• 9 Ιουνίου, 2015

Πυρηνικός αντιδραστήρας 1,8 δισεκατομμυρίων ετών

Πυρηνικός αντιδραστήρας 1,8 δισεκατομμυρίων ετών
Το 1972, ένας εργαζόμενος σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων παρατήρησε κάτι ύποπτο σε αναλύσεις ρουτίνας ουρανίου που πήραν από μια κανονική πηγή από την Αφρική.
Το υπό μελέτη υλικό περιείχε τρία ισότοπα – δηλαδή τρεις μορφές με διαφορετικές ατομικές μάζες: ουρανίου 238, η πιο άφθονη ποικιλία, ουράνιο 234, το σπανιότερο και, τέλος, ουράνιο 235, το ισότοπο που είναι περιζήτητο, γιατί μπορεί να αντέξει μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Εβδομάδες ολόκληρες, οι ειδικοί της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (CEA) παρέμειναν μπερδεμένοι.
Στον φλοιό της γης, στο φεγγάρι, ακόμα και σε μετεωρίτες, μπορούμε να βρούμε ουράνιο 235 που να αποτελεί μόνο το 0,720 τοις εκατό του συνόλου. Αλλά στα δείγματα που αναλύθηκαν, τα οποία οποία προήλθαν από το Oklo στην Gabon, μια πρώην γαλλική αποικία στη δυτική Αφρική, το ουράνιο 235 αποτελείται μόνο από 0,717 τοις εκατό, όπως αναφέρει το pyli-apokalypseis.
Αυτή η μικρή διαφορά ήταν αρκετή για να σημάνει συναγερμό στους Γάλλους επιστήμονες ότι υπήρχε κάτι πολύ παράξενο σε εκείνα τα ορυκτά. Αυτές μικρές λεπτομέρειες, οδήγησαν σε περαιτέρω έρευνες που έδειξαν ότι τουλάχιστον ένα μέρος του ορυχείου ήταν αρκετά κάτω από την κανονική ποσότητα του ουρανίου 235: περίπου 200 κιλά φαίνεται να έχουν εξαχθεί στο μακρινό παρελθόν, σήμερα, το ποσό αυτό είναι αρκετό για να κάνει μισή ντουζίνα πυρηνικές βόμβες.
Πολύ γρήγορα, ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Γκαμπόν για να διερευνήσουν τι συμβαίνει με το ουράνιο από το Oklo.
Τα αποθέματα του Oklo εξέπληξαν τους πάντες που συγκεντρώθηκαν εκεί. Το ουράνιο που βρέθηκε προερχόταν στην πραγματικότητα από έναν προηγμένο υπόγειο πυρηνικό αντιδραστήρα κάτι που φτάνει πολύ πιο πέρα από τις δυνατότητες των σημερινών επιστημονικών γνώσεών μας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο αρχαίος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ετών και ότι λειτουργούσε για τουλάχιστον 500.000 χρόνια στο μακρινό παρελθόν.
Οι επιστήμονες που εκτέλεσαν πολλές άλλες έρευνες στο ορυχείο ουρανίου, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν σε συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία από την Αφρική, οι ερευνητές είχαν βρει ίχνη των προϊόντων σχάσης και των αποβλήτων καυσίμου σε διάφορες θέσεις εντός της περιοχής του ορυχείου.
Σε σύγκριση με αυτό τον τεράστιο αρχαίο πυρηνικό αντιδραστήρα, οι σύγχρονοι πυρηνικοί αντιδραστήρες μας δεν μπορούν πραγματικά να συγκριθούν μαζί του, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη λειτουργικότητα. Σύμφωνα με μελέτες, ο αρχαίος πυρηνικός αντιδραστήρας ήταν μήκους αρκετών χιλιομέτρων.
Είναι εκπληκτικά ενδιαφέρον, πως για ένα μεγάλο πυρηνικό αντιδραστήρα, όπως αυτός, η θερμική επίδραση προς το περιβάλλον περιορίστηκε σε μόλις 40 μέτρα από όλες τις πλευρές. Αυτό που οι ερευνητές βρήκαν ακόμη πιο εκπληκτικό, είναι πως τα ραδιενεργά απόβλητα δεν έχουν μετακινηθεί εκτός των ορίων της περιοχής, αλλά εξακολουθούν να κρατούνται σε γεωλογικές δεξαμενές εκεί τριγύρω!
η συνέχεια του άρθρου εδώ

Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…