• 12 Μαΐου, 2015

Η Αντιπεριφερειάρχης προτείνει μέτρα και λαμβάνει δράση κατά των κουνουπιών

Η Αντιπεριφερειάρχης προτείνει μέτρα και λαμβάνει δράση κατά των κουνουπιών

Λάβαμε και δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας σχετικά με προτεινόμενα μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση της αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών προς τους πολίτες, αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η Αντιπεριφέρεια στον Αλμυρό αλλά και γενικότερα στη Μαγνησία.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είναι βέβαιο ότι κατά την ερχόμενη περίοδο πολίτες, δήμοι και φορείς θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, όπως και την καταπολέμηση της αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών.

Εκτός από τα μέτρα της Πολιτείας και της Κοινότητας – Δήμου είναι απαραίτητη και η ενεργητική συμμετοχή και δράσεις της οικογένειας και των πολιτών / ατόμων  στην προστασία  από τα κουνούπια.

Αυτονόητο είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στον Δήμο εστίες που απασχολούν την γειτονιά από αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων στην προσπάθεια για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση υπενθυμίζει τα μέτρα που συντελούν στην προστασία από τα κουνούπια, έτσι όπως έχουν προσδιορισθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ. – www.keelpno.gr

Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

• Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

• Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

• Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια

Ποιά νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών;

Αρκετά νοσήματα από ιούς και παράσιτα όπως είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός Chikungunya, η ελονοσία κλπ.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

• Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα δηλαδή ρούχα, που καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

• Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, που περιέχουν τις παρακάτω δραστικές ουσίες:

• DEET (Λ.-διεθυλοτολουαμίδη)

• Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)

• Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου

• IR3535

Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.

Προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών;

• Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (κοψίματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και το στόμα. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, το επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δε βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.

• Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα. Να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα.

Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.

• Τα εντομοαπωθητικά τα χρησιμοποιούμε έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε μέσα στο σπίτι, επιβάλλεται πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.

• Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά.

• Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

• Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ όσα περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

• Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.

• Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά;

Ναι, γιατί τα προγράμματα αυτά δε μηδενίζουν τον κίνδυνο και η ατομική προστασία είναι σημαντική.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

• Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού). Προσοχή απαιτείται στον περιοδικό έλεγχο και τη συντήρησή τους.

• Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

• Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET, σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών).

 

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, εκτελείται κανονικά με ψεκαστικές παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας από εξειδικευμένη εταιρεία στις κυριότερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, στο φυσικό, αστικό και αγροτικό περιβάλλον, υπό την επίβλεψη της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων.

Σε συγκεκριμένες περιοχές του Νομού Μαγνησίας όπου οι επικρατούσες φυσικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των κουνουπιών και συνεπώς υπάρχει αυξημένη όχληση γίνονται επιπλέον εφαρμογές σε σημεία – εστίες προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των προνυμφών και να ελαχιστοποιηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων με δελτίο τύπου έχει ενημερώσει τους πολίτες για τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν σχετικά με πρόληψη δημιουργίας και διατήρησης εστιών κουνουπιών, για τα απαραίτητα ατομικά και οικιακά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών (προνυμφών και ακμαίων) και οι ενέργειες των Δήμων πρέπει να επικεντρώνονται στην διαχείριση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών, με αποψίλωση και αποκατάσταση των χώρων με λιμνάζοντα ύδατα.

Συγκεκριμένα η ανάδοχος εταιρεία το διάστημα από 04/05 έως 08/05/2015 βρέθηκε στις ακόλουθες περιοχές:

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…