- 6 Ιουλίου, 2015
Εκδηλώσεις μνήμης για τον Ρήγα Φεραίο στον Πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου
Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας ακούστηκε για πρώτη φορά στον Πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου, τον χώρο όπου πέρασε τις τελευταίες βασανιστηκές 44 ημέρες της ζωής του ο επαναστάτης, στοχαστής Ρήγας Φεραίος, ο Ρήγας της λευτεριάς, ο Ρήγας της Διαβαλκανικής συνοδοιπορίας, ο Ρήγας της πανανθρώπινης υπόσχεσης για έναν καλύτερο κόσμο, καθώς και οι 7 Σύντροφοί του. Αυτή την ημέρα συμπληρώθηκαν 217 χρόνια από τότε που ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων του έθνους και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και τη Δημοτική Αρχή της σερβικής πρωτεύουσας σειρά προσκυνηματικών εκδηλώσεων.
Στις εκδηλώσεις, εκτός από τους εκατοντάδες Έλληνες ομογενείς και τους Σέρβους πολίτες, το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο Δήμαρχος Βελιγραδίου, οι Πρέσβεις Ελλάδας και Κύπρου στη Σερβία, εκπρόσωποι των Δήμων Ρήγα Φεραίου, Λευκωσίας, Ζίτσας Ιωαννίνων, Χίου, Καστοριάς, Σιάτιστας, ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κωφών Αλμυρού «Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΜΗΤΑΣ» και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξυνούπολης και περιχώρων «Η Στάνη».
Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των 8 μαρτύρων Ρήγα Φεραίου, Ευστράτιου Αργέντη, Αντώνιου Κορωνιού, Δημητρίου Νικολίδη, Ιωάννου Καρατζά, Θεοχάρη Τουρούντζια και Ιωάννου και Παναγιώτου Εμμανουήλ, αλλά και κατά την κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Το απόγευμα στην Αίθουσα Ηρώων της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ο Ρήγας και οι Σύντροφοί του από τον Πύργο Νεμπόισα στην αθανασία». Με χαιρετισμούς και εισηγήσεις καθηγητών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και των Δημάρχων των Δήμων που συμμετείχαν, και έκλεισε με τους Εθνικούς Ύμνους Σερβίας και Ελλάδας και με παραδοσιακούς χορούς από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου των Σαρακατσαναίων.
Ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κωφών Αλμυρού «Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΜΗΤΑΣ» αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμμετείχε σε αυτήν την εκδήλωση, γιατί ο Ρήγας Βελεστινλής ήταν ανεκτίμητος γόνος της Θεσσαλικής γης και του Θεσσαλικού πνεύματος. Κι εμείς οι Κωφιώτες χρόνια τώρα τιμούμε και γιορτάζουμε αυτό το πνεύμα, όταν το συναντάμε όχι μόνο στο Ρήγα, στον Κωνσταντά, στον Φιλιππίδη ή στον Γαζή, αλλά και σε ένα οικειότερο σε μας πρόσωπο, σε έναν κατ’ εξοχήν πατριώτη μας, το λόγιο ιερομόναχο και παιδαγωγό Στέφανο Κομμητά, το όνομα του οποίου φέρει και ο Σύλλογός μας. Μια εξαιρετική μορφή του ακμάζοντος Νεοελληνικού Διαφωτισμού εκείνης της κοσμογονικής εποχής, που το μόνο που τη χώριζε από το Ρήγα φαίνεται πως ήταν η αρχαϊστική γλωσσική μορφή του έργου του.
Έτσι, με την παρουσία μας σε αυτόν τον ιερό, μαρτυρικό χώρο, στον πύργο Νεμπόισα, 217 ολόκληρα χρόνια μετά το βίαιο, αλλά δοξασμένο θάνατο του Ρήγα και των συντρόφων του, θέλουμε να δείξουμε την προσδοκία μας να συναντηθούν αυτοί οι δυο Έλληνες, αυτοί οι δυο Βαλκάνιοι διαφωτιστές, αυτοί οι δυο παναθρώπινοι λόγιοι. Που συνέδεσαν στενά την Παιδεία με την Απελευθέρωση, το πλάτεμα του νου με το βάθεμα της μέριμνας για έναν ευτυχέστερο κόσμο. Η μέρα αυτή ας είναι ένα γιορτινό αλλά και στοχαστικό μνημόσυνο ολόκληρου του Ελληνισμού που μόχθησε υπερβαλλόντως για να μας βγάλει, όλους μας, με παρρησία και θυσίες, με το κεφάλι πάντα ψηλά, στην επικράτεια της σύγχρονης εποχής, η οποία περιμένει και θα περιμένει υπομονετικά την επιτέλους άξια ανταπόκρισή μας.
Η απόδοση τιμής στους προγόνους μας, εκείνους που τίμησαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας στον κόσμο ολόκληρο, είναι εκτός από εθνικό και πατριωτικό χρέος και μεγάλη τιμή για όλους εμάς τους απογόνους τους.
Οφείλονται συγχαρητήρια αλλά και ειλικρινείς και θερμότατες ευχαριστίες στους Έλληνες ομογενείς, στου Σέρβους πολίτες, στον Δήμο Βελιγραδίου και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο Sinisa Mali, και στον αντιδήμαρχο του ομώνυμου Δήμου για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενία τους.
Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων
Κ. Γιαννίτσης – Ι. Πρεβαζιάνος