• 4 Ιουνίου, 2015

Achilles foundation – Συμβούλιο για τον Αχιλλέα – Ο Αλμυρός διεκδικεί το μερίδιό του στην ιστορία

Achilles foundation – Συμβούλιο για τον Αχιλλέα – Ο Αλμυρός διεκδικεί το μερίδιό του στην ιστορία

Η αναγνώστριά μας, φιλόλογος Θεοδώρου Κυριακή, μας γνωστοποιεί για γεγονότα, που συμβαίνουν για ‘μας… χωρίς εμάς.

Η διεκδίκηση του Αχιλλέα από τη Λαμία έχει ήδη ξεκινήσει… αλλά τα χνάρια του είναι πολλά και στον Αλμυρό μας.

Η κυρία Θεοδώρου και πλέον πολλοί ακόλουθοι της προσπάθειας ανάδειξης της «χώρας» του Αχιλλέα, θέλουν και επιχειρούν ώστε να λάβει ο Αλμυρός τα εύσημα για το δικό του σπουδαίο μερίδιο της παρουσίας του ήρωα στα χώματά μας. Διαβάστε το χρονικό για το πρώτο διεθνές συνέδριο με θέμα τον Αχιλλέα αλλά και το δεύτερο που ακολουθεί στις 26 Ιουνίου:

Στις 20 και 21/06/2014 έλαβε χώρα στη Λαμία, το 1ο διεθνές συνέδριο με θέμα τον Αχιλλέα το μακρινό πρόγονο, Βασιλιά της Φθίας και πρωταγωνιστή της Ιλιάδας του Ομήρου. Το θέμα του συνεδρίου, ενδιαφέρει όπως γίνεται αντιληπτό άμεσα την περιοχή μας η οποία ιστορικά ταυτίζεται με την Αχαΐα Φθιώτιδα, περιοχή της Φθίας στην οποία ο Όμηρος τοποθετεί κατά τον μύθο τον Αχιλλέα ανεξάρτητα από την ακριβή τοποθεσία του ‘’κεντρικού παλατιού’’ του Αχιλλέα.

Στις 24/05/2015 εκπρόσωποι του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, παρευρέθησαν στην εκδήλωση για το Δημοτικό τραγούδι της Φιλάρχαιου Εταιρείας με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας πάνω στο θέμα αυτό θέμα κοινού ενδιαφέροντος για τους Όμηρους δήμους Λαμίας Δομοκού Αλμυρού θα πρέπει να εστιάσουμε στο πρόσωπο του Πρωτεσίλαου του βασιλιά της Φυλάκης που σκοτώθηκε μόλις πάτησε το πόδι του στη γη της Τροίας, ενώ συμμετείχε με πλοία στην εκστρατεία πάντα με οδηγό τον Όμηρο, οπότε ύψιστος σημασίας για το Δήμο Αλμυρού είναι και η ανεύρεση των ανακτόρων του Πρωτεσίλαου ή Ιόλαου. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι με οδηγό τον Όμηρο ανακαλύφθηκαν η Κνωσός, οι Μυκήνες και η ίδια η Τροία δηλαδή τα ανάκτορα του Μίνωα, του Αγαμέμνονα, του Πριάμου γιατί όχι λοιπόν και του Αχιλλέα του υπέρτατου ήρωα της Ιλιάδας του προτύπου της Ελληνικής ανδρείας και αρετής. Το επόμενο συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λαμία στο περίπτερο του Αγίου Λουκά στις 26/06/2015.

Στη φωτογραφία εικονίζονται στο κέντρο ο Ελληνο-αμερικανός καθηγητής James – Dimitri Brianas, Florida Tech, Πρόεδρος του Achilles Foundation, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, ο τρίτης γενιάς ομογενής επιστήμονας που δεν ξεχνά τις ρίζες του από παππού και γιαγιά στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, έβαλε σκοπό της ζωής του να βρεθούν τα ανάκτορα του Αχιλλέα στη γη της Φθίας και κάνει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μία ανασκόπηση των δικών του ερευνών, όπου φέρεται να έχει πατήσει τα πόδια του ο Αχιλλέας, ο πατέρας του Πηλέας: στην Τροία, σε όλη την περιοχή της Φθίας, Φάρσαλα, Μελιταία, Θαυμακία, Πελασγία, Αλμυρό, Ναρθάκιον {Λιμογάρδι} περιοχή Σπερχειάδας, αλλά ακόμη Αίγινα και αλλού. Μία περιπέτεια 15 χρόνων που προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό. Ακόμη και για το σθένος και το σεβασμό να προσεγγίσει τις ρίζες των απώτερων προγόνων μας.

Ο αρχαιολόγος – εκπαιδευτικός Δ/ντης του Εσπερινού Λυκείου Λαμίας πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φιλιαδώνας και σύμβουλος στο Δήμο Δομοκού MSc Σπύρος Μπαϊκούσης, μέλος του Συμβουλίου για τον Αχιλλέα, έχει ήδη στο ενεργητικό του αξιόλογη εργασία με ευρήματα που παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ επίκειται και σχετική ανακοίνωση. Οι πληροφορίες και τα ευρήματα που αξιοποιεί υποδεικνύουν ως πιθανό τόπο του βασιλείου του Αχιλλέα την περιοχή Μελιταίας – Φιλιαδώνας. Τα σημαντικά επιχειρήματα που προβάλλει στηρίζονται περισσότερο σε αρχαιολογικά στοιχεία, ενώ δεν διστάζει να σχολιάσει και άλλες προσεγγίσεις που εκτιμά, ως εσφαλμένες ή επιπόλαιες.

Και η κα Θεοδώρου Κυριακή φιλόλογος καθηγήτρια στο Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας. Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκε ο γεωπόνος Γρηγόρης Γκουντόπουλος από τα Φάρσαλα μέλος της επιτροπής του συμβουλίου για τον Αχιλλέα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της έρευνας.

Oι στίχοι του Κωστή Παλαμά μας θυμίζουν…

Αρχαίο Πνευμ’ αθάνατον, αγνέ πατέρα

Του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,

Κατέβα, φανερώσου κι άστραψ’ εδώ πέρα

Στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

 

Θεοδώρου Κυριακή

φιλόλογος

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…