• 4 Ιουλίου, 2015

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον Αλμυρό

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον Αλμυρό

Οι «Δευτέρες σινεμά στο Αρχοντικό», αυτή τη μετεκλογική Δευτέρα 6/7/2015, φέρνουν τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του πασίγνωστου Φεστιβάλ Δράμας.

Οι προβολές αρχίζουν στις 21:30, η είσοδος είναι δωρεάν. Την Δευτέρα θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

 

Τρεις αυγουλιέρες, παραλίγο 4

Αργυρός Διόνυσος, Τιμητική Διάκριση σκηνικών στην Πηνελόπη Βαλτή

Ο Χαράλαμπος αποφασίζει να γεμίσει τον άδειο χρόνο και χώρο του ξεκινώντας μια συλλογή: τυχαία θα καταλήξει στις αυγουλιέρες, μέχρι που μια μέρα θα διασταυρωθεί με τη Δήμητρα, επίσης μοναχική, αλλά φανατική συλλέκτρια.

Η σχέση τους θα έχει τη χαρά της ανακάλυψης και τα γερά θεμέλια της κοινής συλλογής, όμως όλα θα αλλάξουν σε ένα ταξίδι στην επαρχία όπου το ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με έναν πρωτόγνωρο πειρασμό.

 

Ιλένα

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών

Ένας ηλικιωμένος μουσικός διεκδικεί την αξιοπρέπειά του. Οι νεαροί μετανάστρια από την Αλβανία που τον φροντίζει θα τον ακολουθήσει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το τέλος με κάθε τίμημα;

 

For Eternity

Εύφημος μνεία

Όταν ο Γιάννης συναντά τη γυναίκα του, στον άλλο κόσμο απανωτές αποκαλύψεις για τη ζωή, τον θάνατο και την αιωνιότητά τους, έρχονται στην επιφάνεια.

 

Όταν αρχίζει το τραγούδι

Βραβείο ντοκυμαντέρ

Η μικρού μήκους ταινία, όταν αρχίζει το τραγούδι, αποτελεί το κινηματογραφικό πορτραίτο της Μαρίας, μιας νεαρής τυφλής κοπέλας με αυτισμό που προσπαθεί να βρει εσωτερική γαλήνη μέσα από το θαυμαστό κόσμο της μουσικής.

 

ΙΙ

Τιμητική Διάκριση φωτογραφίας στον Χρήστο Βουδούρη

Ένας ηλικιωμένος γαμπρός περπατάει στον ανοιχτό ορίζοντα προς μια νύφη που τον περιμένει. Συναντιούνται μα η απόσταση μεταξύ τους αρχίζει και πάλι να μεγαλώνει.

 

Drag Me

Βραβείο animation

Η ταινία Drag Me είναι η ιστορία ενός μοιραίου κοριτσιού που ανταποκρίνεται με βιαιότητα και ενόχληση στην παράνοια και την αποξένωση που προκαλεί η ζούγλα του «μπετόν». Η ταινία γυρίστηκε στους κακόφημους δρόμους της Αθήνας. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία της ταινίας αυτής.

 

Πέρασμα

Εύφημος μνεία

Ευρώπη. Κοντινό μέλλον. Οι άνθρωποι Παραδίδονται οικειοθελώς στις νέες πτέρυγες μελλοθανάτων.

 

Jennings Lodge

Βραβείο καλύτερης σπουδαστικής ταινίας

Τρία επεισόδια που εκτυλίσσονται στην κωμόπολη Jennings Lodge.

 

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Δράμας

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας.

Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία.

Η πορεία του θεσμού έδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ενός χώρου παρουσίασης και προβολής της ταινίας μικρού μήκους ως αυτοτελούς καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η πείρα του παρελθόντος βοήθησε στην βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ.

Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Η άριστη προβολή των ταινιών που συμμετέχουν αλλά και οι νέες αίθουσες που ετοιμάζονται θα συμπληρώσουν την τεχνική υποδομή.

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και ανανεώνεται.

Έτσι, εκτός από το Εθνικό Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ, όπου διαγωνίζονται παρουσιάζονται στα παράλληλα αφιερώματα ταινίες κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο Φεστιβάλ Δράμας οι νέοι κινηματογραφιστές είναι πως πολλοί απ’ αυτούς θεωρούν πως η συμμετοχή και βράβευσή τους στο Φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο, τόσο για την αναγνώριση του έργου τους όσο και για την περαιτέρω καλλιτεχνική πορεία τους.

Παράλληλα, το χρηματικό ύψος των βραβείων καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την συμμετοχή τους.

Από τον Αύγουστο του 1996, το Υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας την σημασία και το κύρος του Φεστιβάλ της Δράμας, το ενέταξε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων. Η ένταξη είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή σ’ ένα πολιτιστικό δίκτυο Πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τη θεσμοθέτηση απρόσκοπτης χρηματοδότησης εξ ίσου από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Δήμος Δράμας.

Το Φεστιβάλ έρχεται σε επαφή με άλλα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, καλεί ανθρώπους του διεθνούς κινηματογράφου, οι οποίοι μεταδίδουν την γνώση και την πείρα τους στους νέους κινηματογραφιστές, διοργανώνει αφιερώματα σε διεθνείς κινηματογραφίες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καλλιτεχνική ενημέρωση αλλά και στην αναγκαία κρίση και σύγκριση.

Έτσι, σήμερα πλέον το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τόσο το Διεθνές όσο και το Ελληνικό, έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, τόσο εθνικής όσο και διεθνούς εμβέλειας.

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…