της πολιτείας της Καλιφόρνιας την ανάγκασε να πληρώσει με IOUs για δύο μήνες 100.000 υπαλλήλους της καθώς και άλλους λόγω έλλειψης ρευστού το 1992.

H ίδια πολιτεία αναγκάστηκε να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, π.χ. με τις επιστροφές φόρων, το 2009.

Το διπλό νόμισμα στην Ελλάδα πρότεινε επισήμως σε έκθεσή της γερμανική τράπεζα Deutsche Bank τον Μάιο του 2012.

Η γερμανική τράπεζα πρότεινε τότε μια ενδιάμεση λύση, με την οποία η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ.

Είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, του Geuro, και το οποίο θα έκανε την εμφάνισή του μετά την έκδοση χρεογράφων οφειλής (IoUs τα οποία η Ελλάδα θα δώσει σε όσους οφείλει χρήματα).

«Όσοι πάρουν αυτά τα χαρτιά θα αρχίσουν με τη σειρά τους να τα χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, το Greek Euro (Geuro), που θα κυριαρχήσει στο εσωτερικό» ανέφερε η έκθεση. Το Geuro, θα είναι φθηνότερο νόμισμα και θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ, ενώ σταδιακά θα κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά. Το νέο νόμισμα, θα χρησιμοποιείται και στις εισαγωγές για αυτό προτείνεται η ισοτιμία του με το ευρώ να είναι 50% χαμηλότερα.

Οι μισθοί θα πληρώνονται σε Geuro, ενώ οι τράπεζες θα επανακεφαλοποιηθούν με το νέο νόμισμα και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει τυπικά στην ευρωζώνη.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα το αμερικανικό think tank Levy είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός «παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος», τα g- notes όπως τα ονόμασε. Την πρόταση επανέφερε το Ινστιτούτο ξανά σε έκθεση του με τίτλο: «Geuro, ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα».

Το διπλό νόμισμα, σημαίνει ότι οι πληρωμές προς το εξωτερικό και οι πληρωμές του δημοσίου χρέους θα γίνονται σε ευρώ, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται με το δεύτερο, αδύναμο και υποτιμημένο νόμισμα.

Το νόμισμα αυτό θα χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση, παράλληλα όμως με το ευρώ.

Εσωτερικά λοιπόν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνονται με το νόμισμα που θα τυπώνει η Ελλάδα, αλλά δεν θα έχει ιδιαίτερη αξία και θα είναι υποτιμημένο τουλάχιστον κατά 50%-60%.

Τα «Ι owe you», που στα ελληνικά σημαίνει «σου χρωστάω», θα είναι έγγραφα τα οποία θα εκδίδει το Δημόσιο και στα οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία έκδοσης, το ποσό οφειλής και το όνομα του δικαιούχου.

 

Τι προτείνουν για να τονωθεί η ανάπτυξη σε χώρες της Ευρωζώνης.

Με αφορμή το άρθρο του Wolfgang Münchau στους Financial Times, επανέρχεται ως πρόταση από αμερικανούς οικονομολόγους η κυκλοφορία παράλληλου εσωτερικού μέσου πληρωμής και εν γένει συναλλαγών, συνδεδεμένου με το ευρώ και με πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνει τα ελλείμματα στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση και χρειάζονται επειγόντως ανάπτυξη.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Την εισαγωγή ενός παράλληλου – εσωτερικής χρήσης νομίσματος, συνδεδεμένου με το ευρώ εισηγούνται αρκετό καιρό τώρα, οικονομολόγοι που βεβαίωσαν την πρόβλεψή τους για την αδιέξοδη ευρω-λύση της σκληρής λιτότητας.

Όπως αναφέρει μέσω των FT, ο Wolfgang Münchau, σήμερα, η πιο λογική λύση για την τόνωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα (και τις άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα), είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου λογιστικού ή ηλεκτρονικού νομίσματος, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.

Επικαλείται την πρόταση για Gnotes (ομοίως για τις άλλες χώρες – Inotes για την Ισπανία), του αμερικανού οικονομολόγου Robert Parenteau, ο οποίος προτείνει τα «χρεόγραφα με φορολογική προοπτική»
Πρόκειται για υποσχετική (IoUs – I owe you – σου χρωστάω) με εγγύηση τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα. Αυτή είναι μια λύση – εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Münchau.

Πρόκειται για φορολογική πίστωση, που επιτρέπει στις χώρες να διαχειρίζονται δημοσιονομικά ελλείμματα χωρίς αύξηση του χρέους, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Κατά τον συντηρητικό οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, John Cochrane, θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν IOUs με τη μορφή ηλεκτρονικού χρήματος για να χρησιμοποιούνται στην καταβολή συντάξεων και άλλες πληρωμές.

Τα IOUs θα μπορούσε να είναι ένα εσωτερικό μέσο συναλλαγών για να αγοράσει κανείς τρόφιμα στα καταστήματα ή για να ανακεφαλαιοποιήσει μέρος του τραπεζικού συστήματος.

Δεν χρησιμοποιούνται για εξωτερικές πληρωμές και κυρίως δεν επιβαρύνουν το χρέος μιας χώρας.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Αλμυρού με γνώμονα τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καλεί όσους…
ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

Οι μαθητές /τριες των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης  δέχτηκαν με πολύ χαρά την επιλογή τους στην  ΚΘ’…
Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού σχετικά με την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής: Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί…