• 31 Μαΐου, 2015

Αναφορά στη Βασιλική Καρακώστα εν όψει της σημερινής συναυλίας

Αναφορά στη Βασιλική Καρακώστα εν όψει της σημερινής συναυλίας

Έκπληξη. Μόνο ως τέτοια θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς κάθε εμφάνιση της πολυτάλαντης Βασιλικής Καρακώστα επί σκηνής.

Με μια 15ετή διαδρομή πού περιλαμβάνει παρουσίες σε όλες τις σημαντικές μουσικές σκηνές, σε πολλές πόλεις της χώρας αλλά προσφάτως και στη Γαλλία, διαθέτει την μοναδική ικανότητα να θέλκει και να συνεπαίρνει το κοινό της. Η  “βιωματική” προσέγγιση των τραγουδιών που εκτελεί δεν είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης τεχνικής αλλά ένα ειλικρινές και μοναδικό συναισθηματικό “μυστήριο”  που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της συναυλίας. Χαρακτηριστικό δε κάθε συναυλίας της είναι η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός των θεατών πού απομένει ως επίγευση μετά το πέρας αυτής.

Επικοινωνήσαμε μαζί της και μάθαμε ότι εργάζεται ακάματα ώστε μαζί με τον βιρτουόζο του μπάσου Γιώτη Κιούρτσογλου, να ετοιμάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στον Αλμυρό.

 

Η Βασιλική Καρακώστα γεννήθηκε στη Γλύφα Φθιώτιδας. Μετακομίζει στο Βόλο στα έντεκά της χρόνια όπου και σπουδάζει με υποτροφία στο Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας Βόλου πιάνο, θεωρητικά, βυζαντινή μουσική και φωνητική. Ξεκίνησε από 15 ετών με παραδοσιακές ορχήστρες, όπως η “Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας”.

Από το 2001 ζεί στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί σε πολυάριθμες παραστάσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Παπάζογλου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Σπανός, Κώστας Λειβαδάς, καθώς επίσης και με δημοφιλείς δεξιοτέχνες και ερμηνευτές όπως οι, Γιάννης Κότσιρας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, κ.α.

Σημαντικοί σταθμοί:

* “Βαλκανικά ποδήλατα” και “Αχαρνής του Αριστοφάνη” του Διονύση Σαββόπουλου στο Ηρώδειο και σε θέατρα στην Ευρώπη Βαλκάνια και στην Ιαπωνία. “Τέρας εργατικότητας στην πρόβα και με βαθιά ομαδική συνείδηση στο πάλκο, η Βασιλική Καρακώστα λάμπει ολοένα και περισσότερο τώρα πια στη σόλο καριέρα που επέλεξε για να συνεχίσει, γιατί διαθέτει την ομορφιά και το ήθος της ελληνικής παιδείας και τέχνης. Οι ευχές μας τη συνοδεύουν”.

Διονύσης Σαββόπουλος

*Τραγούδησε δημοτικά τραγούδια με τον Πετρολούκα Χαλκιά την πρωτομαγιά του 2011 στο Terra Vibe.

*Συμμετείχε στο μέγαρο μουσικής Αθηνών στις  “100 κιθάρες “ του Βαγγέλη Μπουντούνη όπου και κυκλοφορεί σε ηχογράφηση.

Aπό το 2008 πραγματοποιεί δικές της παραστάσεις σε undergroud μουσικές σκηνές της Αθήνας άλλα και σε όλη την Ελλάδα και σε καλοκαιρινές περιοδείες.

 

Τη Βασιλική Καρακώστα θα τη δούμε  άλλοτε με κιθάρες ηλεκτρικές και μπασοτύμπανα άλοτε με λαούτα βιολοντσέλα και γκάιντες πάντα όμως να μεταφέρει  με τη δωρική φωνή της τα βασικά, καλά κρυμμένα υλικά της καταγωγής της μέσα από τα βιώματά της που είναι τα δημοτικά και τα λαϊκά τραγούδια τα παραδοσιακά αλλά και τα σύγχρονα  όπως η ” Αστροπαλιά” τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Βασιλικής σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Έντεχνα, ελαφρά, λαϊκά του ‘50, παραδοσιακά του Πόντου, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και σύγχρονα λαϊκά. Τραγούδια με διαφορετικούς προορισμούς, γίνονται εδώ προσάναμμα μιας γιορτής ντυμένης με τους ήχους της Ανατολικής Μεσογείου. Η Βασιλική Καρακώστα μας συστήνει εκ νέου αυτά τα τραγούδια, χωρίς προκαταλήψεις. Τα απογυμνώνει ως τον πυρήνα τους και τα μεταμορφώνει σε πρώτη ύλη για το σύγχρονο πανηγύρι, το ροκ του μέλλοντός μας.

Με ρεπερτόριο το οποίο εκτείνεται από το παραδοσιακό στο μοντέρνο και από το λαϊκό στο έντεχνο, η φωνή της Βασιλικής δίνει ξεχωριστή πνοή στα τραγούδια που έχει επιλέξει.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

* Πρώτος προσωπικός δίσκος με τίτλο “Η Σβούρα και Άλλες Ιστορίες” από τη Sony Music σε τραγούδια του Νίκου Πορτοκάλογλου.

* Ακολουθεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος με τίτλο “Τα Επικίνδυνα” απο τη Sui Generis Music μια ποικιλόμορφη συλλογή με καινούργια τραγούδια του Κωνσταντίνου και της Λυδίας Μπουντούνη.

* Single 2014  Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ σε στίχους και μουσική του Παύλου Παυλίδη

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ:

  • Soudtrack της ταινίας  Λουκουμάδες με μέλι” σε σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα.

 * “1ΟΟ κιθάρες του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή “ ζωντανή ηχογράφηση στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

* ’’Αριστοφάνους Αχαρνής” του Διονύση Σαββόπουλου ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο

 

Έγραψαν Αθηναϊκές εφημερίδες: «Το καλοκαίρι του 2014 η Βασιλική Καρακώστα πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία, με σταθμούς σε διάφορους αγαπημένους τόπους της Ελλάδας. Στην τελευταία καλοκαιρινή συναυλία της στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Δημήτριο, η Βασιλική Καρακώστα έβαλε την πρώτη σπίθα πολυπολιτισμικής συνύπαρξης καθώς έπαιξε και με αφρικανούς μουσικούς που τη συνόδευσαν με τα κρουστά τους, τα φωνητικά και το χορό τους.»

 

Έγραψαν έτσι… γιατί δεν ξέρουν ότι η τελευταία εκδήλωση της περιοδείας της για το 2104 -που κράτησε «δική της»- ήταν στην Ευξεινούπολη στις 27 Σεπτεμβρίου… Ο «Λαός» δημοσίευσε μετά τη συναυλία «Ψυχή, ταξιδιάρα φωνή, δυνατή σκηνική παρουσία από την Βασιλική Καρακώστα στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Ευξεινούπολης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο πολιτιστικό κέντρο της Ευξεινούπολης. Δυνατές ερμηνείες σε τραγούδια δικά της, αλλά και εξαίρετων ελλήνων μουσουργών, η Βασιλική Καρακώστα μπήκε μετά από χρόνια πάλι στην Ευξεινουπολίτικη ζώνη και ομόφωνα θέλουμε να μείνει… Η Καρακώστα πέρασε κάποια από τα παιδικά της χρόνια στην Ευξεινούπολη και το σημερινό της παρόν, είναι η αρχή για τα καλέσματα που σίγουρα θα ακολουθήσουν…»

 

Η Βασιλική ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας άλλη μια φορά. Αύριο Κυριακή 31 Μαΐου την περιμένουμε στο Κουρί, παρέα με το Νίκο Πορτοκάλογλου και τις «φτερωτές κιθάρες», να τραγουδήσουμε για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Αλμυρού.

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…