• 22 Απριλίου, 2015

Μειωμένοι οι τζίροι από 20 έως 40% – Κρίση και έργα πλήγμα για την τοπική αγορά

Μειωμένοι οι τζίροι από 20 έως 40% – Κρίση και έργα πλήγμα για την τοπική αγορά

Ρεπορτάζ για την τουριστική κίνηση, τα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση και τη διασκέδαση

Μετά από έκπληξή μας για αναφορές του 70% κάτω, στους τζίρους της αγοράς, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, αλλά και με τους ίδιους τους επαγγελματίες. Ο Παναγιώτης Μπούντης μας διευκρίνισε ότι το 70% ίσχυσε για κάποιους από τους εμπόρους που έχουν τα καταστήματά τους στους δρόμους εκείνους, όπου εκείνες τις ημέρες εργάζονταν τα συνεργεία για το έργο της πλατείας. Κατά τα άλλα η αγορά στο σύνολό της κυμάνθηκε με μια μείωση της τάξεως του 20 με 50%.

Παραθέτουμε δηλώσεις ντόπιων επαγγελματιών και εμπόρων:

 

Δημήτρης Χρήστου – Ελληνικόν: Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη είναι η αλήθεια ότι φοβηθήκαμε ότι δεν θα δουλέψουμε καθόλου. Τις τελευταίες μέρες όμως, δουλέψαμε πάρα πολύ καλά. Φαίνεται ότι επειδή υπηρετούμε ένα προϊόν που είναι πολύ κοντά στην παράδοση του Πάσχα, ο κόσμος ακόμη δεν το στερείται.

 

Ζουμπουρλή Ιωάννα – Αμαλί: Με μικρή μείωση λόγω καιρού κινήθηκε η αγορά των ημερών πριν το Πάσχα. Στο είδος το δικό μας είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να δουλέψουμε περισσότερο από το αναμενόμενο την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Πιστεύω για φέτος ο μήνας μου θα είναι στα ίδια με τον περσινό.

 

Αγραφιώτης Δημήτρης: Η πορεία της φετινής αγοράς του Πάσχα ακολούθησε την ετήσια μείωση που έχουμε πλέον λόγω κρίσης. Περίπου 20% μείωση σημειώθηκε στα υποδήματα για το 2015 μέχρι τώρα.

 

Καλλές Δημήτρης – ηλεκτρικά: Το είδος μας δεν ανήκει σ’ αυτά που δουλεύουν το Πάσχα. Η διαφορά όμως για τους πρώτους μήνες του 2015 είναι πάνω από το -40%.

 

Σαρρή Αναστασία – accessories: Περίπου 20-30% καταγράφεται μέχρι στιγμής η μείωση των εσόδων. Δεν βοήθησε ο καιρός τις πρώτες ημέρες του Πάσχα, αναμένουμε κάτι καλύτερο για τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου.

 

Κώστας Μπουρλής – Πρόεδρος Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης Επαρχίας Αλμυρού: Δεν υπήρχε ουσιαστική κίνηση κατά τη φετινή εορταστική περίοδο. Η κατάσταση ήταν αρκετά χειρότερη από πέρυσι, τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα της διασκέδασης, ενώ για τον αντίστοιχο της εστίασης τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα για τις δύο-τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα. Ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας ήταν τα έργα στην Πλατεία, χωρίς να παραβλέψουμε και τη γενικότερη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που είχε ως αποτέλεσμα τους λίγους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι επέλεξαν τον Αλμυρό για τις πασχαλινές διακοπές τους.»

 

Μίνα Τελκή – Ταξιδιωτικό Πρακτορείο Art of Travel, Αλμυρός: «Η κινητικότητα κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών παρουσίασε πτώση σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Κάποιοι από τους λόγους φαίνεται να είναι η γενικευμένη κρίση που επηρεάζει όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, καθώς και οι άσχημες καιρικές συνθήκες  που δεν βοήθησαν το κοινό να εκδράμει. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών στις επιχειρήσεις του Αλμυρού μιας και η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας από την Ερμού και πάνω μπορεί να μας δώσει ένα μάθημα για να κινηθούμε προς μια θετικότερη κατεύθυνση.

Βέβαια με την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, τα πράγματα φαίνεται να επανέρχονται. Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθεια των δημοτών μας αλλά και με τις οικονομικές  και πάντα προσεγμένες παροχές  από την πλευρά μας, θα έχουμε ένα ευοίωνο καλοκαίρι!»

 

Θωμάς Δημητρίου – ξενοδοχείο Thomas, Αλμυρός: «Η φετινή περίοδος του Πάσχα ήταν καλύτερη συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όχι όμως τόσο καλή όσο και πριν από πέντε χρόνια. Το ξενοδοχείο μας είχε πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από τη Μ. Τετάρτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Οι επισκέπτες στο σύνολό τους ήταν οικογένειες που πραγματοποίησαν την πασχαλινή τους εξόρμηση, αναζητώντας τις πλέον οικονομικές λύσεις, γεγονός στο οποίο και φροντίσαμε να ανταποκριθούμε».

 

Από το κρεοπωλείο «Στέλιος» στον Αλμυρό: «Η κίνηση στην αγορά των κρεάτων για την πασχαλινή περίοδο ήταν φέτος μειωμένη κατά 25% περίπου, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να μην αγοράσουν ολόκληρο αρνί, αλλά προτίμησαν να ψήσουν στο φούρνο κομμάτια αρνίσιου κρέατος. Εμφανής, επίσης, ήταν και η μείωση στο κοκορέτσι και σε παρεμφερή κρεατικά εδέσματα, που συνήθως συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι.»

 

Ζωή Τηγανοπούλου – Δημοτική Κοινότητα Αμαλιάπολης: «Το χωριό μας φέτος είχε λιγότερο κόσμο από άλλες χρονιές, κατά την περίοδο του Πάσχα, γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, τον τελευταίο καιρό, αλλά σίγουρα και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Είχαμε κάποιους ξένους επισκέπτες, όμως οι περισσότεροι ήταν από κοντινά μέρη της γύρω περιοχής, που επισκέφθηκαν την Αμαλιάπολη για ημερήσιες βόλτες και όχι τόσο για να παραμείνουν κατά τη γιορτινή περίοδο.»

 

Γεώργιος Μαρκάκης – Δημοτική Κοινότητα Αχιλλείου: «Αν και είχαμε αρκετούς ετεροδημότες επισκέπτες και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα που διαθέτει το χωριό μας υπήρξε πληρότητα μέχρι και σε ποσοστό 100%, εντούτοις η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο ήταν περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Οι κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες, φαίνεται πως εμπόδισαν εκείνους που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στο Αχίλλειο, και προέρχονται από περιοχές όπως η Καρδίτσα ή η Λάρισα, να το επισκεφθούν για να παραμείνουν τις ημέρες του Πάσχα, καθώς θα έπρεπε να φροντίσουν και για τη θέρμανση των εξοχικών κατοικιών τους, γι’ αυτό και ίσως προτίμησαν πιο κοντινούς προορισμούς.»

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου – Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …