- 3 Ιουνίου, 2015
Αρχίζει ο αλωνισμός στην περιοχή μας – Με τα μάτια στραμμένα στην καλή σοδειά φέτος – έκδοση 30/05/2015
Από τα κριθάρια τα πρώτα καλά νέα, για μεγαλύτερες ποσότητες, ποιότητα και καλές τιμές
Αυξημένες φέτος είναι οι εκτάσεις στη χώρα μας που καλλιεργήθηκαν με σιτηρά. Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές παραγωγού που υπήρξαν πέρσι (σε σχέση με τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες).
Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια στις περιοχές της Θεσσαλίας και της νότιας Ελλάδας.
Αντιθέτως οι συχνές βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές δημιούργησαν προβλήματα. Η συγκομιδή του σιταριού αναμένεται να ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές μετά τις 10 Ιουνίου.
Η ποιότητα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τον αλωνισμό.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΜΥΡΟΥ
Με τα κριθάρια έχει κάνει ήδη τη …δειλή του έναρξη ο αλωνισμός στην περιοχή Αλμυρού.
Στα περισσότερα χωράφια οι πρώτες αποδόσεις ανά στρέμμα είναι από 400 έως 550 κιλά, γεγονός που δίνει ποσότητες ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι κινήθηκαν γύρω από τα 14-15 λεπτά. Οι αντίστοιχες τιμές στις συμβολαιακές συμφωνίες με ζυθοποιίες κτλ. είναι στα 18 ή 19 λεπτά.
Μια μικρή αγωνία, που σχετίζεται με την εξέλιξη του καιρού έχουν οι καλλιεργητές του σκληρού σταριού, που φέτος «καμαρώνει» για περισσότερες σπαρμένες εκτάσεις στην περιοχή μας, αλλά και προσδοκά καλή ποιότητα και μεγαλύτερη σοδειά, αρκεί ο καιρός (μετά τις πρόσφατες βροχές) να μην πάει σε απότομες υψηλές θερμοκρασίες, για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι ν’ αρχίσει ο αλωνισμός.
Θυμίζουμε ότι πέρσι οι τιμές έφτασαν μέχρι και τα 35 ή και 40 λεπτά το κιλό, στο τέλος, ενώ για φέτος –σύμφωνα με απόψεις σιτοκαλλιεργητών- το «παζάρι» με τους εμπόρους αρχίζει από τα 23 ή 25 λεπτά (πέρσι στην έναρξη του αλωνισμού ήταν 20 λεπτά).
ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ο πρόεδρος στην ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέας Λιούτας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο, απ’ όπου πολλά στοιχεία του ρεπορτάζ, τα εξής: «η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στα Τρίκαλα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ νωρίτερα θα ξεκινήσει στη Λάρισα. Ο καιρός μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία έχει βοηθήσει στην πορεία της καλλιέργειας, τις αποδόσεις και τη συγκομιδή. Αναμένεται μια αύξηση της παραγωγής περίπου 15-20% σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται στην καλύτερη τιμή που έδωσε πέρσι το σιτάρι, σε αντίθεση με τις τιμές στο καλαμπόκι που κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και στο βαμβάκι που δεν έδωσε καλή τιμή στην αρχή της συγκομιδής. Στην περιοχή καλλιεργείται κυρίως σκληρό σιτάρι. Οι τιμές παραγωγού θα εξαρτηθούν από την ποιότητα και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο αλώνισμα».
Ο Διευθυντής της ΕΑΣ Δράμας, κ. Γιώργος Σωτηρέλης, ανέφερε από την πλευρά του τα εξής: «οι εκτάσεις με σιτηρά είναι αυξημένες σε ποσοστό 10-12%. Οι αποδόσεις αναμένεται να είναι αυξημένες, αφού οι καλλιεργητές προχώρησαν σε όλες τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες και τα χωράφια είναι προσεγμένα. Οι συχνές βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στην καλλιέργεια. Ωστόσο οι καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να επανέλθουν τα φυτά. Θα βοηθούσε πολύ αν είχαμε τις ερχόμενες ημέρες κάποιες βροχοπτώσεις για να δροσιστούν τα φυτά και να ολοκληρωθεί η ωρίμανση. Αυτό που δεν θα θέλαμε είναι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της συγκομιδής, οι οποίες θα καταστρέψουν την ποιότητα. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 – 15 Ιουνίου».
Μεγάλη αύξηση των εκτάσεων με δημητριακά είχαμε στο νομό Βοιωτίας. Όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Κυριάκος, Γεωπόνος της ΕΑΣ Θήβας, «φέτος αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση της παραγωγής, αφού το 80% των εκτάσεων με αροτραίες καλλιέργειες στη Βοιωτία φυτεύτηκαν με σιτηρά. Μετά τις 10 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή σιταριού στην περιοχή. Ζημιές υπήρξαν στις περιοχές που ήταν δίπλα σε λίμνες και ποτάμια. Στις υπόλοιπες περιοχές η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά».
Άμυνα στα 25 λεπτά
Τα επίπεδα της εγχώριας παραγωγής, σε συνδυασµό µε τη διεθνή εικόνα αγοράς, ειδικά στο σκληρό σιτάρι, υπονοµεύουν µέχρι στιγµής τα σχέδια του ιδιωτικού εµπορίου και των µεγάλων µεταποιητικών µονάδων, που θα ήθελαν για µια ακόµη φορά µια γρήγορη «συγκέντρωση» της παραγωγής σκληρού σε τιµές της τάξεως των 20 και 22 λεπτών το κιλό. Άλλωστε, αν µε τη διεθνή τιµή τον Ιούνιο του 2014 στα 260 ευρώ ο τόνος, το ελληνικό σιτάρι έπιανε εύκολα πέρσι 22 λεπτά, φέτος, µετά από µια πορεία µέχρι τα 42 λεπτά το κιλό και µε τη σηµερινή διεθνή τιµή στα 300 ευρώ ο τόνος, γιατί να µην πιστέψει στην αξία του.
Οι πληροφορίες θέλουν τους αξιόµαχους καλλιεργητές να στήνουν «γραµµή µαζινό» στα 25 λεπτά το κιλό, µέσα στα αλώνια και να διεκδικούν µε αξιώσεις κάτι πολύ καλύτερο για τη συνέχεια. Άλλωστε το ράλι της περασµένης χρονιάς σε συνδυασµό µε το σύνολο των διεθνών αναλυτών που βλέπει τα σιτηρά να κρατιούνται ψηλά, οδηγούν τους παραγωγούς σε συστηµατοποίηση της προσπάθειας για τµηµατικές πωλήσεις και για ειδικές συµφωνίες µε το ιδιωτικό εµπόριο, ακόµα και στις περιπτώσεις που η παράδοση του προϊόντος γίνεται απευθείας από το χωράφι.
Όπως έχει γράψει άλλωστε σε προηγούµενα φύλλα της η εφηµερίδα Agrenda, αρκετοί είναι χρόνο µε το χρόνο οι συστηµατικοί καλλιεργητές του προϊόντος που επενδύουν στην κατασκευή σύγχρονων σιλό, προκειµένου να ορίζουν από καλύτερη θέση την πολιτική διάθεσης της παραγωγής.
Για όποιον θέλει να προσεγγίσει αντικειµενικά τα φετινά δεδοµένα, είναι βέβαιο ότι λίγο καιρό µετά τον αλωνισµό το εµπόριο και οι µεταποιητές θα ψάχνουν για καλό ελληνικό σκληρό σιτάρι. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η πεδιάδα της Θεσσαλίας και οι περιοχές Βοιωτίας και Φθιώτιδας, ενώ πιο βόρεια λίγα είναι τα σιτάρια που ξεχωρίζουν.
Ειδικότερα στον θεσσαλικό κάµπο, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν έως και τρεις βδοµάδες πριν τον αλωνισµό ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικές, εντούτοις οι προβλέψεις για πρώιµο καλοκαίρι, µε αύξηση της θερµοκρασίας, υψηλά επίπεδα υγρασίας σε συνδυασµό µε τις προβλέψεις ότι το αλώνισµα θα ξεκινήσει εντατικά στα µέσα Ιουνίου δηµιουργούν νέα δεδοµένα στην αγορά και προοιωνίζουν αύξηση της ζήτησης για το «πολύ καλό προϊόν».
«Το ρόλο τους παίζουν και οι καταιγίδες που σηµειώθηκαν στο θεσσαλικό κάµπο µεσοβδόµαδα», επισηµαίνει παράγοντας του χώρου, τονίζοντας ότι ενδεχόµενες έντονες βροχοπτώσεις όσο πλησιάζουµε στο αλώνισµα θα επιδράσουν σηµαντικά στην πτώση της ποιότητας του σταριού. Μέχρι την περασµένη εβδοµάδα, πάντως, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda, η πορεία της νέας σοδειάς όσον αφορά το σκληρό σιτάρι εξελισσόταν ικανοποιητικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα, µε την καλλιέργεια να οψιµίζει οριακά, γεγονός που µεταθέτει τα αλώνια προς τα µέσα Ιουνίου. Το ίδιο καλό κλίµα δεν συναντά κανείς στις βορειότερες περιοχές της χώρας, όπου οι περισσότεροι αγρότες είτε προτίµησαν τα ενεργειακά φυτά και το βαµβάκι, είτε δεν µπόρεσαν να σπείρουν, λόγω των πληµµυρισµένων χωραφιών. Κάτι που ανησυχεί πάντως είναι ενδεχόµενη συντονισµένη δράση από την πλευρά των αγοραστών, που δεν δείχνει προς το παρόν να βιάζεται.