- 13 Μαΐου, 2015
Η Greenpeace στον Αλμυρό, τα καταδυτικά και τα θαλάσσια πάρκα
Μετά από καταγγελίες αναγνωστών, για περίεργες επισκέψεις φερόμενων μελών της Greenpeace σε σπίτια και καταστήματα του Αλμυρού, επικοινωνήσαμε με αρμόδια στελέχη της Greenpeace, για να βρούμε την αλήθεια. Οι καταγγελίες όλες επαλήθευαν την επιμονή των επισκεπτών για τη συζήτηση και υποστήριξη των καταδυτικών πάρκων, αλλά και της εγγραφής νέων μελών και επί τόπου είσπραξης της συνδρομής.
Η Greenpeace επαληθεύει με επιστολή της στον «Λαό», την καμπάνια της στον Αλμυρό για εγγραφή μελών και διευκρινίζει ότι τα μέλη της προωθούν τα θαλάσσια καταφύγια (εξηγούμε παρακάτω περί τίνος πρόκειται). Ακολουθεί η επιστολή της Greenpeace:
«Κατά τον μήνα Απρίλιο, ομάδα της Greenpeace επισκέφθηκε την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με σκοπό την ενημέρωση πολιτών για τις δράσεις της οργάνωσης και την εξεύρεση νέων υποστηρικτών για αυτή.
Ένα από τα θέματα – εκστρατείες στις οποίες αναφέρονται οι εκπρόσωποι της οργάνωσης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο οικοσύστημα και, φυσικά, οι λύσεις που προτείνει η Greenpeace.
Συγκεκριμένα, η Greenpeace προτείνει ένα δίκτυο 32 θαλάσσιων καταφυγίων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, 6 από τα οποία βρίσκονται στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Οι απλοί πολίτες από την πλευρά τους μπορούν να βοηθήσουν με πολύ απλές πράξεις, κυρίως αποφεύγοντας την κατανάλωση ψαριών που κινδυνεύουν λόγω υπεραλίευσης.
Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να λύνουν την όποια παρεξήγηση δημουργήθηκε σχετικά με τους εκπρόσωπους της Greenpeace στην περιοχή του Αλμυρού.
Καλή συνέχεια, Παντελής Χαραλαμπίδης»
ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ
Από την ιστοσελίδα της Greenpeace σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα αλιεύσαμε τα παρακάτω:
Κορυφαίοι επιστήμονες, ειδικοί στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, έχουν καταλήξει στην σπουδαιότητα της προστασίας περιοχών μεγάλης έκτασης, με τα σημαντικότερα οφέλη συνήθως να εμφανίζονται όταν τα καταφύγια φτάνουν στο 20-50% της έκτασης της θάλασσας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως χρειάζεται να τεθεί υπό πλήρη προστασία περισσότερο από το 35% μιας θαλάσσιας περιοχής, αν θέλουμε να αποφύγουμε την υπεραλίευση ειδών όπως είναι τα ψάρια των υφάλων.
Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει ως περιοχές προτεραιότητας που πρέπει να τεθούν υπό το καθεστώς προστασίας, αυτές που περιλαμβάνουν πολύτιμους οικοτόπους, αυτές που συντηρούν είδη υπό εξαφάνιση ή υπό έντονη εκμετάλλευση και τις περιοχές αναπαραγωγής και ανάπτυξης των θαλάσσιων οργανισμών.
Τα θαλάσσια καταφύγια είναι περιοχές όπου αποκλείεται κάθε χρήση που αφαιρεί κάτι από τη θάλασσα, όπως είναι η αλιεία και η εξόρυξη, καθώς και κάθε δραστηριότητα η οποία απορρίπτει οτιδήποτε σε αυτή. Σε κάποιες περιοχές εντός των θαλάσσιων καταφυγίων μπορεί να επιτρέπεται η χαμηλής έντασης, μη-καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι βιώσιμη, εντός των οικολογικών ορίων, και θα είναι προϊόν απόφασης στην οποία θα έχουν πλήρη συμμετοχή οι εμπλεκόμενες τοπικές κοινωνίες.
Οι πληθυσμοί των ψαριών αυξάνονται μέσω της αναπαραγωγής βγαίνοντας έξω από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής και προσφέροντας έτσι στους ψαράδες άφθονες ποσότητες για να αλιεύσουν, δίχως τον κίνδυνο να καταστρέψουν τις ίδιες τις περιοχές αναπαραγωγής. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα τη βιώσιμη αλιεία και την ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες.