• 13 Ιουνίου, 2015

Κρούσματα φυματίωσης σε Σούρπη και Βρύναινα – Ολοένα απογυμνώνεται το Κέντρο Υγείας Αλμυρού – Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό – Προβλήματα με τη συνταγογράφηση

Κρούσματα φυματίωσης σε Σούρπη και Βρύναινα – Ολοένα απογυμνώνεται το Κέντρο Υγείας Αλμυρού – Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό – Προβλήματα με τη συνταγογράφηση

Mετά την καταγγελία αναγνώστη του «Λαού» για έλλειψη ιατρικού υλικού στο Κέντρο Υγείας, επικοινωνήσαμε με πολλούς συμπολίτες και επισκέπτες – αρρώστους του τελευταίου διαστήματος, σε μια έρευνα που κατέληξε σε τραγικά αποτελέσματα.

Κρούσματα φυματίωσης σε Σούρπη και Βρύναινα

Το σοβαρότερο πρόβλημα, το οποίο διέρρευσε προ ημερών, είναι τα δυο πρόσφατα διαπιστωμένα περιστατικά φυματίωσης, σε συμπολίτες μας Βουλγαρικής καταγωγής. Επιβεβαιώσαμε με το Κέντρο Υγείας Αλμυρού τα δυο περιστατικά, αν και αρνήθηκαν για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων να μας δώσουν περαιτέρω στοιχεία.

Η έρευνά μας κατέληξε και μέσα από έμπιστες πηγές ότι ο ένας ασθενής είναι κάτοικος Σούρπης και ο δεύτερος κάτοικος Βρύναινας, ενώ και οι δυο Βούλγαροι έλαβαν παραπομπή για την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για νοσηλεία, μετά από προσβολή «ανοιχτής φυματίωσης πνευμόνων».  Κανένας από τους δυο δεν εισήχθη στην Κλινική, γεγονός που εγείρει ερωτήματα, κατά πόσο πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, αφού η φυματίωση είναι στις παθήσεις υψηλής μολυσματικότητας και μεταδίδεται με τον αέρα.

 

Χωρίς συνταγογράφηση από την Παρασκευή

Από την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου, κατέρρευσε το απαρχαιωμένο δίκτυο σύνδεσης με το διαδίκτυο στο Κέντρο Υγείας, με αποτέλεσμα να μη γίνονται συνταγογραφήσεις. Οι πολίτες όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται, ενώ το κόστος επισκευής δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Η Διοικητική Αρχή του Νοσοκομείου Βόλου έχει ενημερωθεί και αναμένεται ακόμη μέχρι την ώρα έκδοσης ο τεχνικός (μια εβδομάδα μετά).

 

Σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό υλικό

Από βαμβάκι μέχρι φάκελο για τις εξετάσεις και στικάκι ούρων (ενώ λόγω καλοκαιριού είναι σε έξαρση οι ουρολοιμώξεις και φεύγουν οι ασθενείς για Βόλο) υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, που τις περισσότερες φορές καλύπτονται από τους γιατρούς, οι οποίοι σημειωτέον είναι απλήρωτοι για τις υπερωρίες τους από τον Δεκέμβριο.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, κάποια από τα Κέντρα Υγείας κάνουν αίτηση να κλείσουν, όπως αυτό της Ιεράπετρας, με βασικές αιτίες την έλλειψη προσωπικού και ιατρικού υλικού, αφήνοντας χιλιάδες ασφαλισμένους χωρίς δημόσια ιατρική κάλυψη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παραδέχεται σε δηλώσεις του:

«Είναι σκληρή η πραγματικότητα. Το ΕΣΥ είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση, σε κατάσταση διάλυσης και όλα αυτά οδηγούν σε λειτουργικό μπλακ άουτ. Η καλοκαιρινή σεζόν θα είναι μια δύσκολη περίοδος για το σύστημα υγείας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι τεράστια και κραυγαλέα τα ελλείμματα στο κοινωνικό κράτος, η κρίση σοβεί, γι’ αυτό έχουμε το ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό επιχείρημα, για να κατοχυρώσουμε μια συμφωνία έντιμη και αξιοπρεπή για τη χώρα. Αυτό θα κάνουμε μέχρι τέλους».

 

 

Επίσχεση εργασίας εργαζομένων ΕΚΑΒ

Από τον επίσημο φορέα τους στη Γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ξεκινούν από την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουνίου, επίσχεση εργασίας. Διεκδικούν την επίλυση θερμικών και οικονομικών αιτημάτων τους και το ΕΚΑΒ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

 

Ενημερωτικά για τη φυματίωση

Η φυματίωση προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων.

Σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αποτελεί το νέο πρόσωπο της φυματίωσης, η πολυανθεκτική φυματίωση, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», με προβληματική και ελλιπή αντιμετώπιση.

«Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση. Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των ειδικών επιστημόνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Μιχάλης Τουμπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, συνήθως όμως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης από το άτομο που είναι άρρωστο. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης βρίσκεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στον αέρα, γύρω από τον ασθενή ο οποίος βήχει, φταρνίζεται ή μιλά έντονα.

Ο υγιής άνθρωπος μολύνεται όταν εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια και φτάσουν στους πνεύμονές του.

Εάν κάποιος μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, μπορεί να μην αρρωστήσει αμέσως.

Μπορεί όμως να συμβεί ένα από τα εξής δύο ενδεχόμενα:

-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταστρέψει τα μυκοβακτηρίδια και να μην αρρωστήσει με φυματίωση.

-Το ανοσοποιητικό του σύστημα να περιορίσει τα μυκοβακτηρίδια, αλλά να μην τα σκοτώσει όλα και πλήρως. Αυτή η περίπτωση είναι η λεγόμενη λανθάνουσα φυματίωση. Τα άτομα με λανθάνουσα φυματίωση δεν νοσούν αμέσως μετά τη μόλυνση, αλλά μπορεί να εκδηλώσουν τη φυματίωση αργότερα στη ζωή τους.

 

Συμπτώματα

Η φυματίωση λέγεται και νόσος-κλόουν γιατί μπορεί να μιμηθεί πάρα πολλά συμπτώματα άλλων νόσων. Συχνά μάλιστα η διάγνωσή της γίνεται από τυχαία ακτινολογική εξέταση, χωρίς ο άρρωστος να έχει αναφέρει συμπτώματα.

Κάποια γενικά συμπτώματα πάντως, είναι τα εξής:

-Βήχας με μεγάλη διάρκεια
-Πυρετός
-Νυχτερινοί ιδρώτες
-Διογκωμένοι λεμφαδένες
-Αιμόπτυση
-Απώλεια βάρους χωρίς το άτομο να κάνει δίαιτα.

Εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει φυματίωση, έχετε βήχα για περισσότερο από ένα μήνα ή κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε γιατρό.

Η φυματίωση συγκαταλέγεται στις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…