• 25 Μαΐου, 2015

Φιλάρχαιος: Ο Λαϊκός πολιτισμός του Αλμυρού μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια

Φιλάρχαιος: Ο Λαϊκός πολιτισμός του Αλμυρού μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια

Την Κυριακή, 24 Μαΐου 2015, στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης μας η εκδήλωση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ», η οποία περιελάμβανε ομιλία με θέμα:

«Ο λαϊκός πολιτισμός της περιοχής Αλμυρού μέσα από τα δημοτικά της τραγούδια».

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στη σειρά εκδηλώσεων οι οποίες έχουν προγραμματισθεί από το Δ. Σ. για τη διετία 2015-2016, που είναι αφιερωμένη στην τριπλή επέτειο της Φιλαρχαίου Εταιρείας, καθώς κατά τη διετία αυτή συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ίδρυσή της και ταυτόχρονα 70 χρόνια από το θάνατο και 150 χρόνια από τη γέννηση του εμπνευσμένου ιδρυτού της Νικολάου Γιαννοπούλου.

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, μέλος του Δ. Σ. της Φιλαρχαίου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, και κάλεσε για σύντομους χαιρετισμούς τον εκπρόσωπο της τοπικής εκκλησίας, Αρχιερατικό Επίτροπο Επαρχίας Αλμυρού και Σούρπης π. Γεώργιο Μπέκα, και τον Δήμαρχο Αλμυρού, κ. Δημήτριο Εσερίδη.

 

 

Η κ. Κοντογεωργάκη ενημέρωσε το ακροατήριο για τις προσεχείς δράσεις της Εταιρείας:

–        Εκτύπωση πρακτικών Δ΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών

–        Δρομολόγηση της διεξαγωγής του Ε΄ Συνεδρίου μέσα στο Οκτώβριο του 2016

–        Τακτοποίηση του νέου Γραφείου που παραχωρήθηκε ευγενώς από τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού

–        Οργάνωση – ταξινόμηση της Βιβλιοθήκης στους νέους χώρους, καθώς και άλλες εκδηλώσεις.

Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος, ο οποίος  με τη γνωστή του ευφράδεια και γλαφυρότητα, καθώς και με τις πλούσιες γνώσεις πάνω στα πολιτιστικά – λαογραφικά – ιστορικά θέματα της περιοχής ανέπτυξε το προαναφερόμενο θέμα.

Αναφέρθηκε στον πολυποίκιλο πολιτισμό του υπέροχου λαού του Αλμυρού, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα δημοτικά του τραγούδια. Ο πολιτισμός ενός λαού καθρεφτίζεται στον τρόπο ζωής του, στα ήθη, στα έθιμα, στις παραδόσεις του, και εκφράζεται με πολλούς τρόπους, την τέχνη, τη ζωγραφική, τους χορούς, τα τραγούδια του κ.ά.

Οι Αλμυριώτες μέσω των δημοτικών τραγουδιών τους εξέφραζαν όλες τις πτυχές της καθημερινής και εορταστικής τους ζωής: Η συζυγική αγάπη, η αδελφική αγάπη, οι αρραβώνες, ο γάμος, η συμπεριφορά και η νοοτροπία φανερώνονται μέσω των πολλών ειδών των τραγουδιών του Αλμυριώτικου λαού, όπως τα νανουρίσματα, τα μοιρολόγια, του γάμου, τα κάλαντα κ.ά.

Το πλούσιο αυτό υλικό που παρουσίασε κρατώντας αμείωτη την προσοχή του ακροατηρίου ο κ. Κοντονάτσιος  ξεκίνησε να το συγκεντρώνει πριν από 30 χρόνια, περιοδεύοντας σε όλα τα χωριά της Επαρχίας  του Αλμυρού, με τη βοήθεια δασκάλων και μαθητών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν αποσπάσματα δημοτικών τραγουδιών, σε συγκινητικές ζωντανές ηχογραφήσεις, όπως τα απέδωσαν άνθρωποι που τα άκουσαν οι ίδιοι και τα θυμήθηκαν, άλλη μία εξαιρετική πρωτοβουλία του κ. Κοντονάτσιου για την καταγραφή και διάσωσή τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και νεαροί μαθητές, ενώ άξια αναφοράς ήταν η παρουσία του Καθηγητή Πανεπιστημίου Florida Tech U.S.A., Prof. James Dimitri Brianas, 2ου Αντιπροέδρου και εμπνευστή έρευνας για τον Αχιλλέα στη Θεσσαλία (Φθία – Αχαΐα Φθιώτιδα), καθώς και του κ. Σπύρου Μπαϊκούση, Αρχαιολόγου, Δ/ντή Εσπερινού ΓΕΛ Λαμίας και Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Φιλιαδώνας Δήμου Δομοκού.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…