• 3 Ιουνίου, 2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΟΛΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΟΛΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να πούμε ότι, λόγω και της γενικότερης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν έχουμε αυταπάτες, δύσκολα αυτή την περίοδο θα μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα. Έχει όμως την αξία του, αυτά που θα γραφτούν ως επιχειρησιακό σχέδιο να έχουν μία σειρά, να πατάνε στην πραγματικότητα, να μπορούνε να αποτελούνε διεκδικητικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να χαράζουμε τις δικές μας δράσεις που θα καθορίζονται από τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, της κοινωνίας και της προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο από τις κρατικές επιλογές και τις επιλογές χρηματοδότησης των προγραμμάτων της Ε.Ε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΤΕΛΕΟΥ

1. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ

Προβλήματα

  • Περιοχή που βασίζεται στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς και κατά δεύτερο λόγο στον τουρισμό.
  • Ελάχιστη αξιοποίηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής από τον μεταποιητικό τομέα.
  • Ανεπαρκείς αστικές υποδομές.
  • Πολύ κακό οδικό δίκτυο σύνδεσης με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Αλμυρού.
  • ΣΧΟΟΑΠ Πτελεού.
  • Ένταξη νέων ανθρώπων που επιστρέφουν στο χωριό.

Δυνατότητες.

  • Αξιόλογη θέση στους βασικούς οδικούς άξονες·
  • Πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.·
  • Σημαντική θέση μεταξύ τριών μεγάλων αστικών κέντρων (Λάρισα, Βόλος, Λαμία).·
  • Σημαντικό απόθεμα αναπτυξιακών πόρων (πρωτογενής τομέας, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά).·
  • Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα ήπιας μορφής.

2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Περιβαλλοντική προστασία

  • Ολοκλήρωση των έργων στο παραλιακό μέτωπο Πηγάδι – Αχίλλειο.
  • Αξιοποίηση και προστασία των ζωνών αιγιαλού και παραλίας σε όλη την παράκτια ζώνη.
  • Αξιοποίηση του κλειστού κόλπου Πτελεού – Αχιλλείου με τη δημιουργία  θαλάσσιου πάρκου παίρνοντας υπόψη  τις θαλάσσιες μεταφορές, τους επαγγελματίες ψαράδες και τη δημιουργία καταδυτικών σημείων.
  • Αξιοποίηση του υγροτόπου της Λειχούρας σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΕΕ τμήμα Μαγνησίας. Η περιοχή της Λειχούρας είναι ένας υδροβιότοπος που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και να μετατραπεί σε περιβαλλοντικό πάρκο (ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές, παρατηρητήριο πουλιών κ.α.).
  • Προστασία και καθαρισμός των ρεμάτων της περιοχής. Ειδικά το ρέμα στη θέση “Γεροκωνσταντή” μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου.

Ρύπανση – Απόβλητα

  • Εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος βιολογικού Πτελεού προκειμένου να δέχεται λύματα για υπεδάφια διάθεση.
  • Κατασκευή βιολογικού για το Αχίλλειο
  • Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα χωριά Πτελεό και Αχίλλειο.
  • Δημιουργία χώρου απόρριψης υλικών εκσκαφών σε συνεννόηση με την περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Μέτρα για τη ρύπανση που δημιουργεί η λειτουργία των ελαιοτριβείων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

 

3. ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

  • Ανάδειξη της περιοχής σε τουριστικό προορισμό και κόμβο συνδιασμένων τουριστικών μεταφορών.

Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι συνυφασμένη με την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της. Η αλληλεξάρτηση της ποιότητας περιβάλλοντος και τουρισμού έχει αρχίσει να συνειδητοποιείται από όσους συμμετέχουν στην τουριστική διαδικασία. Οι ίδιοι οι τουρίστες επιδιώκουν διακοπές σε ένα περιβάλλον που δεν είναι υποβαθμισμένο, ενώ ενδιαφέρονται για την πολιτιστική αυθεντικότητα του τόπου προορισμού.

Σήμερα η περιοχή πρέπει να ξεφύγει από τις εντατικές μορφές τουρισμού (μαζικός τουρισμός, όπως λέγεται) σε πιο ήπιες μορφές τουρισμού. Μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο πράσινος τουρισμός, ή ο οικοτουρισμός είναι μορφές τουρισμού που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές προτάσεις.

Στην περιοχή μας

Þ     Ο υγρότοπος της Λειχούρας αποτελεί ενδιαφέρον οικολογικό πεδίο και απαντάται μεγάλος αριθμός ειδών της χλωρίδας και σημαντικά είδη της ορνιθοπανίδας και λοιπής πανίδας.

Þ     Οι αμμώδεις και ρηχές παραλίες του Λουτρού και των αγίων Αποστόλων είναι σημαντικοί προορισμοί εάν συνδυαστούν με τη δημιουργία υποδομών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Þ      Στο όρος Όθρυς η ποικιλότητα των τύπων οικοτόπων συμβάλλει σε μια δυναμική κατάσταση της βλάστησης και του οικοσυστήματος και δημιουργεί σύνθετο τοπίο ενδιαφέρων για οικοτουρισμό.

Þ     Η δημιουργία βοτανικού κήπου επάνω στο βουνό με τα ενδημικά είδη της περιοχής είναι πολύ σημαντική για το τουριστικό προϊόν. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν το δασαρχείο, ο Δήμος Αλμυρού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Þ     Επίσης στο όρος Όθρυς τα σπήλαια, τα φαράγγια, τα αναρριχητικά πεδία δημιουργούν εναλλακτικές δυνατότητες στο τουριστικό προϊόν.

Þ     Οι θέσεις θέας στο Κάστρο, στον Αη Γιώργη, στους Αγίους Θεοδώρους και σε άλλες τοποθεσίες δημιουργούν την αίσθηση της απεραντοσύνης στον οικοτουρίστα.

Þ     Η λεπτομερής σχεδίαση των μονοπατιών οικοτουριστικής περιήγησης και αναψυχής αξιόλογων και ενδειαφέροντων στοιχείων καθίσταται επιβεβλημένη. (Άγιοι Θεόδωροι – Χαμάκω, μονοπάτι για τους δρόμους της Πτελεάτικης ελιάς κ.α.)

 

  • Διαπλάτυνση του δρόμου (Κόμβος ΠΑΘΕ Αγ. Θεοδώρων – Αχίλλειο).
  • Αξιοποίηση του λιμένα Αχιλλείου για τη δημιουργία κόμβου μεταφοράς προς τα νησιά των βορείων Σποράδων.
  • Προσδιορισμός του αρχιτεκτονικού ύφους της περιοχής.
  • Καθορισμός ελάχιστου πλάτους 6,00 μ. στους δρόμους που οδηγούν στο παραλιακό μέτωπο.
  • Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων λουομένων στις παραλίες.
  • Διαμόρφωση εισόδου με το τριτεύον εθνικό δίκτυο στην είσοδο του Πτελεού.
  • Δημιουργία 2ης πλατείας στην ανατολική πλευρά του οικισμού των Αγ. Θεοδώρων.
  • Συντήρηση και βελτίωση των παιδικών χαρών τόσο στο χωριό (Αγία Αικατερίνη, Αγιανάκος,πάνω από το γήπεδο) καθώς και στο Πηγάδι Πτελεού (δίπλα στη Βεγγέρα)
  • Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε κομβικά σημεία του χωριού μας
  • Συντήρηση του φωτισμού στα σημεία εισόδου του χωριού καθώς και στο Πηγάδι σε δύο σημεία (στην άγκυρα και στη παιδική χαρά στη Βεγγέρα) όπου είναι επικίνδυνα γιατί συχνάζουν και παίζουν παιδιά
  • Καθαρισμός των παραλιών, να τοποθετηθούν παγκάκια και αλλαξιέριες. Βελτίωση των δρόμων που οδηγούν σε συτές
  • Τοποθέτηση ειδικών κάδων απόρριψης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στη γεώτρηση στη θέση Κοροκλέντι, όπου οι παραγωγοί γεμίζουν τα ψεκαστικά τους.
  • Βελτίωση – συντήρηση, διάνοιξη των αγροτικών δρόμων που οδηγούν στα ελαιοπερίβολα λόγω και του περασμένου βαρύ χειμώνα
  • Δενδροφυτεύσεις σε κομβικά σημεία όπως παιδικές χαρές, είσοδος του χωριού, κ.α Φυτεύσεις εποχιακών λουλουδιών σε συνδυασμό και με τα σχολεία ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση.
  • Να φτιαχτεί-συντηρηθεί ο χώρος του μπιτς βόλλει στο Λουτρό Πτελεού, ώστε να οργανωθούν αγώνες όπως παλιά.

4. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

5. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου εκτός από τις δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης, πρέπει να περιλαμβάνει υποπρογράμματα για την βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου, (ως δημόσιου οργανισμού, ως φορέα παροχής συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών αλλά και ως κοινωνικού και πολιτικού θεσμού) με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας αλλά και τη νομιμοποίηση της λειτουργία του.

Ο ΟΕΥ του Δήμου Αλμυρού δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διοίκησης και δεν καλύπτει τις σημερινές του ανάγκες. Για παράδειγμα σε δύο βασικούς τομείς του Επιχειρησιακού προγράμματος 1)Παιδεία – Κοινωνική πολιτική και 2) Τοπική οικονομία και απασχόληση έχουμε υπηρεσίες φαντάσματα, δεν έχουμε υπαλλήλους.

Ο σημερινός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου έχει κάποιες υπηρεσίες και μία υπερυπηρεσία, (Δ/νση Πρασίνου – Καθαριότητας – Περιβάλλοντος – Προγραμματισμού και Πολιτικής Προστασίας). Δεν αμφισβητούμε τις ικανότητες κανενός αλλά δέστε τι οξύμορες καταστάσεις έχουμε. Οι τεχνίτες ηλεκτρολόγοι που ανήκουν στην Τεχνική Υπηρεσία τους διαχειρίζεται η εν λόγω υπηρεσία και μάλιστα όχι μέσω της Δ/ντρια της αλλά μέσω του αντιδημάρχου που έχει αυτή η υπηρεσία. Το ίδιο και οι υδραυλικοί και όλοι οι τεχνίτες που έχει ο Δήμος. Την ταλαιπωρία την υφίσταται ο πολίτης ο οποίο έρχεται στην Τεχνική Υπηρεσία υποβάλει το αίτημα και η υπηρεσία κάνει το σπασμένο τηλέφωνο, μεταφέρει το αίτημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Άλλο παράδειγμα. Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κυρίως αφορούν τεχνικά έργα και δευτερευόντως κοινωνικές δράσεις. Θα έπρεπε να ανήκουν στην Τεχνική Υπηρεσία για να παρακολουθούνται και καλύτερα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οργανωτικό αλλά και λειτουργικό. Αυτή η υπηρεσία εκτελεί ένα σωρό εργασίες με τεχνικό αντικείμενο οι οποίες για να εκτελεστούν και να παραληφθούν χρειάζεται να υπάρχουν τεχνικές γνώσεις. Δεν μπορεί να είναι υπόθεση της επιτροπής παραλαβής. Χρειάζεται να υπάρχει υπηρεσία που να παρακολουθεί την εκτέλεση των εργασιών και να βεβαιώνει ότι εκτελέσθηκαν και μετά να παραλαμβάνεται το καλώς εκτελέσθει.

Σημαντικό ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης στελεχών σε συγκεκριμένες θέσεις Τοπογράφο, πολεοδόμο, Οικονομολόγο. Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ως κύριο πρόβλημα του Δήμου Αλμυρού την μη καθημερινή ενασχόληση των πολιτικών στελεχών του Δήμου με τον πολιτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό και όχι μόνο με την καθημερινότητα, με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι Δημοτικές ενότητες.


Σχετικά Άρθρα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024: ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Κάλεσμα του Ανεξάρτητου Επιμελητηριακού Κινήματος

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024: ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Κάλεσμα του Ανεξάρτητου Επιμελητηριακού Κινήματος

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου…
Κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα του Πτελεού

Κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα του Πτελεού

Σε μία πλήρως οργανωμένη κτηνοτροφική μονάδα στον Πτελεό εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς κατόπιν ελέγχων της κτηνιατρικής υπηρεσίας.…
Συνεργασία Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων

Συνεργασία Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμυρού συγκάλεσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 με τη…