• 22 Απριλίου, 2015

Π.Ε.Σ.Κ.Ο.: Καταγγελία για κύκλωμα διαπλοκής στα προγράμματα ΕΣΠΑ

Π.Ε.Σ.Κ.Ο.: Καταγγελία για κύκλωμα διαπλοκής στα προγράμματα ΕΣΠΑ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου – καταγγελία της ΠΕΣΚΟ (Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας), που αφορά στην υφαρπαγή πόρων από κύκλωμα διαπλοκής στα προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και απευθύνεται στον Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ »«  Π.Ε .Σ.Κ.Ο»

3η Σεπτεμβρίου 69 Αθήνα 10433

 

                                                                                          Προς Υπουργό Επικρατείας

 για την καταπολέμηση της διαφθοράς

                  κ. Π. Νικολούδη

 

Θέμα: Η υφαρπαγή πόρων από κύκλωμα διαπλοκής στα προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας που καθιστά αναγκαία την απόδοση νομικών ευθυνών και έλεγχο του «πόθεν έσχες»

Κύριε Υπουργέ. Σε δημοσίευμα  της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας  Ράνιας Αντωνοπούλου στην Καθημερινή 12-4-2014   με τίτλο «Το κύκλωμα των προγραμμάτων κατάρτισης» αναφέρεται σε μια σειρά από σκανδαλώδεις λειτουργίες και αποφάσεις των προκατόχων της αξιωματούχων  στο υπουργείο εργασίας, με συνέπεια την κατασπατάληση  των πόρων που προορίζονταν για την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από όσο νόμιζα, διότι μόνο όταν ανέλαβα τη καθημερινή διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα συνειδητοποίησα ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολυπλόκαμο, παρασιτικό δίκτυο. Ένα δίκτυο που έχει στηθεί γύρω από τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων και την εκπόνηση μελετών, αλλά με την τεχνογνωσία στη σύνταξη κειμένων «ευρωπαϊκών προδιαγραφών» που έδινε και μια αληθοφανή δικαιολογία για τη διαρκή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα σε ρόλο περιθωριακό».

¨Αναφέρει επίσης ότι δέχεται πιέσεις με την μορφή καταιγιστικών μηνυμάτων για να συνεχιστεί η ίδια λειτουργία από το συγκεκριμένο κύκλωμα, ενώ διαπιστώνει: «μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ορισμένων Γ.Γ. που «έδεναν και έλυναν», την ώρα που ενώ οι υπηρεσίες μπορούσαν να κάνουν πολλά στον σχεδιασμό προγραμμάτων, παρέμεναν παροπλισμένες. Μελέτες που μοιράζονταν σε εξωτερικούς συνεργάτες, χωρίς να υποστηρίζονται από στοιχειώδη μηχανισμό διάγνωσης αναγκών, απαίτηση που πρέπει και σύμφωνα με την Κομισιόν να εκπληρώσουμε μέχρι τον Ιούνιο… Απλήρωτους καταρτιζόμενους, που περιμένουν για μήνες το πενιχρό αντίτιμο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Κατακερματισμένες αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα αλλού να γίνεται η διάγνωση των αναγκών, αλλού ο σχεδιασμός, αλλού η διαχείριση, αλλού η υλοποίηση».

Όλα αυτά όμως για συμβούν δεν σημαίνουν μόνον μια ανεύθυνη και κοινωνικά άδικη πολιτική. Σημαίνουν, παράλληλα και συστηματική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας  και οδηγών ως προς τους στόχους και τους ωφελούμενους αυτών των προγραμμάτων, καθώς κάποιοι «μεσάζοντες» παράλληλα  πλούτιζαν κάνοντας δήθεν προγράμματα και μελέτες για φτωχούς και ανέργους.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι κάποιοι σχεδίαζαν ήλεγχαν και υπέγραφαν με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος προς τρίτους καθώς  υπάρχουν εταιρίες οι οποίες απορρόφησαν μέσω αυτής της διαπλοκής δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια και έτσι  με αυτό τον τρόπο πλούτισαν από δραστηριότητες που δεν επιτρέπεται νομικά να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Τα στοιχεία αυτά είναι προφανώς διαθέσιμα στο υπουργείο εργασίας αφού μνημονεύονται σε μια σειρά από σκανδαλώδεις συμβάσεις και φωτογραφικές προσκλήσεις προς ημετέρους.

Εκτός όμως των αναφορών της κ. Υπουργό στο άρθρο της, σε πρόσφατα δημοσιεύματα στα ‘Επίκαιρα’ υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αναφέρουν παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για την χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας. Προγράμματα  που απορροφούν δημόσιες επιχειρήσεις κατά παρέκκλιση της κοινοτικής νομοθεσίας και εις βάρος των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα , σε  προγράμματα Τοπικά Προγράμματα για Ευάλωτες κοινωνικές Ομάδας (ΤΟΠΕΚΟ ),και  ΤΟΠΣΑ αλλά και σε πρόσφατη προκήρυξη Πρόσκλησης   4.29190/οικ.4.1856 ..15-10-2014 Κωδ.Π.6 του Υπουργείου Εργασίας για την δημιουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας υπάρχουν υπερβάσεις της Ευρωπαικής νομοθεσίας με συνέπεια την υφαρπαγή πόρων.

To υπουργείο  Εργασίας της Ελλάδας, το οποίο διαχειρίζεται τους πόρους του Ευρ. Κοιν. Ταμείου για προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας έχει διαθέσει μεγάλα ποσά σε δημόσιους φορείς οι οποίοι εμφανίζουν νομική προσωπικότητα ιδιωτικού τομέα για να γίνουν δικαιούχοι σε προγράμματα που νομικά δεν δικαιούνται.

Αποτέλεσμα είναι η εκτροπή πόρων που προορίζονται για την κοινωνική οικονομία να πηγαίνουν σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα με τους επικεφαλής (συντονιστές εταίρους ) των Αναπτυξιακών Συμπράξεων οι οποίες τυγχάνουν να είναι Ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης για άλλα προγράμματα δημόσιου χαρακτήρα.

Έτσι παρουσιάζονται αρκετές αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες ή και ανώνυμες εταιρείες με μοναδικούς μετόχους φορείς του δημοσίου και των ΟΤΑ να καρπούνται  τους πόρους που απευθύνονται στις κοινωνικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς.

Η παρέκκλιση γίνεται με το πρόσχημα ότι οι εταιρείες αυτές, ενώ εν τοις πράγμασι (de facto) είναι του δημοσίου, έχουν νομική προσωπικότητα ιδιωτικού δικαίου.

Προσκομίζοντας όλα αυτά τα δημοσιεύματα ζητάμε όπως ο νόμος ορίζει:

Τον έλεγχο όλων αυτών των συμβάσεων και προσκλήσεων και πως  κατέληξαν οι πόροι στο κύκλωμα διαπλοκής.

Τον  έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή γενική Δ/ση Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του Ευρωπαϊκού δικαίου και των κοινοτικών οδηγιών, αναφορικά με τους δικαιούχους των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Τον έλεγχο του  «πόθεν έσχες» των πρωταγωνιστών στην  απορρόφηση πόρων καθ΄υπέρβση οι οποίοι πλούτισαν μέσα από το σύστημα διαπλοκής ώστε,  να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

Για την Συντονιστικής Γραμματεία

Χρήστος Καραζούπης

Βασίλης Τακτικός

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…