• 19 Μαΐου, 2015

ΕΟΣ: Πεζοπορία στο μονοπάτι M2/Κρόνος των μοναστηριών μας

ΕΟΣ: Πεζοπορία στο μονοπάτι M2/Κρόνος των μοναστηριών μας

Την περασμένη Κυριακή ο ΕΟΣ Αλμυρού κάλεσε μέλη για πεζοπορία στο μονοπάτι-καλντερίμι Μ2/Κρόνος (διαδρομή Κάτω Ι.Μ. Ξενιάς-Βρύναινα-Άνω Ι.Μ. Ξενιάς). Το κάλεσμα έγραφε… “είναι μια διαδρομή εύκολης πεζοπορίας με νερό στη διαδρομή μας, δάσος, πέτρινο γεφύρι… Το μόνο που χρειάζεται: θέληση, καλή παρέα, αθλητικό ή/και ορειβατικό παπούτσι, ένα σνάκ, καπέλο & φωτογραφική μηχανή”.

Ακολούθησα τον ΕΟΣ σε μια πρώτη γνωριμία του βουνού (εκτός ασφάλτου) -με έναν ακούραστο Χρήστο Ζαβό- και κατέληξε να είναι μια εμπειρία ζωής, αξέχαστη, για ‘μενα. Καλώ ανεπιφύλακτα όλους όσους δεν άφησαν το γραφείο ή τις καθημερινές υποχρεώσεις μέχρι τώρα, να ακολουθήσουν σε μια πεζοπορία του ΕΟΣ στο βουνό μας.

Η διαδρομή πανέμορφη, η παρέα πολύ καλή και οι εμπειρίες πλούσιες. Χελώνες, αραχνούλες, μπάμπουρες, πράσινες σαυρίτσες, (θα γελάνε διαβάζοντας οι βουνίσιοι) σπάνια φυτά (βλέπε φωτογραφίες), το γιοφύρι, τα μοναστήρια μας, αλλά και μια πρώτη εκπαίδευση για μενα… Πρώτη φορά άκουσα για το βήμα του ορειβάτη. Το βήμα που πρέπει να μάθουμε όλοι στα παιδιά μας… Αυτό που αργά και σταθερά συνεχίζεις, κάθε φορά στο επόμενο, ανεξάρτητα με την κουρασή σου, αυτό που όταν θα σε φτάσει στο τέλος της διαδρομής θα σε κάνει περήφανο που πίστεψες πρώτα στον εαυτό σου και μετά στην ομάδα.

Ο άνθρωπος είναι περίεργο πλάσμα… έχει μεγαλύτερες αντοχές απ’ ό,τι νομίζει. Στην πρώτη ανηφόρα πίστεψα ότι αποκλείεται να βγάλω περπάτημα στο βουνό, ανηφορικό, τρεισήμισι ωρών… Οι συμβουλές των πιο έμπειρων και των πολύ έμπειρων, το καπελάκι του Βασίλη Παληά (ήρωα της μέρας μου) βοήθησαν να συνεχίσω. Ο οργανισμός επιστράτευσε την ενέργειά του, το τοπίο με έκανε να μην δίνω σημασία στην διαδρομή και τελικά… ανυπομονώ να πάμε στην επόμενη πεζοπορία. Δύσκολο είχε ο Χρήστος, εύκολο! Στη συνήθεια και στη σκέψη το πρόβλημα.

Το βουνό απήλαυσαν και επισκέπτες από τον Τύρναβο, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εξορμήσεις και πριν φύγουν ανανέωσαν το ραντεβού τους με την Όθρυ. Κορυφαίο σημείο το μονότοξο γεφύρι Τσιγγενορέματος ή Άνω Μονής Ξενιάς. Στο περιοδικό του ΕΟΣ για τα τριάντα χρόνια παρουσίας, αναφέρεται σχετικά: “Από τις βόρειες – βορειανατολικές πλαγιές του Γερακοβουνίου 1.724 μ. ξεκινούν τα ρέματα, Περιβολάκι και Χαρχάλι τα οποία συγκλίνουν στο Πετροκάναλο. Στη συνέχεια και αφού πιο κάτω συμβάλλουν το ρέμα της Νεροσπηλιάς και του Στήθους δημιουργούν το Τσιγγενόρεμα. Αυτό ανάμεσα από τις κορφές, Κρεββάτια (732 μ.) Ξεροβούνι (576 μ.) σχηματίζει το πιο δύσβατο και άγριο φαράγγι στην έξοδο του οποίου περνάει ο επαρχιακός δρόμος Κοκκωτών – Βρύναινας.”

Το μονοπάτι Μ2/Κρόνος, παλιό καλντερίμι, το ανέδειξε ο ΕΟΣ και στην τελευταία αυτή εξόρμησή μας δεν παρέλειψε να ανανεώσει τα σημάδια. Η εποχή είναι ιδανική για πεζοπορία και αναμένουμε την επόμενη εκδρομή του ΕΟΣ. Ετοιμάστε καπελάκι, αντηλιακό, fenistil και παπουτσάκι ορειβασίας!

Τσιντσίνη Βιβή

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…