• 3 Ιουνίου, 2015

Συστάσεις της Περιφέρειας στους βαμβακοπαραγωγούς

Συστάσεις της Περιφέρειας στους βαμβακοπαραγωγούς

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Μαγνησίας για τις απαραίτητες ενέργειες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
1. Στόχοι
1.1. Ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2. Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου ώστε να εφαρμόζονται οι καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο.
2. Διαπιστώσεις
Η σπορά των βαμβακοκαλλιεργειών στις περισσότερες περιοχές πραγματοποιήθηκε αρκετά όψιμα εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων του Μαρτίου, που διατήρησαν την υγρασία του εδάφους σε υψηλά επίπεδα και δεν επέτρεψαν την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία του εδάφους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση και την επιμήκυνση της διάρκειας σποράς η οποία ολοκληρώθηκε περί τις αρχές Μαΐου.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Αφορά το χρονικό διάστημα από το φύτρωμα των βαμβακόφυτων έως την εμφάνιση των πρώτων πραγματικών φύλλων. Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν την απολύτως απαραίτητη αζωτούχο λίπανση και άρδευση (ποσότητα νερού και αριθμός αρδεύσεων). Έχει αποδειχθεί ότι υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις και αρδεύσεις οδηγούν στην οψίμιση της παραγωγής και κυρίως στη δημιουργία φυτών με πλούσια βλάστηση, τα οποία προσελκύουν για εγκατάσταση τους επιβλαβείς οργανισμούς και κυρίως τα έντομα. Το σύνολο των λιπαντικών μονάδων δεν πρέπει να
υπερβαίνει:
Ν = 10-14 μονάδες
Κ = 5-7 μονάδες
Κ = 5-7 μονάδες
Δεν πρέπει να γίνεται ενσωμάτωση αζωτούχων λιπασμάτων σε κάθε πότισμα.
Επισημαίνεται, ότι στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των βαμβακοφύτων, οι εντομολογικές προσβολές και ιδιαίτερα αυτές από το πράσινο σκουλήκι, είναι συνήθως τοπικές και περιορισμένης έκτασης, γεγονός που σημαίνει ότι, ακόμη και στο ίδιο βαμβακοχώραφο, το ποσοστό προσβολής από το έντομο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από σημείο σε σημείο.
Παρόλα αυτά πολλές φορές στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί άλλων εντόμων που απομυζούν τις θρεπτικές ουσίες από τα νεαρά φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς και συγκεκριμένα:
ΑΦΙΔΕΣ: Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί αφίδων (μελίγκρα) που απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς, προκαλώντας συστροφή των φύλλων και αναστολή της ανάπτυξής
τους.

ΘΡΙΠΕΣ: Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών έχουμε και την εμφάνιση των θριπών, οι οποίοι τρέφονται από αυτά προκαλώντας συστροφές και αποχρωματισμό των φύλλων, και σε μεγάλους πληθυσμούς νεκρώσεις.
Η Υπηρεσία μας συστήνει στους παραγωγούς να μην καταφεύγουν σε χημικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ανωτέρω εχθρών καθώς τα προσβεβλημένα φυτά αφενός αναλαμβάνουν από την προσβολή αφετέρου προκαλείται θανάτωση των ωφέλιμων εντόμων που αναπτύσσονται αυτή την εποχή στην καλλιέργεια με συνέπεια την έξαρση του τετράνυχου. Οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πρέπει να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα,προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από έντομα, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπισή τους, με τη μικρότερη οικονομική δαπάνη και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Η Υπηρεσία μας ενημερώνει ότι κάθε βαμβακοπαραγωγός είναι καταρχήν υποχρεωμένος να πιστοποιηθεί ως χρήστης γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και πρέπει να παρακολουθεί ανελλιπώς τις ανακοινώσεις των Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων, ταυτόχρονα με την κατάσταση του αγρού του, με σκοπό να υποβοηθείται στην λήψη των αποφάσεων επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, σύμφωνα με τις συνθήκες της καλλιέργειάς του. Δηλαδή είναι υπεύθυνος να αποφασίσει για το είδος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων , τον τρόπο και το χρόνο χρησιμοποίησης αυτών,
καθώς και τους λοιπούς καλλιεργητικούς χειρισμούς που θεωρεί ότι θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας του.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρεί αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των παρασκευαστών οίκων για την αναλογία χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής καθώς και για τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα και με αποκλειστική ευθύνη του καλλιεργητή.
5. Προστασία μελισσών
Θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων για την ορθή εφαρμογή ψεκασμών με σκοπό την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα να αποφεύγονται ψεκασμοί με
μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και, όπου κρίνεται αναγκαίο, η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές ώρες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.
6. Έλεγχοι ορθής χρήσης εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών

Η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων βλάπτει την υγεία των καταναλωτών, επιβαρύνει το περιβάλλον και αυξάνει το κόστος παραγωγής.
H Υπηρεσία μας πραγματοποιεί συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στις βαμβακοφυτείες για τον έλεγχο της ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Σε περίπτωση εύρεσης μη επιτρεπτών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, εφαρμόζεται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρ. 9 παρ.3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8): « όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ΄οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης του στην αγορά έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1000) έως τριάντα χιλιάδες (30000) ευρώ. Για την ίδια παράβαση προβλέπονται επιπλέον ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος 3 του ν.4036 /2012 (Α΄8).
Ταυτόχρονα ενημερώνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τη μη τήρηση της πολλαπλής συμμόρφωσης και εφαρμόζεται η διαδικασία κυρώσεων όσον αφορά τις κοινοτικές ενισχύσεις.
Για οποιοδήποτε πληροφορία οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα 24213 52494 του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για το Βόλο, 2422021281 του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας για τον Αλμυρό και 2425022723 του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας για το Βελεστίνο καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο τηλέφωνο 24210 66525.

Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης
Δρ Νικόλαος Λιάνος
Γεωπόνος


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…