• 1 Απριλίου, 2015

Η Κασσιανή – έκδοση 28/03/2015

Η Κασσιανή – έκδοση 28/03/2015

Ο αναγνώστης μας κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος του Προδρόμου απέστειλε προς δημοσίευση την παρακάτω επιστολή:

«Η Κασσιανή ή Κασσία είναι η περίφημη βυζαντινή ποιήτρια και υμνογράφος της Εκκλησίας, που γεννήθηκε κάπου στα 800 με 810 μ.Χ. (Τόμ. 27, σελ. 671, εγκ. Πάπυρος).

Είναι πολύ γνωστή γιατί ένα από τα τροπάριά της, συγκεκριμένα το «Δοξαστικό», όπως λέγεται στη γλώσσα της ακολουθίας της Μ. Τετάρτης, που ψάλλεται στις εκκλησίες το βράδυ της Μ. Τρίτης, το «Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…», είναι δική της ποιητική έμπνευση.

Είναι αλήθεια, ότι δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι το τροπάριο αυτό αναφέρεται στη ζωή της Κασσιανής και ότι αυτήν εξομολογείται(!).

Δεν είναι όμως σωστή αυτή η άποψη… Γιατί η υμνογράφος – ποιήτρια Κασσιανή έγραψε το περιστατικό αυτό, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή εκ του κατά Λουκάν Αγίου Ευαγγελίου (Κεφ. 7ο στίχοι 36-50) που σε σύντομη ερμηνεία της Αγ. Γραφής (4η έκδ. 1961 σελ. 331) υπό του πολύ γνωστού στους κατηχητικούς κύκλους εκκλησιαστικού συγγραφέα (+) Παν. Τρεμπέλα, λέγει τα εξής: «… Ο Χριστός φιλοξενήθηκε, όπως τότε συνηθιζόταν, στο σπίτι κάποιου Φαρισαίου, Σίμωνα. Εκεί που συζητούσαν μπήκε στο σπίτι μια γυναίκα αμαρτωλή της εποχής εκείνης, κρατώντας ένα αλαβάστρινο (ορυκτός λίθος) δοχείο γεμάτο άρωμα (Μύρο). Αφού στάθηκε κοντά στα πόδια Του Κυρίου, σκύβει, κλαίει και με τα δάκρυά της άρχισε να βρέχει τα πόδια Του Χριστού, να τα σκουπίζει με τα μαλλιά της, να τα καταφιλεί και να τα αλείφει με το άρωμα…

Όταν είδε αυτό ο Φαρισαίος, σκανδαλίσθηκε (σοκαρίσθηκε, θα έλεγα) και λέει μέσα του «…Αν ήτανε αυτός (εννοεί ο Χριστός) προφήτης, θα ήξερε ποια και τι ηθικής είναι η γυναίκα αυτή που είναι τόσο αμαρτωλή…»

Από αυτό το περιστατικό καταπιάνεται η υμνογράφος Κασσιανή, που στην παράδοση περιγράφεται ως πλούσια, ωραία, σοφή και ευσεβής νέα, η οποία, κατά μία άλλη άποψη, αφού απέτυχε να γίνει σύζυγος του αυτοκράτορα Θεόφιλου, κλείσθηκε σε μοναστήρι, έγινε μοναχή και δημιούργησε ένα θαυμάσιο ποίημα, με έντονη περιγραφικότητα και συναισθηματική φόρτιση, που εμφανίζει την αμαρτωλή γυναίκα της ευαγγελικής περικοπής να ομιλεί στον Κύριο για το αμάρτημά της …κλαίει, στενάζει, μετανοεί, αλλά διατηρεί μέσα στο σπαρακτικό θρήνο της το σεβασμό προς το Διδάσκαλο Ιησού. Η μετάνοιά της είναι καυτή, εξουθενωτική, που μέσα από την εξομολόγηση έφερε ο Χριστός έναν καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης των αμαρτωλών, γιατί αυτοί έχουν ανάγκη από πολλή αγάπη και κατανόηση.

Και αυτή την αγάπη Του προσφέρει σε αφθονία στον κάθε μετανοούντα αμαρτωλό, όπως στην αμαρτωλή γυναίκα στο σπίτι του Φαρισαίου Σίμωνα…

Είθε η χάρη Του Χριστού να είναι μαζί με όλους μας, όλες τις μέρες που θα έλθουν… Καλή Ανάσταση…

Παπαδόπουλος Γεώργιος του Προδρόμου


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…