• 23 Μαρτίου, 2015

Οι Σουρπιώτες τοποθετούνται για τα καταδυτικά πάρκα και την ανάπτυξη του τόπου

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥΡΠΗΣ «ΝΗΕΣ»

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΟΥΡΠΗΣ

 

Σούρπη, 22.3.2015

 

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ – ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

   Εδώ και αρκετές ημέρες πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος Αλμυρού) η υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου για την κατασκευή υποβρύχιων μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων (Κ.Π.) στις νήσους Σποράδες και στο δυτικό Παγασητικό (Αμαλιάπολη, Νήες, Πτελεός, Αχίλλειο). Στις 12.3.15 πραγματοποιήθηκε Τοπικό Συμβούλιο. Εκεί κάτοικοι της Σούρπης που είχαν οχλήσει ήδη Κοινοτικούς Συμβούλους ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σχέδιο. Ο Πρόεδρος δεν γνώριζε και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει καινούργιο Τοπικό Συμβούλιο παρουσία του Δημάρχου, του μελετητή και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα 22.3.15 δεν έγινε.

Η ενημέρωσή μας έχει πλέον πλουτιστεί από νέα δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία περιελάμβαναν και την ενημέρωση που έγινε στην Αμαλιάπολη στις 17.3.15. Επίσης έχουμε εντοπίσει την Προμελέτη της εταιρείας Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε. –εκπρόσωπος της οποίας (κ. Μαγκλής) συμμετείχε στην ενημέρωση της 17.3.15 και την έχουμε μελετήσει. Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας, διαπιστώνουμε τα εξής:

α. Υπάρχουν αρκετά νομικά κενά και ασάφειες σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία Κ.Π και αντιφάσεις ανάμεσα στους ισχύοντες νόμους και τις προτάσεις της προμελέτης.

β. Οι θαλάσσιες εκτάσεις που δεσμεύονται (όπως φαίνεται στην Προμελέτη, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα του έργου όπως και στο ισχύον νομικό πλαίσιο) για αποκλειστική χρήση καταδύσεων αναψυχής είναι πολύ μεγάλες για τα δεδομένα του νοτιοδυτικού Παγασητικού. (Σύμφωνα με την προμελέτη και το ισχύον νομικό πλαίσιο σε ακτίνα 3 ναυτικών μιλίων δηλ.5.556 μέτρωναπό το Κ.Π. απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και η έκταση ενός Κ.Π. δύναται να είναι μέχρι 2 τ.χλμ. δηλ. 2.000 στρέμματα).

 

Κατόπιν όλων αυτών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

–                Θεωρούμε ότι όχι μόνο είμαστε μη ενημερωμένοι από τις αρμόδιες αρχές για θέματα που αφορούν τις συνέπειες της καθημερινότητάς μας, αλλά έχουμε βρεθεί και προ τετελεσμένων γεγονότων, καθώς υπάρχουν ήδη ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τέτοιων χώρων.

–                Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες τουριστικής ανάπτυξης και έχουμε και οι ίδιοι προτάσεις. Δεν είμαστε όμως έτοιμοι να δεχτούμε τους αποκλεισμούς σε επαγγέλματα και κοινωνικές ομάδες που διαφαίνεται από την Προμελέτη να δημιουργούνται ως συνέπειες της δημιουργίας τέτοιων χώρων.

–                Θεωρούμε ότι οι κάτοικοι της Σούρπης, αλλά και των τριγύρω περιοχών δεν επιθυμούν να παραχωρηθούν θαλάσσιες εκτάσεις και τμήματα της ακτής ωσάν να ήταν κτήμα κάποιου σε αποκλειστική διάθεση και εκμετάλλευση κάποιου φορέα, μόνο για καταδύσεις αναψυχής αποκλείοντας όλες τις άλλες δραστηριότητες –από κολύμπι, έως ψάρεμα είτε ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό.

–                Καταδικάζουμε τις πρακτικές (αδράνεια και ελλιπής ενημέρωση εσκεμμένη ή εξ αδιαφορίας)  ενεργειών του Κοινοτικού Συμβουλίου –τωρινού και προηγούμενου- και του Δημοτικού Συμβουλίου για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί και τις ενέργειες που έχουν γίνει προς υλοποίηση ενός έργου που θα επηρεάσει τόσο άμεσα τις ζωές και τις δραστηριότητές μας στην θαλάσσια και παράκτια περιοχή.

–                Αν και αναγνωρίζονται και από την εταιρεία που εκπόνησε την προμελέτη και από τη δημοτική αρχή νομικές ασάφειες και κενά νόμου, -που αυτομάτως απορρίπτουν την υλοποίηση του έργου- παρατηρούμε μία εμμονή και βιασύνη από τη δημοτική αρχή καλώντας σε έκτακτες συνεδρίες το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να γίνουν ενέργειες προς την υλοποίηση του έργου. Δηλαδή η Δημοτική Αρχή θα είναι αντίθετη ή αδιάφορη ή υπεράνω του γράμματος του Νόμου; Ταυτόχρονα στις ανησυχίες των αλιέων που μέχρι τώρα έχουν εκφραστεί αρνητικά ο κ. Δήμαρχος απαντάει καθησυχαστικά ότι οι νόμοι θα αλλάξουν και ότι τα συμφέροντά τους δεν θα θιχτούν. Δυστυχώς για τον κ. Δήμαρχο δεν είναι νομοθέτης.  Οι αποφάσεις που παίρνει οφείλουν να είναι με βάση τους ισχύοντες νόμους.

 

 

Καταλήγοντας και επειδή θεωρούμε ότι όταν σχεδιάζονται στο χώρο που ζούμε δράσεις οι οποίες παρά τους καλοπροαίρετους, ίσως, σκοπούς τους επηρεάζουν τη ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων πρέπει να ενημερώνεται και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Καλούμε τους κατοίκους της Σούρπης και των τριγύρω περιοχών να είναι σε εγρήγορση, να συμμετέχουν σε όλες τις ενημερώσεις και να παίρνουν θέση διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Πρωινό Δελτίο Τύπου 23-5-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου 23-5-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Πέμπτης 23…
Πασχαλινό πανηγύρι της ενορίας Ευξεινούπολης

Πασχαλινό πανηγύρι της ενορίας Ευξεινούπολης

Μια όμορφη εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως και ο…
Επίσκεψη Σούλας Βακουφτσή στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Επίσκεψη Σούλας Βακουφτσή στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα τα Κανάλια, το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο θα επισκεφθεί κλιμάκιο…