• 21 Μαρτίου, 2015

Οι ψαράδες της Μιτζέλας, τα Καταδυτικά Πάρκα και οι χρεώσεις στο εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, «άναψαν τα αίματα» – video – έκδοση 21-3-2015

Οι ψαράδες της Μιτζέλας, τα Καταδυτικά Πάρκα και οι χρεώσεις στο εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, «άναψαν τα αίματα»  – video – έκδοση 21-3-2015

Βαριές κουβέντες και χαρακτηρισμοί

Προσωπικές επιθέσεις στο Δημ. Συμβούλιο

Η Δημοτική Αρχή κάλεσε την 7η Δημόσια Έκτακτη Κατεπείγουσα Συνεδρίαση με δυο θέματα. Πρώτον, την ανάκληση παραχώρησης στο Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αμαλιάπολης της χρήσης των χώρων του Δημοτικού Κτιρίου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως έδρα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των καταδυτικών πάρκων και, δεύτερον, τη διευθέτηση χρεώσεων παλαιοτέρων ετών που αφορούν παροχές εργοταξιακού ρεύματος.

Έμελλε το πρώτο θέμα να αποφασιστεί -μετά από έντονη διαβούλευση- να μη συζητηθεί. Το δεύτερο θέμα, αφήνοντας την αίθουσα όλοι μείναμε με την εντύπωση ότι δεν είχε ψηφιστεί. Τελικά, οι Υπηρεσίες του Δήμου, βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου του Φεβρουαρίου, αποφαίνονατι ότι με συν μια ψήφο από τους παρόντες συμβούλους ψηφίζεται. Έτσι με 12 υπέρ, 6 κατά και 5 λευκά, ψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου.

 

Η συζήτηση για το Λιμενικό Τμήμα

Δεν συζητήθηκε το ζήτημα της παραχώρησης του κτιρίου στο Λιμενικό Τμήμα Αμαλιάπολης, καθώς δεν πέρασε ως κατεπείγον μετά από έντονες αντιπαραθέσεις:

Τσανής Νίκος: Βλέπω μια διάθεση να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα με τα καταδυτικά πάρκα, χωρίς να είναι ενήμερο το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί είναι κατεπείγον δεν καταλαβαίνω;

Βαγγέλης Χατζηκυριάκος Είναι ένα ζήτημα που αφορά δημόσια υπηρεσία… Θα πρέπει να δούμε τις διαδικασίες με το Λιμενικό. Επί θητείας μου έφυγαν πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ψάχναμε λύσεις, έστω δίνοντας χρήματα να κρατήσουμε υπηρεσίες και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και σήμερα έχει φύγει ήδη μια σημαντική υπηρεσία, το κτηνιατρείο και δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου..

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και ο πρόεδρος Νίκος Καλλές τοποθετήθηκε ότι είναι εκτός θέματος για να προκαλέσει την έκρηξη του Βαγγέλη Χατζηκυριάκου: «Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις αν θα μιλήσω… Ο Θεός είσαι; Εδώ όταν ζοριζόσαστε λέτε εκτός θέματος… Ντροπή, κύριε Πρόεδρε. Εδώ καταστρατηγείτε κάθε τυπική διαδικασία. Με την ανοχή σας συζητάμε, συνέχεια σε εκτός θέματος, εκτός τόπου και χρόνου. Τέτοια θέματα που απασχολούν και εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία δεν συζητούνται εκτός θέματος.»

Τσανής Νίκος: Σας έφερα καταγγελία και δεν πήρατε χαμπάρι… Μίλησα για παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου στο θέμα των καταδυτικών πάρκων… Σήμερα το μεσημέρι συναντήθηκα με τους αλιείς, σας δίνω το ψήφισμα που μου έδωσαν του 8-3-2015, στο οποίο είναι εναντίον των καταδυτικών πάρκων… Εμμένουν στην άποψή τους. Θα καταγγείλουν ως ψεύτικες τις δηλώσεις του Δημάρχου, ότι είχε τη συναίνεσή τους, όπως  δήλωσε στον τοπικό Τύπο και θα προχωρήσουν και σε νέα συνέλευση.»

Δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο των αλιέων:

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Ν.11

Σήμερα Κυριακή 8 Μαρτίου το έτος 2015 συνήλθαμε σε ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, με θέμα καταδυτικά – θαλάσσια πάρκα και επιπτώσεις αυτών στη δουλειά των παράκτιων ΑΛΙΕΩΝ. Αφού συγκροτήθηκε σε σώμα έλαβαν το λόγο τα μέλη του συλλόγου και τοποθετήθηκαν μετά από διάλογο μιάμιση ώρας. Καταλήξαμε σε ομόφωνη απόφαση ότι τα θαλάσσια πάρκα – καταδυτικά δυσκολεύουν την εργασία των παράκτιων Αλιέων επειδή καταλαμβάνουν χώρο της θάλασσας που από κανέναν αρμόδιο φορέα δεν έχει διευκρινίσει επαρκώς πόσος είναι ο χώρος, που είναι, πως θα είναι και πότε (χρονικά πια διάρκεια της ημέρας – νύχτας – ποια εποχή του έτους θα λειτουργεί) μετά από αυτά και μέχρι πλήρους και επακριβούς ενημέρωσης του συλλόγου μας από αρμόδιο φορέα είμαστε αντίθετη στη δημιουργία καταδυτικού – θαλασσίων πάρκων. Μαζεύτηκαν υπογραφές για περεταίρω νομική χρήση μέχρι ενημέρωση μας και τυχόν αλλαγές των δεδομένων που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα γενική συνέλευση για επανεκτίμηση του θέματος.

 

Παρενέβη η πρόεδρος της Αμαλιάπολης Ζωή Τηγανοπούλου: «Όπως και ο Δήμαρχος και εγώ κατάλαβα από τη Συνέλευση ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος μετά από φραστική επίθεση στο Νίκο Τσανή, δήλωσε ότι «ήμουν με τον κ. Μαγκλή, τρεις αντιδημάρχους, την πρόεδρο και δημοτικούς υπαλλήλου., Άρα, κύριε Τσανή, το μπόι σας είναι δυσανάλογο του ήθους σου, ένας περιπλανώμενος των Εξαρχείων είσαστε….

Συνεχίστηκαν προσωπικοί χαρακτηρισμοί σε ένα μονόλογο του Δημάρχου, όπου κατέληξε, «που είναι οι συνεργάτες σας του Νομικού Προσώπου; Που υπογράφει τις επιστολές με 140.000 απλήρωτες, ασφαλιστικές εισφορές, να μας πει για όλα αυτά τα χρέη χωρίς συμβάσεις;»

Τελικά ο Σπύρος Ράππος μεσολάβησε και ηρέμησε τα πνεύματα. «Δεν είναι Δημοτικό Συμβούλιο αυτό, αν δεν σταματήσετε, αποχωρώ».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΥΤΣΑ

Ο Δημήτρης Τσούτσας απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Σχετικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου, απέστειλε την παρακάτω δήλωση:

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ενώ δεν ήμουν παρών, ο κ. Εσερίδης ανέφερε -απευθυνόμενος στον κ. Τσανή- ότι  «ο συνεργάτης σας δεν πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές ύψους 140.000 ευρώ, ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου, και έχει ευθύνες». Θέλω, λοιπόν,  να ενημερώσω τους συνδημότες μου ότι μία εβδομάδα πριν παραιτηθώ πήρα από το ΙΚΑ του Βόλου την υπ. αριθμ. 3/27-1-2014 «Βεβαίωση μη Οφειλής – Ασφαλιστικής Ενημερότητας» γεγονός το οποίο αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι οφειλές ήταν ρυθμισμένες και οι δόσεις πληρώνονταν κανονικά. Ακόμη περισσότερο σας ενημερώνω ότι το Νομικό Πρόσωπο εντάχθηκε σε αυτή τη ρύθμιση στις 28/12/2012, δηλαδή οι οφειλές ρυθμίστηκαν από εμένα μόλις εγώ ανέλαβα την προεδρία και πληρώνονταν κανονικότατα μέχρι την ημέρα της παραίτησΉς μου. Δυστυχώς τα επίσημα έγγραφα διαψεύδουν, ακόμη μία φορά, τα λόγια του κ.  Εσερίδη. Κρίμα που κάποιοι λασπολογώντας αποδεικνύονται πολύ μικροί πολιτικά, παρά το μπόι τους.»

 

Η συζήτηση για το εργοταξιακό ρεύμα

Στο δεύτερο θέμα των χρεώσεων του εργοταξιακού ρεύματος, η πρόταση του Δημάρχου, ήταν οι υπηρεσίες Οικονομική και Νομική του Δήμου και βάσει των κατευθύνσεων του Υπουργείου, να προβούν στις απαραίτητες ή μη χρεώσεις.

Ακολουθούν οι  τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων:

Κώστας Κρανάς: μάλλον δεν είναι αρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα.

Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: να χρεωθούν μόνο τα έτη 2013 και 2014. Η προηγούμενη απόφαση είχε μειώσει το πρόβλημα.

Σάββας Τσόγκας: υπάρχουν οικογένειες με ανήλικα που δεν έχουν ρεύμα. Είμαστε ανάλγητοι; Να μη γίνουν χρεώσεις και διακοπές.

Βασίλης Μαμούρας: το θέμα το δημιούργησαν οι διοικητικές υπηρεσίες. Ήδη η πολιτεία έδωσε παράταση 6 χρόνια. Αν δώσαμε παράταση και δεν κάναμε έλεγχο κακώς χρεώνουμε. Πρέπει να λύσουμε το θέμα της αναδρομικότητας.

Η θέση της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης αναλύεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου στην εφημερίδα που κρατάτε.

Αριστείδης Καραγεώργος: κ. Τσανή, αρνηθήκατε να πάρετε μέρος στη συγκεκριμένη επιτροπή ελέγχων. Ή θα γίνεται κοινωνική κουβέντα ή θα εφαρμόζουμε τους νόμους. Προτείνω τον κατά περίπτωση έλεγχο και εξέταση.

Αργύρης Ρούσσας: Αν κάποιος παρανόμως πήρε ρεύμα το ξεχνάμε;  Θα πληρώσουν μόνο οι νόμιμοι; Είναι λυπηρό που δεν υπάρχει ταύτιση του τμήματος εσόδων και της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Τέλος τοποθετήθηκε πολίτης, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε «δεν ερχόμαστε να ζητήσουμε κάτι, ως αναξιοπαθούντες. Δόθηκε παράταση και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από τη νέα σε βιοτεχνίες εντός και εκτός και δεν μπορεί να δώσει σε εμάς, σε περίοδο οικονομικής κρίσης;»

Περιμένουμε τελικά οι υπηρεσίες να καταλήξουν, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες τι μέλει γενέσθαι.

Τσιντσίνη Βιβή

 

 


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…