• 26 Μαΐου, 2015

Συνέντευξη του Δημάρχου Δημ. Εσερίδη – Προχωράμε δύσκολα με λίγους πόρους και ελλείψεις – Χρειάζεται να βάλουμε τα δυνατά μας όλοι, αιρετοί, υπάλληλοι, πολίτες – εθελοντές»

Μετά από την είδηση των επιστολών – αιτημάτων του Δημάρχου Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη προς τους Βουλευτές Μαγνησίας και προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητήσαμε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον Δήμαρχο. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα πολύ σοβαρά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα, ακόμη, Δημοτική Αρχή. Αξιοπρόσεκτο, ότι ο Δήμαρχος εκτός του πρωινού ωραρίου 6:30 – 15:30, είναι στο γραφείο του διαθέσιμος για οτιδήποτε προκύψει και τα απογεύματα. Καταγράφουμε τις δηλώσεις του προς τους πολίτες του Αλμυρού, αλλά και προς τους υπαλλήλους του Δήμου.

Αίτημα για επιτακτική κάλυψη σε υπαλλήλους

-Ζητήσαμε 25 υπαλλήλους από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αναλυτικά 2 πολιτικούς μηχανικούς, 1 τοπογράφο μηχανικό, 1 ΠΕ με εμπειρία οικονομικού-λογιστικού, 2 βρεφονηπιοκόμους, 1 μάγειρα, 2 χειριστές μηχανημάτων έργων, 12 για την καθαριότητα, 2 οδηγούς, 1 οικονομολόγο, 1 τεχνίτη οικοδομών. Δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην περαίωση υποθέσεων στο τμήμα εσόδων – εξόδων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Απολύτως απαραίτητη είναι και η επίλυση των θεμάτων του βρεφονηπιακού σταθμού Ευξεινούπολης, αφού οι συνταξιοδοτήσεις εμπόδισαν τη φετινή λειτουργία του. Αναγνωρίζω ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η σύνδεση βάσης – κορυφής, δημοτών και εκλεγμένων – διοικούντων του Δήμου, ολοένα δυσχεραίνεται. Τα προβλήματα είναι παντού πολλά. Όμως, υπάρχει θέληση, ασκώ αδιαλείπτως διοίκηση και υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι με υπερωρίες και αφιλοκερδώς, εργάζονται τα απογεύματα για την περαίωση υποθέσεων.

Εθελοντισμός και εργολάβοι

-Πρέπει όμως και οι πολίτες να μας δώσουν το χρόνο να διαχειριστούμε κάποια ζητήματα. Δεν κάνουμε μαγικά. Για την οδοποιία, παραδείγματος χάριν, πρέπει να καλύψουμε 980 χλμ. μόνο των αγροτικών κεντρικών δρόμων και αυτό με ένα χειριστή γκρέιντερ και 1 χειριστή φορτωτή. Δεν θέλουμε να κάνουμε πασαλείμματα, ούτε να χρησιμοποιήσουμε εργολάβους, οι οποίοι κρίθηκαν ακατάλληλοι στο παρελθόν. Θέλουμε ό,τι ξεκινάμε να το ολοκληρώνουμε σωστά και όσο το δυνατόν γίνεται με δικές μας δυνάμεις. Σημαντική ήταν και η μέχρι τώρα εθελοντική βοήθεια πολιτών , όπως την περίοδο του χιονιά. Παρ’ όλη τη βοήθεια ο Δήμος δαπάνησε 3.000 ευρώ για τον εκχιονισμό. Χρειαζόμαστε τους εθελοντές περισσότερο από ποτέ. Η 111 Π.Μ. επίσης είναι δίπλα μας και μας παραχωρεί κάθε βοήθεια που μπορεί, και τη χρειαστήκαμε αρκετές φορές, αφού παραλάβαμε σε κακή κατάσταση τα οχήματα του Δήμου. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η εθελοντική εργασία του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Τ.Σ. Ευξεινούπολης, οι οποίοι πολλά απογεύματα εργάζονται για ανάγκες του Δήμου.

Να αλλάξουν συνήθειες

-Η κατανόηση ότι κάποιοι πολίτες πρέπει να αλλάξουν συνήθειες, όπως της ρίψης μπαζών και κλαδιών, από ιδιωτικούς χώρους στους κάδους του Δήμου, πρέπει να σταματήσει. Το προσωπικό για τον ευπρεπισμό του Δήμου είναι αδύνατο να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, παρ’ όλο που ο Αντιδήμαρχος και οι υπάλληλοι εργάζονται αδιαλείπτως. Αναγκαστήκαμε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο σε πολλές υποθέσεις, όπως στο εργοταξιακό. Το εργοταξιακό για τον Δήμο έχει τελειώσει. Ο νόμος είναι σαφέστατος. Κανένας αντιδήμαρχος δεν θα βάλει παράνομες υπογραφές για ρεύμα σε όσους μένουν σε τελειωμένες οικοδομές.

Οικονομικοί πόροι – παλιές οφειλές

-Ο Καποδιστριακός Δήμος (Πλάτανος, Κρόκιο, Ευξεινούπολη), λάμβανε 900.000 ευρώ ΣΑΤΑ, και η μείωση πόρων έφτασε το 2015 στις 180.000 ευρώ για τον Καλλικρατικό Δήμο. Καταφέραμε να πληρώσουμε υποχρεώσεις 4.500.000 ευρώ -περίπου- μέχρι σήμερα, πολλά από τα οποία αφορούν παλιές οφειλές, ενώ έγινε σημαντικότατη οικονομία συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια στα έξοδα του Δήμου. Πληρώνουμε σήμερα τα σπασμένα του πρώην Δήμου Σούρπης, των συνενώσεων των Δήμων, της Αναπτυξιακής «Αχιλλεύς». Ενώ αναμένουμε τον έλεγχο του Επιτρόπου για τη Σούρπη. Είμαι έτοιμος αν χρειαστεί να σταθώ ως μάρτυρας υπεράσπισης σε κάποιους και σε κάποιους άλλους ως κατήγορος. Επίσης, για κάποιους καταστηματάρχες εστίασης που είχαν πάγια τακτική να μην πληρώνουν τις οφειλές τους -που σε περιπτώσεις έφτασαν τα 100.000 ευρώ- και θεωρούν τους υπόλοιπους που πληρώνουν κορόιδα… να ξέρουν ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Όπου χρειάζεται θα γίνουν κατασχέσεις, θα δεσμευθούν περιουσίες, δεν θα χορηγηθούν άδειες για τραπεζοκαθίσματα.

Δημοτικοί Υπάλληλοι

– Όσο για τους υπαλλήλους, κάποιοι δουλεύουν φιλότιμα, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς υπάρχουν και πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι πρέπει να εργάζονται για να πληρώνονται. Είναι μεγάλο πρόβλημα παντού στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της εργασίας για κάποιους Δημόσιους Υπαλλήλους. Τώρα, αν κάποιοι νομίζουν, ότι μπορούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες, και να έχουμε περιστατικά μετακίνησης πολιτών στον Βόλο για την αγορά ενός μεγαροσήμου, λόγω της αδιαφορίας κάποιας προϊσταμένης κάνουν λάθος. Δυστυχώς δεν λείπουν τέτοια περιστατικά. Τέλος, θα ήθελα να πω, ότι η διάθεση υπάρχει, η αγάπη για τον Δήμο είναι δεδομένη, από τους Αντιδημάρχους, τους εντεταλμένους Συμβούλους, τη Δημοτική Αρχή. Χρειάζεται να βάλουμε τα δυνατά μας όλοι, αιρετοί, δημοτικοί υπάλληλοι, πολίτες – εθελοντές και να ανεβάσουμε έστω ένα σκαλί παραπάνω την ποιότητα της ζωής μας.


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…